• Pollen
  • Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

   Magas a csalánfélék pollenkoncentrációja

  • Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

   Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

   Nyári bőrvédő anyagok a konyhából

  • Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

   Öt makacs és veszélyes tévhit a napozásról

  • Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

   Melyik jelölés mit jelent a naptejeken?

Egyre több a szépészeti beavatkozás

Lapszemle 2018.06.25 Forrás: vg.hu Szerző:
Egyre több a szépészeti beavatkozás

Míg korábban egy-egy újdonságra két-három évet is várni kellett, ma ehhez kevesebb mint egy esztendő is elegendő lehet.

Mellnagyobbítás, zsírleszívás, szemhéj-, orr-, hasplasztika – ezek a legnépszerűbb sebészeti beavatkozások a szépségiparban. Sorrendben a teljes piac 15,8, 14, 12,9, 7,6 és 7,4 százalékát képviselik e műtétek. A nem sebészeti beavatkozásoknál továbbra is a botoxinjekció a leggyakoribb a világ legismertebb plasztikai sebészeket tömörítő szervezete, az ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) legutolsó, 2017 nyarán a 2016. évi trendekről szóló felmérése szerint - idézte a vg.hu a Menedzser Magazin cikkét.

A legnagyobb mértékben az intimplasztika (45 százalék), a has- (29), illetve felsőtestplasztika, valamit a saját zsír beültetésével elvégzett mellnagyobbítás (22-22) iránt nőtt az érdeklődés ebben az időszakban, de egyre többen végeztettek combplasztikát is, ahol 20 százalék éves bővülés volt megfigyelhető. A legnagyobb visszaesést – 28 százalékkal – a pénisznagyobbítás iránti igény produkálta.

Világszerte összesen 23,6 millió kozmetikai beavatkozást végeztek 2016-ban, ez 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

A magyar piac méreteiről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a sebészeknek ugyanis nem kötelező nyilatkozni a beavatkozásokról. A piac erős bővülését ugyanakkor a szakma itthon is érzi, ami együtt jár a nemzetközi trendek gyorsabb hazai megjelenésével is; míg korábban egy-egy újdonságra két-három évet is várni kellett, ma ehhez kevesebb mint egy esztendő is elegendő lehet.

Dr. Gacs János, a Dr. Rose Budapest Plasztikai Intézet plasztikai sebésze a lap kérdésére kiemelte: ezek közül azok maradnak hosszabb távon is palettán, amelyek megfelelnek a hazai kulturális jellemzőknek. A fenékplasztika például itthon is elérhető, de messze nem olyan gyakori műtét, mint például Brazíliában vagy az Egyesült Államokban.

Életkor alapján a szépészeti beavatkozásra jelentkezők igen széles közönségréteget jelentenek (10–70 év között, de gyermekkorban kizárólag az elálló fülek korrekcióját végzik el). A többség itthon is nő, bár az elmúlt húsz évben ugrásszerűen emelkedett a férfiak aránya, jelenleg 20– 30 százalék között lehet a 15 évvel ezelőtti öttel szemben.

A leggyakoribb beavatkozás a nőknél a mellplasztika, azon belül is a mellnagyobbítás. Ezt követi a hasplasztika, a zsírleszívás, az orr-, a szemhéj- és az arcplasztika.

Ambuláns beavatkozásként a ráncok kisimítására irányuló botox kezelés, illetve feltöltőanyagok beadása népszerű. Az elmúlt öt esztendőben erőteljesen emelkedett az intimplasztika és az intim terület műtét nélküli lézeres fiatalítása, ami az esztétikai változáson túl több egészségügyi problémára is megoldást nyújt.

 

Legolvasottabb cikkeink