• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A légi mentés és a betegellátás szakmai kérdés

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

Vannak olyan ügyek, amelyek nem válhatnak pártcsatározások áldozatává. Ilyen a sürgősségi betegellátás és a légi mentés ügye is.

Kökény Mihály
Így kezdődik Kökény Mihály, a Magyar Szocialista Párt (MSZ) országgyűlési képviselője, egészségügyi kormánymegbízott közleménye, melyet a Weborvoshoz eljuttatott. A politikus a közleményt így folytatja:

"Szakmai vitának, mint minden ügyben, ebben is van helye van a pártok között - erre az MSZP minig nyitott volt és nyitott most is.  Azt azonban nem szabad megengedni, hogy a rászoruló betegek ügyét bárki is veszélyeztesse kampány-érdekek miatt.  Ehhez az MSZP nem lesz partner.

A Fidesznek tisztában kell lennie azzal, hogy mennyire kényes ügy a légi mentésé. Ezért amikor a mentőhelikopterek ügyéről nyilatkozik, a szakszerűség jegyében illene megjegyeznie azt is, hogy 2000-ben, amikor Gógl Árpád volt az egészségügyi kormányzat első embere, 6 darab régi, a "hadrendből kivont" MI-2-es helikoptert szereztek be a honvédségtől. Ezeknek az üzemeltetésével megbízták ugyanazt a magáncéget, amelyik még az előző jobboldali kormány hivatali idejének utolsó heteiben kapta meg ezt a lehetőséget. A baj természetesen nem az, hogy az állam magáncégektől vásárol szolgáltatásokat, ha ez szakmailag indokolt, átlátható módon történik, és a közpénzek elszámolásával is minden rendben van.

Csakhogy az akkori eljárás szabálytalanságai a miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság később elmarasztalta az Országos Mentőszolgálatot, amelynek bírságot is kellett fizetnie. Ami a közpénzekkel való akkori elszámolásokat illeti, azok jogszerűségét utólag több szervezet - köztük az Állami Számvevőszék, az Egészségügyi Minisztérium és több külső szakértő is - vizsgálta, és súlyosan elmarasztaló megállapításokra jutott. A szerződéseket akkor módosították, amikor az egészségügyi kormányzatért az Orbán-kormány minisztere, Gógl Árpád felelt. A helikopter-beszerzés kapcsán pedig jelentősen megemelték a cégnek járó díjakat, az alapdíj például csaknem duplájára a nőtt.

A szóban forgó magánvállalat egyébként, amely a légi mentéshez szükséges állami eszközöket üzemeltette, részben ennek a megbízásnak köszönhetően vehette át szinte a teljes piaci szegmens ellenőrzését Magyarországon. Így gyakorlatilag megkerülhetetlenné vált. E miatt, amikor több aggályos kérdés is felvetődött a helikopterekbe beépített alkatrészek biztonságosságával kapcsolatban, és szükségessé vált a szolgáltató-váltás, az Országos Mentőszolgálat saját légimentő közhasznú társaságot alapított. A szükséges hatósági engedélyek beszerzése miatt is hosszú ideig elhúzódott a szolgáltatóval kötött szerződés felmondása.

Ezt követően a magáncég milliárdos közvagyon átadását tagadta meg néhány milliós tartozásra hivatkozva, amit ráadásul vitat az Országos Mentőszolgálat. Szerencsére az egészségügyi és a honvédelmi miniszter megállapodásának köszönhetően ennek ellenére is fenntartható a légi mentés biztonsága. A honvédelmi helikopterek polgári mentési célra való felhasználása kényszermegoldás, amire nem lenne szükség, ha a magáncég visszaadná az állami légijárműveket az Országos Mentőszolgálatnak.

A helikopterek visszaadása ügyében egyébként hatósági eljárás zajlik, amint azt is vizsgálják a légi forgalom biztonságáért felelős szakhatóságok, hogy a tőle elvárható gondossággal járt-e el az üzemeltetésért felelő cég a helikopterek szervizelésekor. Mindmáig nem tisztázódott ugyanis megnyugtatóan, hogy volt-e köze a tavaly tavasszal Pécsett történt balesetnek ahhoz, hogy a lezuhant helikopterbe ugyanazt a hajtóművet építették be egy felújítás után, aminek meghibásodása miatt még 2003 őszén zuhant le egy mentőhelikopter Szegeden.

A Magyar Szocialista Párt megítélése szerint ezek a problémák vannak olyan súlyosak, a légi mentés ügye van olyan fontos, hogy ezeket a vizsgálatokat, és a helyzet rendezését ne akadályozzák pártpolitikai csatározások.

Az MSZP ezért eddig is, és ezután is tartózkodni fog ettől, és hasonló magatartásra kéri a Fidesz felelős politikusait is."