• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kistelepüléseken gyűjt a pásztói kórházigazgató

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A pásztói kistérség lakosaitól kért adományokat a csőd szélén álló kórház igazgatója.

A kórház
Arra kérte tegnap a pásztói kistérség 26 településének lakóit a pásztói Margit Kórház igazgatója, hogy fejenként ezer forinttal járuljanak hozzá közös kórházuk működtetéséhez, mert csőd fenyegeti az intézményt.

Az elsősorban kis lélekszámú falvakban élő emberek támogatása nélkül csődbe juthat a 35 ezer lakost ellátó egészségügyi intézmény. Dr. Boczek Tibor, a pásztói Margit Kórház orvos-igazgatója a pásztói kistérség polgármestereinek Kozárdon megrendezett tanácskozásán kifejtette: a struktúra-átalakítás következtében az év végére 70 millió forint szállítói tartozást halmoznak fel. Fele ekkora összeg még nem lehetetleníti el a gazdálkodásukat, ezt a hiányt azonban már nem tudnák kezelni.

Jelenleg egyedül Pásztó önkormányzata járul hozzá a többletköltségeik fedezéséhez. Csakhogy, a térségi központ lélekszáma az ellátotti kör harmadát sem teszi ki. Így ez aránytalanul nagy terhet ró rá, amit hosszú távon nyilván nem tudna viselni. Nehezíti a helyzetet, hogy a térség aprófalvas szerkezetű, a kistelepülések többnyire nem csupán forráshiányosak, de önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe is kerültek. Az eladósodott önkormányzatok nemhogy közös intézményeiket, de a sajátjukat is alig-alig tudják fenntartani.

A főorvos tavasszal egyszer már kérte a kistérség rendkívüli támogatását a kórházfenntartásához, de nem kapott segítséget. Mint azt a weborvos.hu-nak elmondta: folyamatosan csökkentik a kiadásaikat, az elmúlt egy évben például 303-ról 250-re csökkentették a kórház dolgozói létszámát, s a napokban további elbocsátások várhatók Pásztón. Ezzel azonban még semmi sem oldódott meg.

A kórházvezetés így a napokban a kistérségben élő összes családot és minden közüzemi vállalatot levélben keres majd meg, támogatást kérve és remélve. A támogatást a Pásztói Kórházért Közalapítványon keresztül gyűjtik a kórházuk megtartásához.

Mint azt dr. Boczek Tibor kifejtette: a tavalyi évhez képest havi 24 millió forinttal kevesebb pénzhez jutnak a társadalombiztosítótól, éves szinten ez 300 millió forint bevételkiesést jelent, amit már nem tudnak takarékossági intézkedésekkel kigazdálkodni. A kistérségben élők adományaiból a pénzügyi helyzetük kezelhetőségét remélik, a helyzet megoldását viszont a kórház-finanszírozás megváltoztatásától várják.

Legolvasottabb cikkeink