• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Betegvoksok: élen a nagykanizsai kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az Év kórháza cím odaítéléséért indult internetes voksolásban a Dél-Dunántúlon a nagykanizsai kórház került az első helyre.

A nagykanizsai kórház
A tegnap esti állás szerint 23.000 szavazat érkezett az Év kórháza címre javaslatként. Baranyában huszonhét intézmény van versenyben. Ám az eddigi eredményeik lehangolóak már csak azért is, mert ezek a Dél-Dunántúlon is meghatározó, regionális szerepet betöltő intézmények között van olyan, amelyik a maga 224. helyezésével országosan is sereghajtó.

Az internetes szavazásból nem vonhatók le ugyan messzemenő következtetések, de néhány érdekes fordulatot azért érdemes szót ejteni. Baranyában az eddigi legjobb helyezést, a 15. helyet a Pécsi Egyetem (PTE) ÁOK Szívgyógyászati Klinikája érte el, utána óriási szakadás következik, majd a 46. helyen áll a PTE ÁOK OEC I.-és II számú Belgyógyászati Klinika, az 56. helyen a pécsi szülészeti klinika és a 62. a megyei gyermekkórház. Az ortopédiai klinika viszont a 216., a szemészeti klinika a 219. helyre szorult, a szájsebészeti klinika pedig már a 224. a sorban. Az intézményi összesítés első helyén viszont a közepes méretű, a Dél-Dunántúlon működő nagykanizsai városi kórház áll. A kórház, az ottani ellátás minőségének híre Pécsre is eljutott már, hiszen a két megye közelsége miatt a rokoni diskurzusok, illetve látogatások alkalmával terjed a vélemény: Nagykanizsán nem csak mechanikusan ápolnak, hanem az orvosok és a nővérek úgy bánnak a betegekkel, akár hímes tojással.

Dr. Szabó Csaba igazgató főorvos – aki az intenzív terápiás ellátás területén dolgozik - portálunk megkeresésére elmondta: kimondhatatlanul örül az eddigi eredménynek, főként azért, mert a pozitív jelzések a betegeiktől jöttek. A nagykanizsai kórházban 600 ágyon gyógyítanak, ám éves forgalmuk a megyei ellátás szintjéhez közelít. A főorvos úgy véli, hogy a mostani eredmény annak is köszönhető, hogy egy tíz évvel ezelőtt megkezdett átalakításnak a végére értek. Miközben a korábbi 1000-ről 600-ra csökkent ágyaik száma, a kórtermek négy ágyasak, mindegyikhez külön vizes blokk tartozik, és vannak olyan többlet szolgáltatásaik, amelyekért nem kérnek térítést.

Kérdésünkre, hogy küzdenek–e orvoshiánnyal, dr. Szabó Csaba elmondta: e téren kisebb, nem nyomasztó gondjaik vannak. Arra viszont büszke, hogy az intenzív osztályukon nincs üres állás, 14 férfi szakember végzi a nap 24 órájában a megfeszített munkát.

Megtudtuk azt is: a nagykanizsai kórházban egy korábbi pályázat révén olyan korszerű számítógépes park működik, amely az unióban is egyedülálló. Az igazgató végül közölte: soha nem hitte volna, hogy olyan kórházat vezethet, amely egyszer ilyen szép eredményt produkál egy országos szavazáson. Ez számukra olyan erkölcsi elismerés, ami szavakkal nem is kifejezhető.

Visszatérve Baranyára: az internetes szavazás másik érdekessége, hogy olyan intézmények, amelyektől tevékenységükből kiindulva elvárható lenne a jó helyezés – például a Harkányi Gyógyfürdőkórház – az első százba sem kerültek. Az öt kategória szerinti voksolás alapján a baranyai intézmények munkáját általában közepesre minősítették a szavazók. Azt azonban fontos tudni – amit a közvéleménykutatások is igazolják –, hogy a betegek számára elsősorban az ellátás minősége, a nővérek munkája, az orvosok hozáállása a fontos egy-egy kórházi tartózkodás során, amihez hozzátartozik még az intézmény környezetének állapota is. Tapasztalat, hogy a kórházi eszközpark korszerűsége egy beteg ember számára nem „perdöntő" akkor, ha egyébként gondos, figyelmes, humánus ápolásban részesül. A nagykanizsai intézményre szavazók pedig éppen ezt a betegbarát légkört ismerték el eddigi voksaikkal.

Legolvasottabb cikkeink