• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magyar orvos 2005 novemberi - decemberi száma

Címoldal

Megjelent a Magyar orvos legfrissebb száma.

Aktuális

Érzelmi közösséget kell vállalni

Az egészségügyi dolgozók számára rendkívüli megterhelés a haldoklók és hozzátartozóik ellátása. Szükségszerűen válnak-e az elkerülhetetlennel szembenéző orvosok dühödt gyógyítókká, akik mindenáron, még az agónia pillanataiban is menteni akarják a menthetetlent? Vagy éppen ellenkezőleg, betegüktől elforduló, lemondó doktorrá? Mi a követendő út: becsukni az ajtót, miután a hozzátartozónak kimondtuk a rossz hírt, vagy megnyitni egy lélektani kaput, hogy mellé állhassunk? A beteg szempontjából ez utóbbi, de nem sérül-e az orvos? Pilling János, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének kutatója szerint a legutóbbi kutatások felülírják mindazt, amit korábban erről gondoltak: a betegeikkel érzelmi közösséget vállaló orvosok nem fölemésztik lelki energiáikat, hanem töltekezhetnek ebből.

Idősotthonok prés alatt

A költségvetési megszorítások érzékenyen érintik a piaci szférában dolgozó orvosokat. Januártól az idősotthonok fenntartói számíthatnak jelentős érvágásra. Mindez nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat, és nem segít azoknak sem, akik nem tudják hova küldeni ápolásra szoruló betegeiket.

Hány pillér kell a nyugodt nyugdíjkorhoz?

A 19. század végétől, a 20. század elejétől Európában a család idősekért viselt felelősségét és a szabadon választott öngondoskodás felelősségét fokozatosan átvette a „társadalom". Ez – a munkaviszonyban lévőknél – először az önkéntes szolidaritáson, majd, mind szélesebb körben, a kötelező előtakarékosságon alapuló időskori járadékot jelentette, illetve a közszolgáknál az adókból finanszírozott nyugdíjat. Nálunk a 20. század elején alakultak az első (vállalati, szakmai, ágazati) nyugdíjpénztárak, amelyek kötvényekben, részvényekben, egyéb értékpapírokban, vagy – különösen a nagy gazdasági válságot követően – ingatlanokban tartalékolták, gyarapították tagjaik befizetéseit, a közszolgálatban dolgozók nyugdíját pedig adóból fedezték.

Jogszabályfigyelő

Januártól módosuló jogszabályok

November végén a parlament elé került egy komplex, az egészségügyi törvényt és az egészségbiztosítási ellátásra való jogosultságot módosító javaslatcsomag. Az egészségügy vonatkozásában az alábbi fontosabb módosító javaslatok születtek.

Gyógyítás

Ha irányelv, akkor legyen korszerű és finanszírozható
Miközben egyes orvosszakmák képviselői időről időre hangosan követelik szakterületük megfelelő elismerését (finanszírozását), addig a bőrgyógyász szakmáról viszonylag keveset hallani. A Bőr- és Nemibetegségek Szakmai Kollégiumának elnökét, Dobozy Attila professzor urat a csendben tevékenykedő szakmai testület munkájáról faggattuk.

Modern sebkezelés, avagy maggot-terápiától a bőrgyártásig

Az elmúlt években a sebgyógyulással kapcsolatos kutatások eredményeként megsokszorozódott a sebkezelésben használatos terápiás eljárások száma. A lehetőségek bővülése a gyógyításban részt vevő egészségügyi személyzettől egyre nagyobb felkészültséget és körültekintőbb döntést kíván a legalkalmasabb terápiás módszerek kiválasztásában.

A sztatinok optimális adagolása

A sztatinok a legerőteljesebb koleszterincsökkentő hatással rendelkező készítmények, melyek az intracelluláris koleszterinszintézis kulcsenzimét blokkolva az extracelluláris térből biztosítják a sejt számára szükséges koleszterint. Így sztatinok alkalmazása mellett – a dózistól függően – akár 60%-kal is csökkenhet az LDL-szint.

Obezitás és hipertónia

Az elhízásról alkotott kép évszázadokon át mint esztétikai jelenség mutatkozott. A nagyevő, tivornyázó és lusta embert csak szokásai rabjaként könyvelték el, és fel sem merült, hogy esetleg öröksége az elhízás, vagy netán nem is eszik többet, mint normális súlyú embertársai.

Szívbillentyűhibák diagnózisa és kezelése

Gyakran előfordul, hogy rutinvizsgálat (munkahelyi alkalmassági vagy sportorvosi vizsgálat, szűrővizsgálat) kapcsán zörejt hallunk a szív felett. Máskor keringési elégtelenség, aritmia, mellkasi fájdalom miatt kerül sor a szív célzott vizsgálatára. Ha szívzörejt hallunk, valamilyen billentyűhiba gyanúja merül fel. Az alábbi cikkből kiderül, hogy mikor kell billentyűhibára gondolni.

Új készítmény az inzulinterápiában
A 2-es típusú diabéteszben a terápiás lépcső legeredményesebb módja az inzulinkezelés, ami egyben az 1-es típus kezelésének kizárólagos eszköze. Célja mindkét típusban a jó glykaemiás kontroll biztosításával a mikro- és makrovaszkuláris szövődmények kialakulásának megelőzése vagy lassítása, az elviselhető életminőség biztosítása.

Erektilis diszfunkció és a hypertonia

A Magyar Hypertonia Társaság szakmai irányelveinek hetedik – megjelenés alatt álló – kiadása magában foglalja a legaktuálisabb tudományos eredményeket is. Nem tér – és nem is térhet – ki azonban minden napi kezelési kérdés megtárgyalására. Pedig ezek jórésze közvetlenül is befolyásolja a beteg együttműködését, amit ma már alapvető jelentőségűnek tartunk a célvérnyomás eléréséhez. Ilyen kérdés az impotencia, mai elnevezésével az erektilis diszfunkció is. Ha a betegnek mástól kell megtudnia vagy keserűen megtapasztalnia, hogy az „áldásos" gyógyszernek a mondottakon kívül más hatása is van, vagy a hypertonia betegség nem csak a rettegett szív- és érrendszeri károsodást okozhatja, akkor elveszíti bizalmát és hitét is orvosában.