• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A miniszter és a biztonságos szex joga

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A Fidesz a nőket sodorja veszélybe, amikor az abortusz kérdésében a konzervatív KDNP-vel működik együtt?

Értő füleke találtak a Fiatal Baloldal képviselői a szakminiszterrel folytatott konzultáción, amelyen - a múlt év végén kezdett akciósorozata egyik állomásaként – megosztották a tárcavezetővel a biztonságos szexuális élethez fűződő állampolgári jogok érvényesítésének általuk kidolgozott megoldásait. Még csak nyitott kapukat sem kellett döngetniük – derült ki a megbeszélés utáni tájékoztatón -, hiszen a célokkal, sőt, talán a megoldási módozatokkal olyannyira egyetértenek az illetékesek, hogy mind a Népegészségügyi Programban, mind a Száz Lépés Programjának egészségügyi részében találhatunk egybehangzó elemeket.


Komássy Ákos, a politikai szervezet elnöke szerint olyan nagyok a szociális aránytalanságok, hogy nem minden fiatalnak adatik meg a biztonságos szex lehetősége, így aligha megelőzhetők a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek. Éppen ezért azt javasolták a szaktárcának, hogy támogassa programjukat, amelyben ezt a lehetőséget, illetve jogot részint óvszer automaták rendszerbe állításával, részint intézményesített oktatással, s nem utolsó sorban a fogamzásgátló eszközök társadalombiztosítási támogatásával, illetve ÁFA-jának csökkentésével képzelik elérni. A középiskolákban, felsőoktatási intézményekben és nagyobb szórakozóhelyeken elérhető óvszerautomaták, a legkésőbb a 8. osztályban megkezdett felvilágosítás és a gyógyszertámogatás a szervezet szerint segíthet biztosítani az egészséges élethez való, most veszélyben lévő alkotmányos jogot.


Rácz Jenő miniszter elmondta, a célkitűzésekhez elvi támogatást adnak, hiszen azok egybecsengenek a szakmai szervezetek és más civil szervezetek javaslataival. Még a valóság tényeivel is, mivel – emlékeztetett a tárcavezető – a születések száma az idén várhatóan mintegy háromezerrel haladja meg a tavalyi év adatait, amikor is végre megfordult az addig folyamatos csökkenést mutató trend. Ugyanakkor az abortuszok száma csökken, ami arra bizonyíték, hogy a megkezdett programok – szemben a tiltással – célravezetőek. A miniszter elmondta: elkészültek az iskolásoknak és az ismeretátadóknak szóló oktatóanyagok, ennek ellenére a felvilágosítás kapcsán a kortárs ismeretközlés hatékonyságát is szeretnék kiaknázni, ebben talán a politikai szervezet is segíthet. Az óvszerautomatákat üzemeltető cégek közül is többen jelentkeztek már, a költségmegosztásról és a szakmai felügyeletről is megindultak a tárgyalások.


Ami a fogamzásgátlók TB-támogatását illeti, Rácz Jenő leszögezte, hogy tanulva a bizonyos életkori csoportokhoz kötött vagy rászorultsági elven működő korábbi támogatási ötlet kudarcából most a széleskörű támogatás megvalósításához végeznek háttérszámításokat, s ha az eredmények tükrében a lépés vállalható, akkor a döntést követően már nem kell éveket várni a megvalósításra.


A politikai szervezet vezetője megnyugtatónak nevezte, hogy a szaktárca a művi terhesség megszakítás kérdésében velük azonos elveket vall, azaz nem pártolja a tiltást. Mint Komássy Ákos elmondta: véleményük szerint a Fidesz veszélyezteti a nők önrendelkezési jogát azzal, hogy az abortusz kérdésében ortodox konzervatív elveket valló – és gyakorlattal kísérletező – Kereszténydemokrata Néppárttal kíván együttműködni.

Rácz Jenő elmondta: a szakma véleménye szerint a tiltás nem vezet eredményre, mert az csak a kriminális abortuszok, s így az akár tragikus kimenetelű szövődmények, valamint a nem kívánt gyermekek számát növeli. A ma hatályos rendelkezésekkel az Alkotmánybíróság nemrégen hozott határozata is egybecseng, amely szerint e kérdésben a nő önrendelkezési joga nem korlátozható.