• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Indián nyár

Egészségpolitika 2023.04.15 Forrás: Weborvos Szerző:
Indián nyár

Dr. Szántó Tamást, a veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

Főorvos úr, 1985 óta mind a betegek, mind a kollégák megszokták hosszú haját. Miért vágatta le?

Cherchez la femme! 2022-ben családom női tagjaitól kaptunk egy borbélyhoz szóló meghívót. A család férfi tagjaival együtt öten mentünk el hozzá. Kiválasztottam egy új frizurát. Mivel a fazon tetszett a női családtagoknak, és mindenki elégedett volt vele, így maradt az új haj- és szakállviselet.

Pénteken avatták fel az ország legújabb diagnosztikai központját. Hogyan lett részese ennek a fejlesztésnek?

A TritonLife Csoport szerette volna egy hipermodern képalkotó diagnosztikai központtal is bővíteni komplex szolgáltatásait. Ennek az együttműködésnek részeként, Szilágyi Szilvia, a veszprémi Partner Medical Magánorvosi Központ vezetője és jómagam 2021 nyarán kezdtünk el gondolkodni. A közös munka eredményeként 2022 elején elindítottuk a diagnosztikai központ projektet, és egy év alatt létrejött a legmodernebb technológiával felszerelt, az észak-balatoni régióban hiánypótló képalkotó nagydiagnosztikai központ.

Mekkora feladatot jelent a semmiből létrehozni egy mindentudó diagnosztikai központot?

Óriási kihívást és nagy örömöt. Három évvel ezelőtt, a 60. születésnapom táján biztos voltam abban, hogy aktív szakmai életem utolsó időszaka következik el. Szeretek röntgenezni, szeretem tanítani a fiatalokat, jó lesz nekem ez a következő évekre. Aztán adódott ez a lehetőség, ami nekem nagyon komoly izgalmat és óriási kihívást jelentett, és magam számára is meglepő módon nagy örömmel vágtam bele. Nem csalódtam: valóban igaz, hogy a magánegészségügyi beruházások eltérő szellemiséggel folynak, mint amit az állami intézményekben osztályvezetőként vagy főigazgatóként tapasztaltam. Gyors és jó döntések születnek, pörög mindenki, a vállalásokat határidőre teljesítik. A projekt során öröm volt a beruházóval, a kivitelezőkkel és a szállítókkal végzett munka, és csodálatos diagnosztikai központot hoztunk létre.

Hogyan alapozta meg ezt az eredményt közel négy évtizede tartó pályája?

Úgy hiszem, mindig az újdonságot kereső, csapatépítő ember és vezető voltam az elmúlt aktív éveimben. Ez motivált a Csolnoky Ferenc Kórház radiológiai osztályán, ez motivált a Veszprém megyei radiológiai modell kialakításakor, orvosigazgató-helyettesként, orvosigazgatóként, majd kórházi főigazgatóként is, és teljesen természetesen folyománya, talán szintézise volt a korábbi tevékenységemnek e központ felépítése és megnyitása.

Milyen szakmai elvárásokat fogalmaztak meg a tervezőasztalon?

A cél az volt, hogy a TritonLife-hálózat szakmai színvonalának megfelelően, olyan központot hozzunk létre, amely technikailag és szakmailag egyaránt magas minőséget foglal magában. A csúcsminőségű technológia és a kiváló szakemberek jelentik a garanciát arra, hogy mind a betegek, mind az orvos kollégák minőségi szolgáltatásban részesülnek nálunk.

 

Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos szerint diagnosztikai és terápiás spektrumot is teremt az új központ, ami hiánypótló a régióban

 

Megyei radiológus kollégákra alapoznak vagy távdiagnoszta kollégák is dolgoznak majd Önöknél?

Minden munkahelyemen az volt a filozófiám, hogy Veszprém megyében, január óta Veszprém vármegyében helyi csapat dolgozzon: kiváló radiográfusok, röntgenasszisztensek és radiológusok. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szakembereink, a megyei egészségüggyel, különösen a megyei kórház munkatársaival kiváló szakmai és emberi kapcsolatot ápolnak. Orvosaink egy része a kórházban dolgozik főállásban, és nálunk is vállal munkát. Így a szürkeállomány helyben tartását is segítjük. Ugyanakkor, ha szükséges, akár szakmai másodvélemény igénybevétele, de egyedi speciális esetekben különböző központokkal való kommunikáció is lehetővé válik informatikai rendszerünk segítségével. 

128 szeletes CT, 1,5 Teslás MR, kétdetektoros digitális röntgen. Ígéretesnek tűnő jellemzők, de milyen színvonalat képvisel a radiológiai technológia?

Nem kérdés: a szakmai minőség a legfontosabb. Központunkban egy vármegyei kórház színvonalát elérő, talán meg is haladó géppark települt. Szépek a felsorolt jellemzők, minden radiológus szeme bepárásodik tőlük, de a fejlesztés része volt a megfelelő MR-tekercs készlet, és az informatika, amelyekkel a színvonalas szív-, emlő- és ízületi vizsgálatokat el tudjuk végezni, és természetesen a kardiológusokkal és ortopédusokkal felé is megfelelő minőségű informatikai kapcsolat áll rendelkezésre, szakrendeléseinkhez térben és időben kapcsolódva. De ez a minőségi hozzáállás kell ahhoz is, hogy megfelelő betegutakat tudjunk felajánlani pácienseinknek, akár a TritonLife-hálózaton belül, vagy a veszprémi, budapesti központunkkal együttműködve, de akár az állami egészségügy különböző ellátóhelyei felé eljuttatva a leleteinket.

Kik szállították a berendezéseket?

A CT és az MR GE Healthcare gyártmányú, a kétdetektoros röntgen az olasz Villa cég berendezése, az ultrahangok Philips és Hitachi gépek, és természetesen eRAD PACS-rendszer kapcsolja össze az összes modalitást. Ez azért természetes, mert az elmúlt években mindenhol eRAD-ot használtam, ráadásul rajtuk keresztül a mesterséges intelligencia és CAD is rendelkezésre áll.

A hivatalos megnyitót követően mennyire elégedett?

Három éve egyáltalán nem gondoltam volna, hogy lesz egy ilyen fejezet az életemben. Bár egy ideje már nincs meg a hosszú hajam, ugyanazt csinálom, mint amit 38 éve, röntgenorvos tanoncként elkezdtem. Az elvek ugyanazok maradtak, és amihez én leginkább értek, az a szervezés, a csapatépítés, a stratégiai építkezés. Szeretném Veszprémben megszervezni az integráltabb magánegészségügyi ellátást, ezért azt gondolom, a következő 4-5 jó évemre vannak még feladataim. A hivatalos megnyitót követően, bármilyen furcsa is ezt tőlem hallani, nem elsősorban elégedett vagyok, hanem: boldog.

 

Fenti kép: Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, az új centrum szakmai vezetője

(Fotó: TritonLife – Mohai Balázs)

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink