• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Regionális együttműködés a kardiológiában

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A XIII. Kardiológiai Nap rendezvényére várták a régió szakembereit január 20-án a Miskolci Akadémia Bizottság székházába.

A Miskolci Akadémiai Bizottság Orvosegészségügyi Szakbizottságának Kardiológiai Munkacsoportja által rendezett, „A regionális együttműködés szükségessége a kardiológiában" című szakmai rendezvény kapcsán dr. Tóth Csaba főorvos érdeklődésünkre elmondta: a dr. Kalo Emil főorvos által útjára indított, minden év harmadik hétvégéjén megrendezett összejövetelnek mindig voltak sajátosságai a szakterületen belül. A kardiológiát érintő szakmapolitikai kérdéseket a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is megvitatják a résztvevők, ennek jegyében a mostani fő téma a regionális együttműködés szükségessége volt.

– A regionalitás rendkívül aktuális az egészségügyben, így a kardiológiában is. Az észak-magyarországi régiót alkotó három megye között – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – Borsod központúságát nem lehet elvitatni. A mindennapokban már működik a kardiológia területén a regionális együttműködés, hiszen Egerből mi is sok beteget küldünk Miskolcra koszorúér-katéterezésre, de szakmai fórumokon, továbbképzéseken is találkozunk egymással. A lehetőségek persze bővíthetők – ezeket kell közösen megvitatnunk – hangsúlyozta a MAB Kardiológiai Munkacsoportjának csaknem egy éve megválasztott új elnöke. Mint hozzátette, ehhez biztosítanak alkalmat a mostanihoz hasonló szakmai fórumok is. A területi jellegzetességeket és jellemzőket ezúttal az egyes megyék munkáit bemutató előadások tárták fel. A kardiológiai betegellátás észak-magyarországi helyzetéről Borsod-Abaúj-Zemplén megye tekintetében dr. Kalo Emil, Heves megye vonatkozásában dr. Tóth Csaba, míg Nógrád megyéből dr. Végh György nyújtott átfogó képet.

A hagyományokhoz híven a régió szakemberei mellett elismert budapesti és debreceni szakemberek előadásait is meghallgathatták a résztvevők. Dr. Borbola József, az Országos Kardiológiai Intézet professzora az új szakfelügyelő főorvosi rendszer feladatairól és jogköreiről szólt. Mint kiderült, a szakfelügyeleti rendszer átalakítása egy országos minőség-felügyeleti hálózat létrehozását takarja, s a felügyelet kiterjed minden egészségügyi tevékenységet végző szolgáltatóra. A tisztségüket pályázat útján elnyert szakfelügyelő főorvosok tevékenységét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szervezetéhez tartozó Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ (OSZMK) fogja át.

A negyvenöt szakterületet képviselő főorvosok felügyelői munkájuk során a központ által felállított egységes szakmai módszertant közvetítik. Ez magában foglalja az egészségügyi szolgáltatók szakmai ellenőrzését, a szakmai irányelvek és a betegellátás színvonalának szisztematikus monitorozását, a jogszabályban előírt minimumfeltételek és a minőségi követelmények ellenőrzését meghatározott indikátorok segítségével. Jogosítványaik között szerepel, hogy abban az esetben, ha azt tapasztalják, hogy a betegellátás nem a szakmai szabályoknak megfelelően zajlik, beavatkozhatnak – a nem megfelelő szolgáltatást leállíthatják, kezdeményezhetik az intézmény besorolási szintjének megváltoztatását, és bizonyos esetekben akár a működési engedély visszavonását is kezdeményezhetik.

A program a mindennapi gyakorlat megjelenítésével, tanulságos kardiológiai esetismertetésekkel folytatódott dr. Orbán Mariann (Miskolc), dr. Nagy László (Eger) és dr. Séber Lajos (Salgótarján) tolmácsolásában. A szívsebészeti betegpopuláció változásáról, az okokról és következményekről dr. Szerafin Tamás tartott előadást, majd dr. Czuriga István szólt a kardiovaszkuláris prevencióban az aktuális ajánlásokról. A szakmai napot dr. Édes István professzor előadása zárta, a debreceni Auguszta Programról adva tájékoztatást.