• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ki a jogsértő?

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A dunaújvárosi kórház kht.-vá alakítása kapcsán az EDDSZ törvénysértést emleget, míg a kórház jogi szakértője a szakszervezeti vétót tartja jogsértőnek.

Szent Pantaleon Kórház
A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház közhasznú társasággá alakítása az önkormányzati döntéseknek megfelelően végrehajtható, s az ezt megakadályozni kívánó szakszervezeti vétó hatálytalan, s mind formailag, mind tartalmilag jogsértő – állítja dr. Nemes Dénes ügyvéd, aki a kórház kht.-vá alakítással kapcsolatos jogi ügyeit képviseli.

Mint a Weborvos beszámolt róla, novemberben juttatta el tiltakozó levelét az EDDSZ elnöke, Cser Ágnes Dunaújváros polgármesteréhez, miután szakszervezeti fórumot tartott a kórház dolgozóinak, ellenezve a gazdasági társasággá történő átalakítást.
A jogi képviselő a kórház weblapján is olvasható Állásfoglalásában – hivatkozva a Legfelsőbb Bíróság határozatára – leszögezi: „az alapító szervnek a költségvetési szervet megszüntető határozatával szemben a szakszervezet kifogással nem élhet, mert az nem munkáltatói intézkedés". A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényre hivatkozva pedig azt állítja a jogi képviselő, hogy a kórház közalkalmazottainak jogviszonyát érintő döntés a közalkalmazotti jogviszony szempontjából nem minősül ágazati jelentőségűnek, így a helyi kórházat érintő ügyben nem léphet fel az országos képviselet, csak a helyi szakszervezet. Mindezen túl az érintett döntések október 27-i és november 10-i közgyűléseken hozott határozatok, így a november 23-án benyújtott vétó ezt a határidőt már túllépte, ráadásul a kifogást indoklás nélkül nyújtotta be az EDDSZ elnöke.
Olyan szerződéseket is kifogásolni akar a szakszervezet, amelyek tulajdonjogot és önkormányzati feladatkört érintenek (vagyonkezelési, közhasznú), tehát „hatáskörét" meghaladják.
A költségvetési intézmény megszüntetésének esetleges csúszása a kht. működésének megkezdését nem akadályozza – szögezi le dr. Nemes Dénes, cáfolva a szakszervezeti vezetőnek a vétó halasztó hatályára vonatkozó tájékoztatását. Az ÁNTSZ engedélyével és a MEP szerződésével nem rendelkező önkormányzati intézménynek az a feladata marad, hogy a kht.-be át nem lépett dolgozók csoportos elbocsátását a jogszabályoknak megfelelően lebonyolítsa.
Dr. Nemes Dénes jogi véleménye itt olvasható