• Ónodi-Szűcs
  • Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

   Márciustól ismét 130 ezerrel nő a praxispénz

  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

 • EBP
  • Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

   Teljesen megújul az Országos Reumatológiai Intézet

  • Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

   Villamossal is mehetünk majd az új kórházhoz

  • Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

   Letették a gyerekkórház új szárnyának alapkövét

 • EESZT
  • EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

   EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

  • EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

   EESZT: fennakadás nincs, hibajavítás van

  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

Határérték felett: uniós egymilliárd az egészséges ivóvízre

Lapszemle 2013.11.04 08:49 Forrás: sonline.hu

Újabb csaknem egymilliárd forinttal támogatják EU-s pályázatok somogyi települések ivóvízének megtisztítását.

Döntően az ammónium haladja meg az egészségügyi határértéket Bábonymegyer, Nagykorpád és Felsőmocsolád, valamint Gölle és Lengyeltóti környékének vizében. Szőlősgyörökben a nitrit okozhat potenciális közegészségügyi veszélyhelyzetet, míg Gyugyon az ammónium-tartalom lépi túl átlagosan 23 %-kal a határértéket – írja a sonline.hu portálja.

A határértéket meghaladó arzénkoncentráció növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát, kis dózisokban, hosszas bevitel esetén krónikus betegségeket is okozhat, úgy mint a szív- és keringési megbetegedések, a perifériás és a központi idegrendszer rendellenességei, a máj- és vesebetegségek, a cukorbetegség.

Ebben az évben – a vízprogramok támogatása – a mostani 965 milliós EU-forrással már meghaladja a 3,6 milliárdot, amihez 10–20%-os önerőt vállaltak az önkormányzatok, térségek.

Kénytelenek voltak, nemcsak az uniós szabványok, hanem a több helyen megjelenő arzéntartalom miatt is. Ez a lajtos kocsis és zacskósvíz-projektek miatt milliárdokat emésztett már föl. Somogy egyébként részint a természeti erőforrásokra, a földre és a vízkincsre, a felszín alatti gyógyvizekre alapozza közeljövőjének fejlesztési stratégiáját.

Az országos átlag feletti a kifogásolható ivóvízminőség megyénkben. Elsősorban a kémiai komponensek, főként az arzén, a mangán, az ammónium és a vas túlzott jelenléte okoz gondot. Az arzéntartalom miatt az év elejétől Babócsán, Háromfán, Bakházán, Patalomban és Pálmajorban kezdtek vizet osztani a lakosságnak; az ország 300 településén hasonló a helyzet – húzza alá a portál.
Az ezt megelőző 2011-es kormányrendeletben még Babócsa, Bolhó, Bőszénfa, Háromfa, Komlósd, Patalom, Péterhida, Rinyaszentkirály, Somogyaracs és Tarany szerepelt a literenkénti 0,01 milligramm koncentrációjú arzéntartalmú vízzel ellátott települések listáján.

Somogyban a legtöbb településen az ammónium mennyiségét kell csökkenteni, és pedig a 0,5 milligrammos határérték alá. Egyebek között erre Bábonymegyer 146 millió, Gölle, Büssü és Patalom 358 millió, Lengyeltóti és környéke 278 millióm, míg Nagykorpád és Felsőmocsolád 183 millió forintot nyert nemrégiben uniós pályázaton. Ebben az évben már Háromfa és Bakháza, Torvaj és Lulla, Kisgyalán és Fonó, Pálmajor, Somogydöröcske és Bonnya, Andocs, Tabi és a kistérség nyolc települése, Szentbalázs és a Surján-völgye, Barcsi és térsége, Inke, Lábod, Balatonfenyves, Ecseny, Polány, Mernye és Mernyeszentmiklós, valamint Nagyberki és Mosdós kapott forrást egészséges vízre – sorolja a portál.

A Dél-Dunántúli Ivóvízminőség-javító Program mintegy 60 somogyi települést érint. A nitrit-tartalom a 2011-es adatok alapján Drávagárdonyban, Fonóban, Nágocson és Törökkoppányban volt határérték fölött, de a vas és a mangán túlzott jelenléte is jellemző. Mindezzel együtt Somogy településein még mindig egészségesebb a víz, mint a dél- és a kelet-magyarországi országrész egyes térségeiben.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink