• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Stressz-szűrő szolgáltatás önként jelentkezőknek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A pszichoterápiás kezelések mellett stressz-szűrő szolgáltatást vezettek be Debrecenben.

Képünk illusztráció
Ismereteink szerint Magyarországon egyedülálló az a szolgáltatás, amelyet idén januártól indított el Debrecenben a Nagyerdei Gyógyászati Kft.  A gyógyfürdő fiziko- és balneoterápiás kezelései mellett - amelyek száma évente meghaladja az ötszázezret - újdonság a pszichoterápia bevezetése, valamint a stressz-szűrés. Az utóbbi azon a felismerésen alapul, hogy a felpörgetett életritmus, a teljesítménykényszer, a tartósan stresszes állapot súlyosan károsíthatja az egészséget.

- Nálunk a mozgásszervi betegek mellett tüdő, szív-érrendszeri és bőrbetegek is megfordulnak, s az a tapasztalat, hogy a különböző fájdalom szindrómákat mindenki másképp tolerálja - kezdte a beszélgetést dr. Ficzere Andrea, a Nagyerdei Gyógyászati Kft. ügyvezető igazgatója. - Sokféle fájdalom, betegség lelki eredetű, amit a különböző szomatikus betegségek hosszú sora bizonyít. A lelki problémák számos esetben testi tüneteket produkálnak, ám miközben a beteg orvostól orvosig jár, a kivizsgálások nem mutatnak rá semmiféle szervi okra, ráadásul nem kevés pénzbe kerülnek. Az emberek többsége azonban inkább rejtegeti, és nemhogy a környezetének, de még önmagának sem vallja be, hogy a lelki egyensúlya felborult. Könnyebb például a szívpanaszokat vagy a fejfájást vállalni önmagunk, az orvos és a világ előtt, mint egy életkudarccal szembenézni és a sokszor saját magunk előtt is eltagadott problémákkal szakemberhez fordulni. Ami a nyugat-európai országokban, vagy az USA-ban már régóta elfogadott, nálunk sokak számára még ma is szinte elképzelhetetlen, ezért utasítják el azt a fajta segítséget, amit a szakember, a pszichológus nyújthat.

A nagyerdei gyógyfürdőben működő gyógyászati részleg új szolgáltatása, a pszicho-diagnosztika és a pszichoterápia abban segít, hogy a megfelelő szakember segítségével a lelki egyensúly fokozatosan helyreálljon. Ehhez azonban szükséges a felismerés és az együttműködő szándék, pszichológushoz ugyanis nem lehet kényszerből fordulni - mutatott rá Kazimir Ágnes klinikai pszichológus, pszichoterapeuta.

A mai, felpörgetett életritmusban a stressz szinte mindenkit utolér, és a munkában, a magánéletben egyaránt felboríthatja azt a harmonikus egyensúlyt, amely az egészséges életvitelhez szükséges. Az állandósult stressz "koptatja" az idegrendszerünket és fokozatosan aláássa az egészséget - magyarázták a szakemberek. Gyakori tünet az ingerültség, a feszültség, az alvászavar, a csökkent teljesítmény, a koncentrációs zavar, a motiválatlanság, az önbizalom hiánya, az alacsony önértékelés, a párkapcsolati, szexuális gondok. Étkezési zavarok jelentkeznek (evéskényszer vagy ennek az ellenkezője), különféle pótcselekvések (cigaretta, alkohol, játékszenvedély, drog) kerülhetnek előtérbe.

A test és lélek nem választható külön, együtt gyógyul. Ha az egyik beteg, a másik általában szintén megbetegszik. Kétféle módon lehet megállapítani, ha a lelki egyensúly felborult: maga a páciens is érzi, és miközben a testi tünetek felszaporodnak, a sorozatos kivizsgálások hátterében szervi bajt nem találnak. Ekkor merül fel, hogy pszichés háttere van a problémáknak. A pszichoterápia eszköze a beszéd, ennek azonban a kelet-európai régióban szinte semmi presztizse nincs, az úgynevezett eszközös beavatkozások látványosabbak - vélekedett Kazimir Ágnes.

A páciens megnyilvánulása mellett - aki érzi, hogy a pszichés egyensúly megbillent, felborult - objektív vizsgálatok is vannak, így személyiségvizsgáló tesztek segítségével a pszichés bajt körül lehet határolni és vissza lehet jelezni, hogy a háttérben pszichés megbetegedés áll. A pszichoterápia első lépcsőfoka a cél körvonalazása: mi az, amiben az egyén szeretne segítséget kapni. A stressz-szűrés lényege: beszélgetéssel, interjúval, illetve tesztek segítségével megállapítják az illető pszichés egészségi állapotának a szintjét. Azt is meg lehet állapítani, ha minden rendben van, és azt is, ha valahol megbomlott ez az egyensúly, melyik az a terület és azt hogyan lehet kompenzálni. A pszichoterápia egyben megelőzése lehet a valóban komoly szervi problémáknak.

Számtalan ok miatt szorongunk: munka, felelősség, teljesítménykényszer. Nem elfogadott, ha ezt valaki ki is mondja. Egyszerűbb(?) gyógyszereket bekapkodni, vagy kényszercselekvésekkel (cigaretta, alkohol) levezetni a feszültséget. Ha szakember segítségét kérjük, nyugodtak lehetünk afelől, hogy a pszichoterápiára is érvényes a teljes titoktartás. Maga a diagnosztika két-három órát vesz igénybe, a kezelések időtartamát pedig a célhoz rendelik hozzá.

A stresszkezelés egyik módszere az autogén tréning (relaxáció), amikor az egyén a stresszhelyzetet megtanulja önmaga számára kezelhetővé tenni, s ezáltal toleranciája fokozódik, hatékonyabbá, aktívabbá, energetikusabbá és kiegyensúlyozottabbá válik.

A stressz tünetei lefedik a depressziót, majd halmozódik egymásra az összes többi. Nagyon sok olyan depressziós beteg van, akin a környezete semmit nem vesz észre, ezt úgy mondják, disszimulál, így azonban még több energiát használ fel saját tartalékaiból, mivel kifelé rejtegetni kell a tüneteit - tudtuk meg Kazimir Ágnestől. A bajt akkor veszik észre, amikor kiborul vagy öngyilkosságot követ el, ezt már a környezet is kénytelen tudomásul venni. A depresszió nem látványos betegség, súlyos válfajában jelentkeznek ezek a szélsőségek.

A szorongás, a pánik-szindróma, a neurózis egyaránt összeköthető a stresszel. A pszichoterápiás kezelés kiválthatja a gyógyszereket, illetve segítségével idővel lehetővé válik a gyógyszeres kezelés elhagyása. Sok olyan beteg van, aki szeretne megszabadulni a krónikus gyógyszerszedéstől és ezáltal válik motiválttá a pszichoterápiára. A pszichoterápiát önkéntesség alapján ajánlják: nem annak, akit "elvonszolnak", hanem aki önként ismeri fel a bajt. A szakember egyéni vagy csoportos terápiát alkalmazhat. Analitikusan orientált terápiáról van szó, a pszichológus a pszichoanalízis elemeit használja fel.

A munkahelyeknek naprakész, aktív, sikeres dolgozókra van szüksége - vélekedett dr. Ficzere Andrea. Így a stressz-szűrést - a munkaegészségügy részeként - ma már a cégeknek is érdekük elvégeztetni, s ez iránt van is érdeklődés.

Mivel a problémák vállalása ma még tabunak számít, a stressz-szűrés arra ad lehetőséget, hogy ez megszűnjön. Legyen módja a páciensnek, hogy erről beszéljen, hogy vállalja önmagát - tette hozzá Kazimir Ágnes. A jelenlegi világ azt sugallja, hogy kétfelé osztható a személyiség: a használható és pozitív oldalát elfogadja a környezet, a család, a negatív, beteg, problémás oldalát viszont nem. Márpedig a személyiségben a kettő összetartozik, s megéri, hogy odafigyeljünk az egyensúlyra, az egészségmegtartásra. Különben az illető idő előtt kihullik a rostán, illetve amíg dolgozik, rossz minőségű életet él.

A szakemberek elmondták: a háziorvosok is keresik a lehetőséget, hová küldhetik ambuláns pszichoterápiára a betegeket. A város ugyanis erre nincs felkészülve, nincs kellő számú szakember, a gondozók hónapokra előre vesznek fel előjegyzést. Ezért is indították az új szolgáltatást.

Legolvasottabb cikkeink