• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Foghíjassá váló somogyi patikarendszer

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Öt éven belül a somogyi patikák csaknem 30 százaléka kerülhet veszélybe, ha az idős gyógyszerészek szögre akasztják köpenyüket.

Ezzel pedig előbb-utóbb számolni kell, a 74 közforgalmú gyógyszertár közül 27 vezetője betöltötte 60. életévét, ketten pedig már nyolcvan felé közelednek. Utánpótlásra vajmi kevés az esély, hiszen a friss diplomások zöme gyógyszerismertetőnek áll, míg a többiek a nagyvárosok forgalmas patikáiban helyezkednek el. Dr. Bozsik József, a Magyar Gyógyszerész Kamara Somogy megyei szervezetének elnöke szerint elsősorban kollégái nagy arányú idősödése az oka annak is, hogy Somogyból eddig senki sem jelentkezett a MOSZ által kezdeményezett diabétesz-gondozásra.

A héten azonban úgy tetszik, megtört a jég… Bár a megyében további két gyógyszerész elvégezte az akkreditált tanfolyamot, fehér hollóként, egyedül dr. Bozsik József adta be jelentkezését a program elindításához. Nagy forgalmú, a kor igényeinek megfelelően kialakított Balaton-parti patikájában ugyanis képes külön helyiséget és kiképzett személyzetet biztosítani az invazív beavatkozást igénylő vércukorszint-ellenőrzésnek.

- Gyermekkorom óta azért dolgozom, doktori disszertációmat is e témakörben írtam, hogy az ókori görögök példáját követve, parxisomban is megvalósíthassam a betegek minél szélesebb körű gondozását. Gyógyszertáramban igény szerint már eddig is megmértük a betegek vérnyomását és testsúlykontrollt is végzünk. E mellett, különböző klubfoglalkozásokon felvilágosító előadásokat tartok - mondta Bozsik József. - Tapasztalataim szerint eddig a hypertónia-gondozás vonzotta a legtöbb pacienst, de amióta a minisztériumtól és az ÁNTSZ-től megkaptuk az invazív beavatkozáshoz szükséges jogot, a diabétesz-gondozásra van a legtöbb igény. Reményeim szerint a közeljövőben – s ezt a MOK, valamint a MOSZ is támogatja – a hypertónia-gondozás és a vérnyomás-mérés ismét legalább ekkora hangsúlyt kap, hiszen  hazánkban ez a legtöbb halálozást okozó betegség - legalább olyan alattomosan alakul ki, mint a diabétesz, miközben annak a talaján is gyakorta megjelenhet.

Bár a programot önkéntes alapon, a gyógyszerészek anyagi hozzájárulása nélkül hirdette meg a MOSZ, Bozsik Józsefnek, a tesztcsíkokat biztosító Egy Csepp Élet Alapítvány számlájára befizetett támogatásával együtt eddig mintegy 100 ezer forintjába került az előkészület. Ezt a költséget vélhetően vállalnák a somogyi gyógyszerészek is, ám az elöregedő patikaépületek zömében már nem lehet újabb helyiséget kialakítani az intimimást igénylő gondozásnak. A személyzet száma pedig annyira megcsappant, hogy örülnek, ha napi nyolc órában alapfeladatukat, a betegek gyógyszerellátását zökkenőmentesen teljesíthetik.

A somogyi patikáknak mintegy 30-50 százaléka kis forgalmú; a 74 közforgalmú gyógyszertárnak pedig megközelítőleg a fele mindössze egy gyógyszerésszel kénytelen megoldani feladatát. Némely egyszemélyes patika vezetője osztott nyitva tartással nem egyszer akár két fiókgyógyszertárat is ellát. Pedig talán éppen a kis falvak elöregedő, kispénzű lakosságának lenne a legnagyobb igénye arra, hogy a túlterhelt, olykor 3-4 településen is rendelő háziorvosuk mellett egy szakszerűen felkészített gyógyszerész is ellenőrizhesse vércukorszintjüket.
A gyógyszerészek viszont azt állítják: ilyen leterheltség mellett – a felkészítés ellenére is - nehéz felelősséget vállalni az invazív beavatkozásokért.

Bozsik József elismeri ugyan ezt a kockázatot, ám úgy véli, a tradíció okán és annak érdekében, hogy a társadalom továbbra is az első három legmegbecsültebb személy közé sorolja a gyógyszerészeket, ezt a feladatot el kell vállalniuk. Szándéka szerint januártól már nem csak a szokásos betegkörnek, hanem a siófoki kórház-rendelőintézetben kezelt vidéki betegeknek is szolgálatára lehet.

Károlyi Sándorné, a MOSZ Somogy megyei elnöke egyelőre nem talál magyarázatot a csekély érdeklődésre, de abban reménykedik, hogy a másfél éves előkészítést követően november 1-jétől létjogosultságot nyert diabétesz gondozásra – városonként legalább egy patikával -, Somogyban is akad további jelentkező. Hangsúlyozta: a minél szélesebb körű beteggondozás érdekében, ennek elősegítésére az ÁNTSZ-szel együtt minden tőlük telhetőt megtesznek.