• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre több a mentési feladat

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A autósok nem mindig húzódnak félre a mentő elől, mi több olyan is akad, aki gyorsasági versenyre kel velük.

Több mint tizennyolcezer beteggel került kapcsolatba a helyi mentőállomás tavaly mentés, betegszállítás kapcsán. Év végéig kétezerötszáz esetben volt szükség kifejezetten a mentők beavatkozására – ez az adat minden eddigit meghalad, derült ki Reszegi Imre dunaújvárosi állomásvezető tájékoztatásából, aki úgy látja, évről évre több a mentési feladat. Közben a betegszállítás a magánvállalkozások megjelenésével csökken.

Az állomásvezető szerint a mentési szám emelkedése több okra vezethető vissza. Egyrészt azt tapasztalják, hogy a lakosság bátrabban él a 104-es hívó igénybevételével, baj esetén nem a háziorvost vagy az ügyeletet, hanem azonnal a mentőt hívják. Ez nem minden területre igaz, az ellátási körzethez tartozó távolabbi településeken élők előbb inkább az orvost, az ügyeletet keresik fel, s ritkábban kérik a mentők segítségét. Az átlagosnál többször kellett kivonulniuk közterületi rosszullét miatt – az esetszámot nemcsak a hajléktalanok, részegek növelték –, szerencsére ugyanakkor kevesebb súlyos balesethez hívták őket.

Reszegi Imre szerint feltűnően emelkedett az erőszakos bűncselekmények következtében megsérült, elhunyt emberek száma, s mai napig nem lehet szó nélkül elmenni a brutális kegyetlenkedés áldozatává esett idős Szenttornyay-házaspár esete mellett. A félholtra vert házaspár egyik tagján a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni, másikuk a kórházba szállítást követően halt bele sérüléseibe.

Botrányosnak minősíti a közlekedési morált az állomásvezető, aki szerint a tavaly történt mentőbalesetekben mindez nem kis szerepet játszott. Tapasztalniuk kell, hogy nem mindenki igyekszik lehúzódni, még ha meg is tehetné, s olyannal is találkoznak, aki gyorsasági versenyre kel a mentővel.

Lassan egy éve, hogy beköltöztek az új állomásra, s a korábbi áldatlan állapotokhoz képest az új hely maximálisa megfelel elvárásaiknak. Szeretnék növelni a mentési biztonságot a 04 alapítvánnyal összefogva. Minden évben sikeres közös akcióik vannak, tavaly például az adományokból több millió forint értékű eszközbeszerzést és -cserét tudtak megvalósítani. Minden autó tartozéka immár a gerinchordágy, s szintén felszerelkeztek légútbiztosító eszközökkel.

Várhatóan ez év során megnyílik a dunaföldvári és az ercsi mentőállomás, így csökken a dunaújvárosi állomás ellátási körzete, s ezzel javul a megmaradó terület ellátásbiztonsága.