• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egyre több a HIV-fertőzött hazánkban

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Mintegy száz új HIV-fertőzöttet vettek ebben az évben nyilvántartásba Magyarországon, a szám minden korábbit meghalad.

A harmadik negyedév végére kilencvenkilenccel nőtt azok száma, akiket HIV-fertőzöttként tartanak nyilván az országban. Közülük hetvenöt férfi, tizenegy nő, tizenhárman pedig anonim szűréseken vettek részt, így kilétük ismeretlen. Tavaly egész évben 75, két évvel ezelőtt pedig 63 új fertőzött került be az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartásába.

Az összesített adatok szerint az országban eddig összesen 1278 – magyar és külföldi – állampolgárt regisztráltak. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ma ennyi HIV-fertőzött él az országban: az összesítésben azok is szerepelnek, akiknél már kialakult az AIDS betegség, vagy betegségük regisztrálása óta elhaláloztak. Eddig 501 bejelentett AIDS betegről tudni, közülük 274 ember halt meg. A kimutatás és a valóság között itt is lehet csekély differencia: a táblázatokból az ugyanis nem derül ki, hogy a betegek mindegyike az AIDS következményeibe halt-e meg.

2005 harmadik negyedévében négyen vesztették életüket, mind a négyen homo- vagy biszexuálisok voltak. Július és szeptember között 29 új AIDS beteget regisztráltak. Az érintettek fele ugyancsak homo- vagy biszexuális, ám heteroszexuálisokban is kialakult a HIV-ből az AIDS-betegség. A területi eloszlást mutató térképről kiderül: azok közül a HIV-fertőzöttek közül, akiknek ismert a lakhelye, a legtöbben – szám szerint 648-an – a fővárosban élnek vagy éltek. Pest megyében 98, Fejérben 60, Hajdú-Biharban 36, Csongrádban 25 fertőzöttet regisztráltak eddig, a feketelistát négy beteggel Tolna megye zárja. (Nem biztos, hogy a nyilvántartásba vétel megegyezik a jelenlegi lakóhellyel.)

Megtudtuk: a december 1-i AIDS-ellenes világnaphoz kapcsolódva minden megyei ÁNTSZ intézetben tanácsadói szolgálat indul. Van, ahol már működik a tanácsadás: Békéscsabán például már november elején megkezdték a rendeléseket, amelyekre elsősorban azokat várják, akik a betegség által veszélyeztetett csoportba tartozónak érzik magukat. A tisztiorvosi szolgálatok kijelölt munkatársai Budapesten a közelmúltban egy olyan továbbképzésen vettek részt: egyebek mellett kommunikációs és életvezetési technikákat sajátítottak el, amelyek révén hatékonyabban segíthetnek a tanácsért hozzájuk fordulóknak.

Az ÁNTSZ az anonim, ingyenes szűrések révén eddig is kivette részét az AIDS-megelőzésből, ám rendszeres, kifejezetten a tanácsadásra fókuszáló rendelés nem volt, a feladatot az ország minden területén javarészt civil szervezetek vállalták magukra. A tisztiorvosok számára most az egyik legfontosabb feladat a szűrésre jelentkezők felkészítése egy esetleges pozitív eredményre. Kedvezőtlen eredmény esetén a szakemberek igyekeznek a segítséget kérőket az egészségügyi rendszerben tartani, hogy egyrészt támaszt nyújtsanak számukra, másrészt a rendszeres kapcsolattartással csökkentsék a továbbfertőzés kockázatát.

Legolvasottabb cikkeink