• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Egy csepp figyelem'' az iskolában is

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Csaknem hatszáz középiskolás diák vércukorszintjét mérték meg az Egy csepp figyelem Alapítvány miskolci programja keretében.

Nem a Mikulás érkezése tette mozgalmassá december 6-át a miskolci Fáy András Közgazdasági Szakközépiskolában, sokkal inkább a lehetőség, miszerint csaknem hatszáz diák vércukorszintjét mérték meg az Egy csepp figyelem Alapítvány koordinálásával. Az alapítvány tulajdonképpen az iskola meghívásának tett eleget – az itt tanulók rendszeresen vesznek részt iskolai szűrésekben, az oktatási intézmény fokozottan ügyel a diákok egészségére, így ezzel a lehetőséggel is éltek vezetői.
Ennek apropóján Miskolcra érkezett Erős Antónia, az Egy csepp figyelem Alapítvány alapítója is, aki lapunk érdeklődésére a november közepén, a Nemzetközi Diabétesz Világnapon indított figyelemfelhívó program eddigi, kedvező fogadtatásáról és eredményeiről számolt be.

A figyelmet a cukorbetegség veszélyeire irányító, a diabétesz mihamarabbi felismerését célzó alapítvány programjának lényege, hogy mindazok, akik szeretnék megmérni saját vércukorszintjüket, a narancssárga felkiáltójellel jelölt patikákban 195 forint ellenében megtehetik ezt. Jelenleg mintegy 70 ilyen gyógyszertár van az országban (Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyelőre a szerencsi Oroszlán Gyógyszertár az egyetlen), ám a szükséges feltételeket biztosító, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól engedélyt szerző, azaz a csatlakozó patikák száma folyamatosan nő. A gyógyszerészi gondozás ügyén is lendítő lehetőség önkéntes, ám az eddigi tapasztalatok azt mutatják: a gyógyszerészek és a társadalom egyaránt kedvezően fogadta, s igényli a kezdeményezés kiterjesztését.

– Majd’ egy hónap alatt 4100 ember élt e lehetőséggel. A napokban már lesznek pontos adataink, ám az bizonyos, hogy közülük több tucatnyian élték úgy eddig mindennapjaikat, hogy nem tudták: gondok vannak a vércukorszintjükkel. Többeket azóta diabétesz-gondozóban kezelnek, tehát orvoshoz fordultak a tájékoztató jellegű gyógyszertári mérés eredményével – utalt a kezdeményezés jelentőségére Erős Antónia.

Mint hozzátette: az ismert adatok is figyelemre intenek, hiszen Magyarországon ma több mint egymillió embert – azaz minden tizediket – érint a cukorbetegség, s több mint ötszázezren nem tudják ezt magukról. Ráadásul egyre több köztük a fiatal. A betegség legnagyobb veszélye, hogy a magas vércukorszint egyértelmű jelzések nélkül is komoly károkat okozhat a szervezetben, s hosszú távon, szakszerű gondozás nélkül súlyos szövődményekhez vezethet többek között az ér- és idegrendszerben, ezeken keresztül a szemben vagy a vesében is.

A tegnapi, miskolci mérések eredményei szintén az alapítvány tevékenységének létjogosultságát erősítik, hiszen az 583 mérés 17 diák esetében mutatott az átlagosnál magasabb vércukorértéket. Az eredményeket ugyanakkor a szakemberek számára is hasznosíthatóvá teszi a diabetológusokkal is együttműködő alapítvány, amely az adatokat egy, a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásban is felhasználja majd.