• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden mozdulat ajándék

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Országosan is egyedülálló kezdeményezésként Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban operálják a nyaki gerinc sérültek felső végtagját.

Minden beteg joga elérni a lehető legjobb fizikai állapotot, ez a filozófiája Turcsányi István kézsebész főorvosnak, aki Jan Friden svéd professzor szakmai útmutatásai alapján, - az országban elsőként - honosította meg Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban a nyaki gerinc sérültek fogásjavító műtétjeit.

Nóra madárcsontú törékeny fiatal lány. A mai napig elevenen él emlékezetében az a 10 esztendővel ezelőtti januári nap, amikor az ónos esőtől síkossá vált úton megcsúszva autójával fának ütközött. A baleset megváltoztatott szinte mindent addigi életében. Megsérült a nyaki gerince, megbénult mind a négy végtagja, napokig élet -halál között feküdt.

A baleset után a mentő először a kecskeméti kórházba vitte, ahol megoperálták. A műtét után kerekesszékben már tudott ülni. Ez nagy eredménynek számított, mivel a sebészi beavatkozás előtt úgy tűnt, további életét fekve, ágyhoz kötötten kell élnie. Két éve hallott arról, hogy Nyíregyházán, a Jósa András Kórházban sikeresen foglalkoznak nyaki gerincsérültek fogásjavító műtéteivel. Reménykedni kezdett, hátha tudnak javítani az ő állapotán is. Hiszen teljesen kiszolgáltatott volt, nem tudta sem kinyújtani, sem felemelni a karját.

Felvette a kapcsolatot Turcsányi főorvossal, aki teamjével megoperálta. A műtétsorozat eredményeként Nóra ma már segítség nélkül tud enni, fésülködni, fogat mosni, önállóan használja számítógépét, az internetet, amely, nagy örömére, összeköti a külvilággal. Óriási eredmény ez, mondja, annak, aki korábban karnyújtásnyi mozdulatra sem volt képes.

Nem elterjedt ez a műtéti eljárás, mert nagy az orvos felelőssége, hiszen nem tévedhet. Minden sebészi beavatkozásnak sikerülnie kell, mivel a beteget egy aprócska hiba is megfoszthatja attól a minimális mozgástól, amelyre még képes négy végtagjára bénultan. Óriási a kockázat, - mondja Turcsányi István főorvos - ezért kevesen, a világ csupán 10 országában alkalmazzák ezt az eljárást.

Ő Magyarországon, 2002 óta operálja a nyaki gerincsérült betegek felső végtagját. Elhivatottságból, belső indíttatásból, a kézsebészeten eltöltött 15 éves múltja után új kihívást jelentett ennek az operációs eljárásnak meghonosítása. Három éve azért utazott egy olaszországi kongresszusra, hogy ezt a sebészeti módszert elsajátítsa. Itt ismerkedett meg Jan Friden svéd professzorral, aki akkor már nagy tapasztalattal rendelkezett a felső végtagi rekonstrukciós műtétek területén. A professzor felajánlotta segítségét, útmutatásaival segítette Nyíregyházán az első műtéteket.