• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszakövetelik a csepeli kórházat

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Aláírásgyűjtés indult a csepeli Weiss Manfréd Kórház önálló, négy alapszakmás közkórházzá való visszaállításáért.

A csepeli kórház
"2003 nyarán Budapest döntéshozói olyat tettek Csepel és a Csepel-sziget lakosságával, amit korábban senki nem hitt volna. Felújítása, majd a további fejlesztésre tett számtalan ígéret után hazug módon bezárták a csepeli Weiss Manfréd Kórházat, megszüntetve benne az aktív fekvőbeteg-ellátást. Tették ezt úgy, hogy a Csepel-sziget és Budapest többi kerülete közötti átjárást, közlekedést nem javították, tették ezt úgy, hogy Magyarországon a 40-50 ezres településeknek is lehet ma önálló kórházuk, míg a Csepel-szigeten közel 200 ezer ember lakik. Csepelen ma a jól működő szülészeti, belgyógyászati, sebészeti osztályok helyén már csak elfekvő és rehabilitációs részleg működik. Ehhez képest az aktív fekvőbeteg ellátást átvevő pesterzsébeti épületekben túlzsúfoltság van, állandósultak a botrányok" - tartalmazza az a Weborvoshoz eljuttatott közlemény, amely Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő és Tari Tamás, a Magyar Májátültetettek Érdekvédelmi és Sport Egyesülete elnökének pénteki sajtótájékoztatója alapján készült.

"Az elmúlt két év tapasztalatai nyilvánvalóvá tették: valamennyi érv, amely a Csepeli Kórház bezárása ellen, fenntartása és fejlesztése mellett szólt, igaznak bizonyult. Ki kell mondanunk: eljött az idő, hogy a kórház bezárásáról döntők elismerjék súlyos tévedésüket, eljött az idő, hogy a Csepel-szigeten élők, a civil szervezetek, politikai pártok közösen álljanak ki, fogjanak össze a kórház önálló működésének helyreállításáért" olvasható a közleményben.
A kéviselő és a civil szervezet elnöke azt szeretné, ha közös kezdeményezésük nem válna pártpolitikai csatározássá. Úgy emlékeznek, hogy 2003-ban – legalábbis a szavak szintjén – valamennyi csepeli politikai és civil szervezet ellenezte a kórház bezárását. Ezért arra kérik kerületük valamennyi politikai pártját, civil szervezetét, Podolák György, Avarkeszi Dezső országgyűlési képviselőket, valamint Tóth Mihály polgármestert: álljanak kezdeményezésük mellé, aláírásukkal és aláírásgyűjtő-munkájukkal is támogassák a Weiss Manfréd Kórház önálló, önkormányzati fenntartású, négy alapszakmás közkórházzá történő visszaállítását.

A kezdeményezők sajtótájékoztatójára szintén sajtótájékoztatón reagált pénteken Tóth Mihály, Csepel polgármestere. A polgármesteri hivatal munkatársai szintén eljuttatták a Weborvoshoz az ott elhangzottakat:

"A kerületi önkormányzat alapvető célja a lakosság egészségi helyzetének javítása, ezért jelentős anyagi áldozatokat vállalva kívánja ellensúlyozni az ellátásban a kórházi aktív ágyak elvesztéséből adódó hátrányt. Mint ismeretes, a Fővárosi Önkormányzat 2003-ban, a Csepeli Önkormányzat Képviselő-testületének tiltakozó határozatai ellenére úgy döntött, hogy összevonja a Csepeli Weiss Manfréd Kórházat és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat. Az összevonással egyidejűleg a csepeli telephely szakmai feladataiból az aktív betegellátás fokozatosan kikerült. Ezért annak érdekében, hogy a lakosság egészségügyi ellátásának színvonalában kedvezőtlen változás ne következzen be, a kerületi önkormányzat 2004-ben teljes körűen átvette a járóbeteg szakellátás feladatait a fővárostól. Ezáltal a járóbeteg szakellátás fejlesztése előtt megnyílt az út, ugyanis ezen tevékenységet sikerült függetleníteni a kórházak gazdasági problémáitól.

A járóbeteg ellátás szolgáltatásait éves szinten a kerület lakosságának több mint egyharmada igénybe veszi, és ezen ellátás színvonala – a háziorvosok munkájával együttesen – alapvetően befolyásolja azt is, hogy hányan kerülnek a kórházi ellátásba. Mind a betegnek, mind pedig az ellátórendszernek fontos érdeke, hogy a kórházba csak az kerüljön, akit más módon nem lehet meggyógyítani.

A járóbeteg ellátás átvételével egyidőben megkezdtük a szakrendelések ellátási szerkezetének korszerűsítését, azaz a lakossági igényeknek megfelelően az egyes szakrendelések óraszámainak korrigálását. A szakorvosi rendelőintézet állapota azonban gátolta a fejlesztést, ezért 2004-ben megállapodtunk a Fővárosi Önkormányzattal a rendelőintézet közös rekonstrukciójában. A megállapodás alapján a kerületi önkormányzat a fővárosi önkormányzat támogatásával valósítja meg a beruházást, melynek kétharmada már elkészült. A beruházás összértéke 1.7 milliárd forint. Az elmúlt három évtizedben ehhez hasonló értékű beruházás az egészségügy területén Csepelen nem történt.

