A Magyar Természetvédők Szövetségének tagjai országjáró körúton tiltakoznak a szerintük egészségre ártalmas, génmódosított termékek forgalmazása ellen.
![]() |
Képünk illusztráció |
Fridrich Róbert, a rendezvénysorozat főszervezője elmondta: mivel egyre nagyobb a géntechnológiát alkalmazó cégek világpiaci lobbija, s az Európai Unióra gyakorolt nyomás a génmódosítás engedélyezése érdekében, ezért azt szeretnék elérni, hogy minél több település képviselőtestülete nyilvánítsa városát, faluját génmanipulációtól – vagy ahogyan a természetvédők fogalmaznak, génpiszkálástól – mentes övezetté. A természetvédő hozzátette: ugyan ez jogilag semmit sem jelent, hiszen az önkormányzatoknak nincs befolyásuk arra, hogy a gazdálkodók mit termesztenek, s a boltokban mit árulnak, ám meglátásuk szerint ezzel a gesztussal érzékeltetni tudják, hogy elítélik a génmanipulációt. A természetvédők által felállított asztaloknál egyébként bárki kaphat egy űrlapot, amelyet regisztrálnak, s ami által saját kertjét, házát vagy birtokát génmanipulációtól mentes övezetté nyilváníthatja.
A természetvédők egyébként azért tiltakoznak a génmódosítások ellen, mert meglátásuk szerint annak beláthatatlan következményei lehetnek a természetre, s az emberi szervezetre is. Fridrich Róbert hangsúlyozta: a génmanipuláció különbözik a hagyományos növénynemesítéstől.
– A nemesítők az azonos vagy egymáshoz közel álló fajták egyedeit keresztezik, ennek során a már meglévő gének működését befolyásolják aszerint, hogy milyen tulajdonságokat szeretnének erősíteni vagy éppen elnyomni. A génmódosításokkal viszont olyan fehérjék kerülnek be a növényekbe, amelyek azokban természetes úton sosem fordulnának elő. Ezzel áttörik a fajok közötti kereszteződéseket akadályozó, az evolúció során kialakult korlátokat. A vegyszereket termelő, illetve a gyomirtókkal szemben ellenálló növények kikísérletezésének akár olyan szupergazok kialakulása is lehet a következménye, amelyek ugyancsak ellenállnak a ma ismert permetszereknek, tehát ellenük a jelenleginél erősebb mérgeket kell majd alkalmazni. Ez egy ördögi kör – vélekedett Fridrich Róbert, majd hozzátette: a génmódosítás során olyan fehérjék kerülnek az emberi táplálékba is, amelyekkel korábban nem találkozott a szervezet. Attól tartanak, hogy ezáltal tovább nőhet az allergiás megbetegedések száma, s rákkeltő hatás is érvényesülhet, mivel az ilyen élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatását nem ismerjük.