• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Állások pszichiátriai betegeknek

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Huszonöt pszichiátriai gondokkal küzdő betegnek biztosítanak munkát a közeljövőben a Kecskemét melletti Hetényegyházán.

A Bács-Kiskun megyei Hetényegyházán a tervek szerint a közeljövőben indul el egy vállalkozás, amely huszonöt pszichiátriai gondozott pácienst foglalkoztat majd. A csökkent munkaképességű embereknek elhasználódott elektronikai berendezéseket kell majd szétszerelniük: háztartási gépeket, mobiltelefonokat, számítógépes alkatrészeket bontanak alkatrészeire. A cég az alapanyag egy részét egy már működő szegedi vállalkozástól szerzi be, s oda is szállítja vissza a darabjaira szétszedett eszközöket. Szabó János, az El-Szabó Elektronikai-bontó Kft. egyik ügyvezetője úgy nyilatkozott: a megrendelések és a piaci viszonyok függvényében a huszonötös indulólétszámot a későbbiekben akár hetven-nyolcvan főre is bővíthetik.

A családi vállalkozásként beinduló üzemben a munkaerőt egy olyan kecskeméti mentori szolgálaton keresztül toborozzák, amely pszichiátriai sérültek munkaerőpiaci menedzselésével foglalkozik. A Weborvoson már írtunk arról: a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért Alapítvány célkitűzése az, hogy minél több olyan embernek foglalkozási lehetőséget keressen és teremtsen, aki pszichiátriai betegsége miatt szorult ki a munkaerőpiacról. Tankó Gabriella, az alapítvány egyik mentora tapasztalatairól elmondta: a munkaadókban számos téves előítélet él a pszichiátriai gondozottakról, holott ők megfelelő segítség mellett ugyanúgy képesek a felelősségteljes munkavégzésre, mint a szervi problémák miatt csökkent munkaképességűvé vált sorstársaik.

A pszchiátriai betegek felkarolását azért is tartják fontosnak, mert a betegek nagy része halmozottan hátrányos helyzetű, a betegség mellett anyagi gondokkal is küzdenek, valamint sokan betegségükből kifolyóan barátaiktól, családjuktól is elszigetelődnek, önállóan pedig képtelenek érdekeik érvényesítésére.

Szabó János kitért rá: kezdetben maguk is tartottak a pszichiátriai betegek foglalkoztatásától, ám a mentori szolgálat szakmai támogatásával bele mernek vágni a vállalkozásba. Az alapítvány folyamatos hátteret biztosít: az állásvállalókat a kórház területén lévő foglalkoztatókban felkészíti a munkavégzésre, s a későbbiekben is igyekszik segíteni az esetlegesen felmerülő problémák elsimítását. Tankó Gabriella hangsúlyozta: a programban komplex ellátásra törekednek, az utógondozás nem merül ki a havonkénti konzultációban. A kecskeméti kórház többlépcsős foglalkoztató rendszere révén lehetőségük van arra, hogy csak olyan pácienseket ajánljanak külső munkavégzésre, akiket a mentorok és orvosaik is alkalmasnak tartanak az adott feladat ellátására.