• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Betegek kérdeznek a Parlamentben

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Betegek szembesítik súlyos problémáikkal a képviselőket az Alzheimer Világnap alkalmából sorra kerülő parlamenti meghallgatáson.

A meghallgatáson konkrét esetek alapján tárjuk a magyar országgyűlési képviselők, kormányzati döntéshozók és a média képviselői elé az Alzheimer-kórban szenvedő betegek egészségügyi, szociális, gazdasági és társadalmi problémáit, amelyek sürgős megoldásra várnak - tájékoztatta portálunkat az eseményről Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága elnöke. A fórumot Dr. Lévai Katalin, az Európai Parlament jogi bizottságának alelnöke hívta össze. Az Európai Parlament rendszeresen szervez úgynevezett nyilvános meghallgatásokat, de ez a típusú eszmecsere hazánkban még újdonságnak számít – szögezte le az elnök.

Az október 19-i meghallgatáson olyan emberek személyes élettörténeteivel ismerkedhetnek meg a képviselők, akik saját kálváriájukon mutatják be betegségükkel összefüggő problémáikat. Céljuk szembesíteni a képviselőket ezekkel a gondokkal, s közvetlen formában - akár jogszabályok módosításával - segítséget kérni megoldásukhoz. A második alkalommal megrendezésre kerülő fórumon két demenciával küszködő beteg esetét hallgatják meg a politikusok.

Lévai Katalin tavaly konkrét állásfoglalásban rögzítette a változtatás jogos, tényszerű igényét. Az általa elkészített dokumentumban leszögezte: „az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell rendezni az e betegségben szenvedők és hozzátartozóik életét..."

A civil szervezet többek között azt akarja elérni, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők is legalább 70 százalékos támogatással juthassanak a korszerű terápiát biztosító gyógyszerekhez. Bár az Alzheimer-kórt az orvostudomány még nem képes meggyógyítani, de a forgalomban lévő, korszerű gyógyszerek nagy mértékben képesek lassítani a leépülés folyamatát. Az állapot romlásának késleltetése nem csak a beteg érdeke, hanem a családtagoké is, akik Alzheimer –kórban szenvedő hozzátartozóikról akár évtizedekig kénytelenek gondoskodni.

Legolvasottabb cikkeink