• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Gyűjtik az egészségügyi jógyakorlatokat

Egészségpolitika 2017.09.29 06:44 Forrás: Weborvos
Gyűjtik az egészségügyi jógyakorlatokat

A követendő, bevált gyakorlatokat egy webes felületen gyűjtik az SE EMK irányításával.

2017. június 1-én indult el az „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése" című, EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú pályázati projekt. Betegbiztonság alprojektjének egyik meghatározó, a teljes projektciklust felölelő területe az egészségügyi jógyakorlatok gyűjtésére, fejlesztésére, terjesztésére, oktatására és implementálására irányul. Első lépésben a már ismert, működő jógyakorlatok gyűjtése kezdődik meg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ irányításával. Ennek keretében valamennyi hazai egészségügyi szolgáltatótól és munkatárstól várják azokat a jógyakorlatokat, amelyek az egészségügyi ellátás betegközpontú, eredmény- és hatékonyság-orientált működését fémjelzik, és melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy más ellátók számára is mintául szolgáljanak, tájékoztatta lapunkat dr. Belicza Éva, a Betegbiztonság alprojekt szakmai vezetője.

Egy-egy szolgáltató vagy munkatárs több jógyakorlatot is megküldhet, a beküldők pedig lehetnek egészségügyi dolgozók, a szolgáltató szervezeti egységei, munkatársai vagy akár maga a szolgáltató is. A jógyakorlatok megküldése webes felületen keresztül történik (a következő linken: www.surveymonkey.com/r/jogyakorlatok) egy strukturált, elektronikus kérdőív kitöltésével. Jelen felhívás keretében kizárólag olyan témákban várják jógyakorlatok megküldését, melyek ténylegesen:

- valamely betegbiztonsági kockázat kezelését szolgálják (azaz annak bekövetkezését előzhetik meg),

- az egészségügyi ellátás során rutinszerűen végzett tevékenységek, amelyek alapvetően nem a szakmai kérdések eldöntéséről szólnak, de hozzájárulhatnak a szakmai munka eredményes végrehajtásához,

- működőképesek (vagyis legalább fél éve igazoltan működnek valamely ellátónál, szervezeti egységben, egységekben).

A kérdőív kitöltésével általános képet kívánnak kapni az adott jógyakorlat relevanciájáról, tartalmáról, működőképességéről, melyek közül az általános bevezetésre, elterjesztésre leginkább alkalmasak kiválasztásra, és egy következő körben részletes kidolgozásra és ajánlásra kerülnek. Az ily módon feldolgozott jógyakorlatokat és kapcsolódó ajánlásokat a projekt keretében egy kereshető elektronikus gyűjteménybe foglalva közzéteszik valamennyi egészségügyi szolgáltató számára.

Azon jógyakorlatok esetén, melyek más egészségügyi ellátónál megvalósuló implementációja oktatási, képzési tevékenységet igényel, a projekt a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára lehetőséget nyújt arra, hogy oktatási programokra jelentkezzenek, ezáltal segítve a mindennapi működésbe történő bevezetés sikerét. Az oktatási programokról és a témakörökről a jógyakorlatok gyűjtését, értékelését és kiválasztását követően, a későbbiekben nyújtanak tájékoztatást.

A jógyakorlatok megküldésének határideje: 2017. október 31. A jógyakorlatok gyűjtése és fejlesztése a projekt során ezt követően is folyamatosan történik, de oktatási programban való integrálás csak a megadott határidőig beérkező jógyakorlatok esetén lehetséges.

További információ itt található.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink