• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A tetű csak a felnőtteket zavarja

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Nem múlik úgy el hét, hogy valamelyik iskolából ne jeleznének fejtetvességet, ez azonban a gyerekeket nem mindig aggasztja.

Ismét szezonját éli a fejtetvesség: nem csak Baranyában, hanem más dél-dunántúli iskolákban is küszködnek a fel-felbukkanó, egyelőre csak szórványos fertőzéssel. Ott, ahol védőnő dolgozik, egyszerűbb a fertőzés megfékezése, mert a szakember a napi munkája mellett szűri a gyerekeket.  Azaz: minden „buksit" átvizsgál, s ahol tetűre vagy serkére bukkan, ott jelzi az iskolának a fertőtlenítés szükségességét. Ez a gond az általános iskolákat érinti.

Miután sorra megszűntek anyagi okok miatt az úgynevezett fertőtlenítő állomások (a fővároson kívül talán kettő működik még az országban),  a tetű kezelése is önkormányzati feladattá vált. Ez pedig azt jelenti, hogy  iskoláik számára a helyhatóságok kötelessége biztosítani a kezelésre alkalmas szert. Ez úgy történik a gyakorlatban, hogy ha a tanár észleli a gondot, a gyereket ugyan nem küldheti haza, viszont neki kell a tetves tanulót fertőtlenítő kezelésbe részesiteni. A pedagógusok szerint viszont a tetvesség kiszűrése, illetve a prevenció elsősorban a szülők feladata lenne, hiszen a fertőzés a megelőző kezeléssel könnyen megakadályozható. A baj csupán az, hogy sok esetben éppen a szülők azok, akik úgy vélik: nem kell ebből túl nagy ügyet csinálni.

A fertőzés kialakulása ellen nehéz védekezni. A tetű nem válogat, így "áldozatai" között épp úgy van belvárosi elit iskolai tanuló, mint peremkerületi diák. Ott, ahol a körülmények adottak, a tetű fejről-fejre „jár".

Bár az utóbbi hetekben egyre több pécsi, illetve baranyai iskolából érkeztek jelzések, az esetszámot tekintve még nem öltött járványos méreteket a tetvesség. A megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának illetékese szerint a probléma nem csak Baranyára illetve a Dél-Dunántúlra, hanem az egész országra jellemző, ezt bizonyítják az összesített esetszámok.

A hajas fejbőrőn élő parazita ellen elsősorban azért kell védekezni, mert csípése miatt a véráram útján más betegségek is kialakulhatnak a szervezetben, az állandó vakarózás pedig fertőzéshez, sebgennyesedéshez vezethet. Az ÁNTSZ minden évben felhívja a pedagógusok figyelmét arra, hogy rendszeresen vizsgálják, nézzék át tüzetesen a tanulók fejbőrét, s akinél észlelik a bajt, annál alkalmazzák a megfelelő kezelést. A fertőzést eltitkolni, szégyellni nem érdemes, mert a tetves gyerek az egész családot pillanatok alatt megfertőzheti.

A tetű kiirtására házi módszerekkel nem érdemes kísérletet tenni. A patikában 200 forintért kapható Pedex nevű szer a legalkalmasabb a kezelésre, ezt a készítményt bedörzsölés után legalább öt napig a fejbőrőn kell hagyni. A járványügyi szakember szerint azonban gyakori, hogy a készítményt idő előtt lemossák a gyerek fejéről.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az iskolai fejtetvesség inkább a felnőttek problémája. Két éve történt éppen Pécsett, a kertvárosi lakótelep egyik iskolájában, hogy üzleti célból az élelmesebb nebulók gyufásdobozból árulták darabonként, mérettől függően 10-15 forintért az élősködőket. Az efféle élő „áruból" pedig természetesen azok a gyerekek vásároltak, akiknek némi gondja akadt a napi iskolába járással.