Mondják, a gyümölcs egészséges. Én mégsem kivánom egy cseppet sem. Semmilyent. S ha eszem, "felfúj". Miért? S mit tudok tenni.
Ha Ön teljesen panaszmentes, akkor valószínűleg nem kellene erőltetnie a gyümölcs fogyasztást. Azt, hogy miért nem kívánja a gyümölcsöt, nem tudom. Azt viszont nem írja, hogy a fogyasztás okoz-e panaszokat Önnél. Elvileg számításba jöhet a bélrendszerből való felszívódás zavara - esetleg enzimzavar, ami miatt a lebontás nem megfelelő, de ételallergia is, mert például a fruktós természetes anyag a gyümölcsökben / az allergén hatása forralással gyengíthető/. Vannak érdekes megfigyelések, pl. nyírfa virágpor szemcsékre allergiát provokálhatja az alma, az eper mediátor felszabadulást provokálhat, a parlagfű allergiát erősítheti a görögdinnye fogyasztása, a fák pollenjével kapcsolatos túlérzékenységet a kivi, de így függ össze a dió allergia a szója és gabonaliszt túlérzékenységgel, a mandula a fák virágporával, a mogyoró a nyírfával. Persze koránt sem biztos, hogy elváltozás áll a háttérben, étkezési szokásaink mögött sokszor a neveltetésünk áll és ezek a szokások megváltozhatnak életünk során.Tehát ha Ön panaszmentes, csak nem kívánja a gyümölcsöt, tartsa ezt tiszteletben és fogyasszon helyette zöldséget, nem feltétlenül kell keresni az okot.
dr Gerencsér Emőke