• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Holnap nyitják meg a Kistérségi Falusi Egészségnapokat és konferenciát Orosházán.

A megnyitó alkalmából az Országos Alapellátási Intézet, az ÁNTSZ Békés Megyei Intézete, az Orosházi Kistérségi Társulás és az EGIS Gyógyszergyár konferenciát szervez, amelynek fővédnöke Dr. Rácz Jenő egészségügyi miniszter, védnöke pedig Dr. Kapócs Gábor helyettes államtitkár. A konferencián a kövtkező témákat tárgyalják meg: a kistérségi alapellátás jelentősége és lehetőségei a lakosság egészségi ellátásának javítása érdekében, az Orosházi Kistérség népegészségügyi jellemzői, az EGIS szerepvállalása a Faluszűrésben és századunk kihívása a prevenció, a háziorvosok szerepe és fontossága a megelőzésben. A program fő támogatója az EGIS Gyógyszergyár Rt.

A Falusi Egészségnapok a Népegészségügyi Program részeként célul tűzte ki, hogy 320 kistelepülésen, minimum 50 000 páciens bevonásával a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából fontos rizikófelmérést végez. Újszerű és különleges jelentőségű ez a program, mert a háziorvosok aktív munkájára alapozva, segíti a szűrésre jelentkezőket egészségük megőrzésében, egészségi állapotuk javításában.

Ez évtől az Egészségügyi Minisztérium lehetőséget adott nagyvállalatok számára, hogy a Népegészségügyi Program egyes elemeit „örökbe fogadhassák." Ez az első  országos lefedettségű akció, amely az Országos Alapellátási Intézet szervezésében, az Egis Gyógyszergyár Rt. támogatásával valósul meg. A programot a helyi többcélú kistérségi társulás koordinálja a területileg illetékes ÁNTSZ szakmai segítségével. A Faluszűréshez csatlakozó település háziorvosa megkapja az Országos Alapellátási Intézet által kifejlesztett CardioNet programot.

A gyakorlati megvalósítás 2005. november 30-án Tamásiban kezdődött és idén tavasszal folytatódik. A Népegészségügyi Program célul tűzte ki, hogy teljes országos lefedettséggel, szív-és érrendszeri megbetegedések szempontjából fontos rizikófelmérést végez. A program részeként a szűrésekkel és adat-felvételezésekkel párhuzamosan megindul a lakosság egészségnevelése és az egészségtudatosabb magatartás kialakítása. A Faluszűrés a háziorvosokra, az alapellátás szakembereire alapozza sikerét. Az ilyen programok jelentik a népegészségügyi program minden ember számára történő elérhetőségét.

A program koordinálását felvállaló Országos Alapellátási Intézet (OALI) fejlesztette ki a CardioNET szoftvert, a rizikótényezők felvételezésére és folyamatos nyomon követésére. A szoftver segítséget nyújt a háziorvosoknak, hogy pácienseiket egy országos cardiovascularis kockázatfelmérő és elemző programba bevonják. Használata lehetővé teszi a páciensek adatainak rögzítését, azok időbeni változásának nyomon követését, valamint azonnali kockázatelemzéssel figyelmezteti az orvost az adott beteggel kapcsolatos teendőkre. A begyűjtött adatokat országosan, központilag feldolgozzák, és a háziorvosok visszajelzést kapnak betegeik összesített állapotértékeléséről, területi és országos összehasonlításban.

A CardioNET programban való részvétel hozzájárul a cardiovascularis megbetegedések gyógyításának minőségfejlesztéséhez, a népegészségügyi helyzetet javító aktivitás tervezéséhez. Az így kapott elemzés alapján megrajzolható Magyarország kardiovaszkuláris rizikótérképe és az időbeli változások mértéke. A jelentések alapján a központi CardioNET tudásbázis megküldi a háziorvos részére a kistérségi átlageredményeket, így biztosítva a prevenciós munka minőségfejlesztését.

A Népegészségügyi Program Faluszűrési Programjának legfőbb célja, hogy az eljusson a legkisebb településre is, és ott folyamatosan jelen legyen, képezze, alakítsa az emberek egészségtudatos magatartását. Másodlagos célja, hogy a településeken dolgozó háziorvosok és önkormányzati szakemberek gondolkodásába és napi munkájába beépüljön a prevenciós tevékenység és várható élettartam, életminőség tekintetében felzárkózzunk az uniós átlaghoz.

Az orosházi kistérség után májusig a program Kiskunmajsa, Eger, Gyöngyös, Püspökladány, Baktalórántháza és Pannonhalma térségében folytatódik.