A szakrendelő teljes megújulásához terveink szerint kapcsolódik azon legfontosabb diagnosztikai berendezések cseréje is, melyek a mai kor követelményeinek már nem felelnek meg. A röntgen és a labor berendezéseinek cseréjét külső közreműködő segítségével, vállalkozói tőke bevonásával kívánjuk megvalósítani. Az erre vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírása folyamatban van.

A kerületi önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a kerület lakosságának kórházi ellátását is. Álláspontunk az, hogy a csepeli lakosokat magas színvonalú kórházi ellátás illeti meg, legalább olyan, mint a főváros bármely más polgárát. Ennek érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház vezetésével. Idén augusztusban a kerület vezetői, országgyűlési képviselői látogatást tettek a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban és annak csepeli kórházi részében. Tapasztalataink összességében kedvezőek voltak, mind a két helyen fejlődést tapasztaltunk. Előkészítés alatt van a csepeli kórházi részleg kétszáz millió forintos fejlesztése is.

A csepeli kórház funkciójának megváltozása kétségtelenül hátrányosan érintette a kerület lakosságát abból a szempontból, hogy az aktív kórházi ellátás Csepelen megszűnt. Ugyanakkor a rehabilitációs és az ápolási tevékenységek fejlesztése a kerületi lakosság szükségleteit is szolgálja.

El kell tehát utasítani mindazokat a felelőtlen kijelentéseket, amelyek az ápolási tevékenységet leértékelik és megvető módon csupán az „elfekvő" jelzővel illetik. Akinek már volt olyan idős vagy beteg hozzátartozója, aki tartós ápolásra szorult, tisztában van azzal, hogy az ápolásról való gondoskodás olykor megoldhatatlan feladatot jelent a családnak, és tudja, hogy az ápolás milyen komoly szakmai feladat. A csepeli kórházi részlegben jelenleg folyó szakmai tevékenység leértékelésével ezért semmiképpen nem érthetünk egyet. A csepeli kórház orvosai és szakdolgozói az átszervezést követően is lelkiismeretes és magas színvonalú munkát végeznek, és meghatározó szerepet töltenek be a helyi társadalomban.

A lakosság egészségügyi ellátásának egyik fontos eleme az Országos, illetve a Budapesti Mentőszolgálat csepeli telephelye. Noha a mentőszolgálat tevékenysége nem egy-egy telephelyhez kötődik, hanem egy nagyobb földrajzi területen a szükségletek szerint valósul meg az ellátás, a csepeli lakosságnak mégis jogos igénye, hogy itt a XXI. kerületben a jelenleginél korszerűbb mentőállomás létesüljön. A kerületi önkormányzat a mentőszolgálat számára egy ingatlant kíván felajánlani, biztosítja az új mentőállomás tervezési költségeit is. Mindezek alapján reméljük, hogy az új szakrendelő átépítésével párhuzamosan 2006-ban egy új mentőállomással gyarapodik a kerület.

Visszaállítható-e a kórházi ellátás Csepelen, ez a kérdés gyakran felmerül a lakosság körében.

1) A csepeli lakosság fekvőbeteg-ellátását a Fővárosi Önkormányzat folyamatosan biztosította és biztosítja. A Csepeli Weiss Manfréd Kórház jelenleg mint a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház telephelye működik, igaz, hogy megváltozott funkciókkal, aktív osztályok nélkül, de növekszik a rehabilitációs részleg, s tervezik egy ortopédiai osztály kialakítását is.

2) Az aktív ellátás visszaállítása Csepelen olyan szakmai és gazdasági kérdés, amelyről a Fővárosi Önkormányzat jogosult dönteni. Meghatározó kérdés, hogy milyen áron lenne biztosítható Csepelen a magas színvonalú aktív kórházi ellátás, és ennek feltételei hol és mikor teremthetők meg. A csepeli önkormányzat nem mondott le arról, hogy ez középtávon megvalósítható lesz. Ennek hatékony módja feltehetőleg nem a jelenlegi kórházi telephely újabb átszervezése, amely már földrajzi elhelyezkedésénél fogva is alkalmatlan lényeges bővítésre, fejlesztésre, régi osztályszerkezete pedig már nem felel meg a mai kórházi követelményrendszernek. Egy korszerű kórház létesítése Csepelen a kerület távlati fejlesztésének összefüggésében képzelhető el.

A csepeli lakosság egészségügyi ellátásában mindazok a gondok megjelennek, amelyek ezt a területet országosan is jellemezik. Ám az egészségügy ezen gondok ellenére működik, sőt fejlődik. Csepelen az aktív kórházi ellátás elvesztése ellenére ebben az időszakban jóval gyorsabb ütemben fejlődik, mint máshol" - hangzott Tóth Mihály polgármester véleménye.