• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

  • Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

   Nővérszálló és bölcsőde is lesz a szuperkórházban

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

160 millió forintot érő hamis gyógyszert foglaltak le

Gyógyszerpiac 2017.09.27 11:21 Frissítve Forrás: MTI
160 millió forintot érő hamis gyógyszert foglaltak le

Főként fájdalomcsillapítókat, epilepszia elleni készítményeket, potencianövelőket, étrend-kiegészítő szereket foglaltak le.

Több mint százhatvanmillió forint értékben foglalt le csaknem százezer darab gyógyszert a rendőrség Magyarországon a Pangea elnevezésű, hamis és illegális gyógyszerek kereskedelme elleni nemzetközi akcióban - jelentette be a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán.

Ilku Lívia elmondta: a szeptember 12. és 19. között, 123 ország mintegy 200 hatósága által tartott akció nemzetközi szinten is sikeres volt, 51 millió dollár (mintegy 13 milliárd forint) értékben foglaltak le összesen 25 millió hamis tablettát, ami rekordmennyiségnek számít. Világszerte 1058 nyomozás indult, 3584 weboldalt és 3000 online hirdetést függesztettek fel.

Mint mondta, a lefoglalt készítmények között főként fájdalomcsillapítók, epilepszia elleni készítmények, mentális zavar megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek, potencianövelő tabletták vannak, de nagy mennyiségben kerültek elő étrend-kiegészítő szerek is. Ezen felül 125 millió forint értékben illegális orvosi eszközöket - például hamis fogászati készülékeket, implantátumokat, óvszereket, fecskendőket, kötszereket és tiltott sebészeti eszközöket - is lefoglaltak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyszerhamisítás esetén nem csak a szellemi tulajdonjogot sérti a hamisító, az illegális előállítás, szállítás után az elkövetők nem fizetnek járulékot, ráadásul az illegális, hamis gyógyszerek jelentős veszélyt jelentenek az egészségre. Kiemelte, a gyógyszerhamisítást a fogyasztók határozott és tudatos döntései szoríthatják vissza azzal, hogy nem választják az olcsóbb, könnyebben hozzáférhető, ugyanakkor kockázatos gyógyszereket.

Az Interpol által koordinált Operation Pangea X. akció célja a hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítése, a potenciálisan veszélyes készítmények kivonása a forgalomból és az ezeket kínáló weboldalak működésének megszüntetése. Leopold Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője elmondta, az akcióban a koordinációért a NAV volt a felelős. Az akció során az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer alapján derítették fel, hogy egy bolgár kamionban Magyarországon nem engedélyezett gyulladáscsökkentő szert szállítanak. A lefoglalt tabletták száma meghaladta a százezret, 25 ezer darab dobozos és 200 tasakos kiszerelésű áru mellett.

Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi osztályának kiemelt főreferense közölte, egész évben kiemelt figyelmet fordítanak a hamis, illegális gyógyszerek felderítésére, idén már csaknem egymilliárd forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le. A főreferens beszámolt egy akcióról, amelyben hét megye rendőr-főkapitánysága és a fővárosi rendőrség vett részt: szeptember 12-én több mint 30 ezer - 170 különböző fajta - tablettát, nagyrészt anabolikus szteroidokat és potencianövelőket foglaltak le konditermekben és házkutatások során.

Kiss Endre őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője ezzel az akcióval kapcsolatban elmondta: csak Hajdú-Bihar megyében és Budapesten 16 helyen tartottak házkutatást, az általuk lefoglalt 4300 doboz teljesítményfokozó szer, egészségügyi termék, tabletta és ampulla feketepiaci értéke több száz millió forint is lehet. Az ügyben négy nagy értékű gépkocsit, 30 millió forint készpénzt, több ezer eurót foglaltak le, jelenleg öten vannak előzetes letartóztatásban.

Pozsgay Csilla, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója elmondta, az akció egy hete alatt több mint kétszáz minta érkezett az intézetbe, ami összesen több tízezer gyógyszert jelent. Kiemelte, hogy az utóbbi időben javult az együttműködésük az online portálokkal és a legnagyobb közösségi oldallal, a hatóságok jelzései alapján ezek az első felszólítás után leveszik felületeikről a hamis gyógyszerek hirdetéseit. Az elmúlt évben 80 honlaptartalmat blokkoltak.

Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének docense arról beszélt, százezres nagyságrendekben érhetők el illegális gyógyszerforgalmazók az interneten. Felhívta a figyelmet arra, hogy az illegális, illetve hamisított gyógyszerekről kevés információ van ezeken a honlapokon, a betegek vény nélkül juthatnak egészségkárosodást okozó készítményekhez ezekben a webáruházakban, miközben a szereplők "rejtőzködnek" az online térben.

Zacher Gábor, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ sürgősségi osztályának vezetője azt mondta, az még a jobbik eset, ha a rendelt gyógyszerben nincs hatóanyag, mert így legalább nem árt, de előfordulhat, hogy nem azt a hatóanyagot tartalmazza a megrendelt készítmény, amit feltüntettek, és ebben az esetben az nem várt kölcsönhatásba léphet a már szedett gyógyszerekkel. Az is előfordulhat, hogy nem a megfelelő mennyiségben tartalmazza az interneten rendelt gyógyszer a hatóanyagot, ebben az esetben pedig nem fejti ki a várt hatást. Kitért arra: a magyarok "gyógyszerszedő nemzet", becslések szerint 70 ezer altató- és nyugtatószerfüggő van az országban, jellemzően ők fordulnak az online világhoz, mert már nem tudják legálisan kielégíteni igényeiket.

Ilku Lívia egy kérdésre válaszolva elmondta: az amerikai gyógyszerügyi hatóság jelentése szerint a világ éves gyógyszerforgalma 1000 milliárd dollár, ennek tíz százaléka illegális csatornákon keresztül zajlik.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink