Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Ilyen az ideális egészségügyi rendszer

Lapszemle 2018.07.19 Forrás: divany.hu Szerző:
Ilyen az ideális egészségügyi rendszer

Ötből legalább egy ember megy keresztül szükségtelen diagnosztikai eljárásokon.  

Mit jelent az emberközpontú egészségügyi rendszer? És miért olyan fontos? Ezekre a kérdésekre ad választ egy, a WHO által készített ismeretterjesztő videó, írja a Dívány.

Az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt a születéskor várható élettartam, hála az orvostudomány fejlődésének. Ám a hosszú élettől függetlenül rengetegen szenvednek olyan betegségben - vagy akár több betegségben is -, amely akár évekig tartó kezelést igényel. Mindemellett az érintettek közül sokan nem kapnak teljes körű vagy semmilyen felvilágosítást az állapotukról, illetve a lehetséges gyógymódok mellékhatásairól.

Egyes országokban a betegek egyharmadát nem tájékoztatják a számukra felajánlott kezelések kockázatairól, másrészt ötből legalább egy ember megy keresztül szükségtelen diagnosztikai eljárásokon, melyek fölösleges aggodalmakat szülhetnek. A kellő hatékonyság hiányában pedig az egészségügyi ellátásra fordított költségek mintegy 40 százaléka kárba vész - derül ki a WHO nemrég közzétett videójából, mely szerint az egészségügyi rendszernek nem így kellene működnie, és nem szabadna megfeledkeznünk arról, hogy a betegek a nap 24 órájában együtt élnek az állapotukkal, nem csak akkor, amikor orvoshoz fordulnak.

Ezért olyan fontos az emberközpontú egészségügyi rendszer, ami azt jelenti, hogy minden beteg személyre szabott ellátást kap, illetve azt, hogy orvos és páciense folyamatosan együttműködnek a hatékonyság és a mielőbbi gyógyulás érdekében - anélkül, hogy mindez pénzügyi nehézséget jelentene a betegek számára. Továbbá azt jelenti, hogy az ellátást, melyben az egyén, a családok és a közösségek részesülnek, tisztelik, támogatják, elköteleződnek mellette és méltósággal végzik a dolgukat a szakemberek.

Az emberközpontú egészségügyi szolgáltatásnak hosszú távú előnyei vannak: növeli a betegeknek a kezelőorvosukba vetett bizalmát, pozitív hatással van az élményeikre, és ezáltal a gyógyulási esélyeik is nőnek, emellett a szakemberek önbizalma és a munkájukkal való elégedettség mértéke, valamint az egészségügyi rendszerek minősége és hatékonysága is nőne.

WHO

Legolvasottabb cikkeink