• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Krónikus ágy- és orvoshiány Szolnok megyében

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A pszichiátriai szakellátásban továbbra is komoly gondot jelent az orvoshiány Jász-Nagykun-Szolnok (JNSZ) megyében.

A szolnoki megyei kórház
A pszichiátria és addiktológia külön ellátási rendszerét továbbra sem alakították ki JNSZ megyében – ez derül ki az ÁNTSZ JNSZ Megyei Intézetének a megye egészségügyi szakellátását elemző tájékoztatójából. Az alkohol és drogbetegeket a pszichiátriai ellátás keretében látták el. 2004-ben az osztályokon az ágykihasználás 91 százalékos volt. Az osztályok betegforgalmában tovább csökkent az addiktológiai betegek száma és aránya. Megyei átlagban az addiktológiai betegségek aránya 26 százalékról 23 százalékra csökkent. A pszichiátriai osztályon ellátott 1029 addiktológiai betegből 955 volt alkoholfüggő, 74 drogeset, ezen belül a többség nyugtatószerfüggő. A valódi drogesetek száma tavaly 15 volt.

A belgyógyászat helyzetét jellemzi, hogy nincs megfelelő számú krónikus ágy a megyében, ezért az átlagos ápolási idő hosszabb a szakmailag elvártnál, amit növel a diagnosztikára való várakozás is. A megyében 106 foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat rendelkezik engedéllyel, 93 üzemorvostan szakorvos dolgozik itt. A foglalkozás-egészségügy területén 115 ápoló dolgozik. Az ellátott munkavállalók száma: 86 ezer 955. A szakmai alkalmassági vizsgálatok száma évek óta nem volt olyan alacsony, mint 2004-ben.

A megyében nincs izotópdiagnosztikai és terápiás osztály. A Hetényi Géza kórházban elindult egy új nukleáris medicina osztály kiépítése. Az új osztályon izotópdiagnosztika és ambuláns izotópterápia fog működni. A JNSZ megyei betegek tavalyi nukleáris medicina ellátása az előző évivel megegyező, vagyis rendkívül széttagolt. A kecskeméti megyei kórház izotópdiagnosztikai osztályán tavaly összesen 210 Szolnok megyei beteget vizsgáltak, 90 százalékuk járó beteg, 10 százalékuk fekvő beteg.

Befejeződött az új kardiológiai rehabilitációs részleg kialakítása a Hetényi Géza kórházban. A rehabilitációs nővérgárda a reumatológai osztály teljes személyi állományára épült, átképzésük zökkenőmentes volt. A nővérhelyzetet sikerült stabilizálni.

A JNSZ megyei onkológiai központ 2004-ben új helyen működött. A személyi állományból még hiányzik egy főállású belgyógyász és pszichológus. Az Orságos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerződés szerinti ágyszám 37, az ágykihasználás 66 százalékos.

A kúraszerű kezelés lehetősége adott. Tavaly szeptembertől az ortopédiai szakellátás a megyei kórház és a MÁV Kórház közötti feladatmegosztásnak megfelelően átkerült a MÁV Kórházhoz.

JNSZ megyében az Országos Mentőszolgálaton kívül két betegszállító magánvállalkozás végez betegszállítást. További két betegszállító vállalkozás rendelkezik működési engedéllyel, de a betegszállító tevékenységre finanszírozási befogadásuk még nem történt meg. A megyei mentőszolgálat 12 mentőállomással, 45 aktív gépkocsival rendelkezik. Az összes feladatszám 75 százaléka volt betegszállítás. A betegszállítási feladatok 4 százalékát kellett kapacitáshiány miatt más időpontra átprogramozni. A mentőszolgálattal összevont orvosi ügyelet szakmai előnyei vitathatatlanok, a megyében azonban egyetlen ilyen szolgálat sem működik.

A pszichiátriai szakellátás továbbra is a megye 3 fekvőbeteg osztályán és a területi pszichiátriai gondozókban történik. A napi munkában komoly gondot jelent az orvoshiány. A megye pszichiátriai ágyainak száma 236, ebből 100 ágy rehabilitációs. Ezek csak részben képesek valódi funkciójukat betölteni, nagy számban ápolnak itt szociális ellátást igénylő betegeket. A 3 osztályon tavaly 4428 beteget láttak el, az átlagos ápolási nap 17,7. A járóbeteg ellátásban 8 ezer 665 fő volt pszichiátriai gondozott. A szakorvos hiányból eredően az ellátásban jelentős feladat hárul a gondozást végző szakszemélyzetre.

Az előző évekhez képest nem javult a megyében a reumatológiai ellátás. Sem a kórházi ágyszám, sem a járóbeteg kapacitás nem változott. Az egészségbiztosító a többletkapacitási kérelmeket elutasította. A fekvőbeteg ágyszám 60. Az előjegyzési idő 6 hét, illetve egy hónap. A mozgásszervi betegek gyógyulásához fontos lenne kis településeken is a finanszírozott reumatológai szakrendelés, fizikoterápiás kezelés, gyógytorna létesítése.

Tavaly 6,3 százalékkal nőtt a véradásra jelentkező donorok száma az előző évhez képest. A megye vérellátása zavartalan volt. A speciális készítmények iránti igény jelentősen növekedett, elsősorban a vérrendszeri daganatos elváltozásokban szenvedő betegek részére.