• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

AIDS világnap - országszerte

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Országszerte programokat szervezetek az AIDS világnapja alkalmából.

Az AIDS elleni küzdelem világnapja apropóján dr. Bodnár Judit megyei tisztifőorvos több tekintetben is felhívta a figyelmet a megelőzésre, mint e szerzett immunhiányos tünetegyüttes elleni védelemre. Mint arról tájékoztatott, Magyarország helyzete jelenleg nem ad okot aggodalomra, de a közeli és távolabbi környezetünkben észlelhető súlyos problémák óvatosságra intenek. 1985 és 2005 harmadik negyedéve között összesen 1278 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A nyilvántartott HIV pozitív magyar és külföldi személyek területenkénti megoszlása alapján: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20 főről van szó – ez az adat nem tartalmazza az anonim és ismeretlen lakóhelyű HIV pozitív személyeket.

Az AIDS betegség, a HIV vírussal való fertőzés kapcsán a szakember arról is tájékoztatott: a fertőzés ténye a ma használatos modern szűrőanyagokkal, tesztekkel a 2-4. héten egyértelműen eldönthető, kimutatható. Ezért a szűrővizsgálatot az esetleges fertőzés után 4 héttel célszerű elvégezni az egyértelmű válasz érdekében.
Mivel azonban a fertőzöttség és a betegség gyógyítása még nem megoldott, a megelőzés a legfontosabb: a vírus ne kerüljön a szervezetbe! Ennek, a megelőzés mikéntjének hangoztatása mellett az AIDS ellenes küzdelem világnapja keretében december 1-jén, csütörtökön reggel 8 és este 18 óra között térítésmentes HIV/AIDS-szűrést és tanácsadást tartanak önként jelentkezők számára az ÁNTSZ megyei intézetében (Miskolc, Meggyesalja u. 12.).

Önként jelentkezőknek és anonim szűrésre jelentkezőknek térítésmentes, külföldi munkavállalóknak, letelepedőknek térítésköteles szűrővizsgálatokat egyébként hétfőn 8-12 óráig, csütörtökön pedig 12-16 óráig végeznek a szakemberek.
Egy vérvétellel a HIV, a Hepatitis B és C szűrése is elvégezhető. A szakemberek ellenanyag-kimutatást is vállalnak beutaló nélkül, térítés ellenében. Mindemellett a felmerült kérdések megválaszolására személyesen vagy telefonon is az érdeklődők rendelkezésére állnak.

 

Debrecen is csatlakozik a Bells for AIDS Guinness rekordkísérlethez. Az Orvos-és Egészségtudományi Centrum Elméleti Tömbje előtt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete és a Kortársak az Egészséges Fiatalokért Egyesület közösen szervezett programja keretében ma, december 1-én este 21 órakor megszólaltatják a figyelemfelhívó csengettyűket, amellyel az egyéni felelősségre szeretnék felhívni a figyelmet.
Ugyancsak az Elméleti Tömbben este 18 órától dokumentumfilm vetítést és egyéb programokat szerveznek, amellyel az AIDS világnapján a betegség veszélyeire hívják fel a figyelmet.
A debreceni orvostanhallgatók többféle módon is részt vesznek a felvilágosító munkában. Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban december 1-én reggel 9 órától este 18 óráig előadásokat tartanak általános iskolai és középiskolai tanulócsoportoknak. Aktivistáik a város főterén is jelen lesznek.