• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécs kiszállna a kistérségi fogászati ügyeletből

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Pécs azt szeretné, hogy a települések maguk gondoskodjanak a hétvégi, fogászati ügyeletről.

Várhatóan decemberben tárgyalja a pécsi közgyűlés azt a javaslatot, amelynek lényege, hogy jövőre a baranyai megyeszékhely csak a helyieket fogadná az általa fenntartott hétvégi fogászati ügyeleteken. Ez egyben azt is jelenti, hogy a pécsi kistérséghez csatlakozott mintegy negyven településnek magának kellene gondoskodnia e szolgáltatás megszervezéséről.

A probléma tulajdonképpen a finanszírozásban keresendő. A működtetésre ugyanis a város havonta alig kap az egészségbiztosítótól 200 ezer forintot. (Ahol egyébként naponta legalább négy órás ügyeletet biztosítanak, a havi támogatás több mint 300 ezer forint.)

Az önkormányzat népjóléti irodájának vezetője szerint a fogászati ügyelet fenntartása nem is kötelező Pécs számára, hiszen a hatályos rendeletben az áll: a települési önkormányzatoknak kötelességük a fogászati ügyelet biztosítása. Dr. Sohár Endre szerint a probléma mostanra csúcsosodott ki, hiszen a város az egész kistérséget ellátó tevékenységéért kapott havi minimális összege mindenképp indokolja a váltást. Ha a bizottsági előterjesztést decemberi ülésén elfogadja az önkormányzat, januártól a baranyai megyeszékhelyre csak a pécsiek, illetve a város vonzáskörzetébe tartozó közeli települések lakói mehetnek fogászati ügyeletre.

Az általános kistérségi ügyelet létrehozása egyébként gazdaságosnak bizonyult Pécs számára, mert az ezért járó finanszírozási összeget szintén az önkormányzati tulajdonú, járóbetegellátásért felelős rendelőintézet, az Egyesített Egészségügyi Intézmény kapja. A feladatot önként vállaló háziorvosok teljesítik. A gond tehát csak a fogászatot érinti.

A Pécstől távolabbi települések szerint viszont nem lesz egyszerű a fogászati ügyelet helyi megszervezése, mert ezt a feladatot – főként anyagi okok miatt - nem tudja minden önkormányzat vállalni. Többek között azért, mert egy komplett fogászati rendelő kialakítása milliós költséggel jár. Így előfordulhat, hogy a jelenlegi kistérségi ügyeleti rendszeren belül – éppen a fogászati inspekció biztosítására - újabb ellátási központba tömörülnek majd.

A fogorvosok többsége szerint egyébként akut, valóban ügyeleti ellátást egyedül a vérzéses, sérüléses esetek indokolnak, amelyeket viszont a legtöbb esetben klinikai körülmények között kezelnek.