Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Káosz a háziorvosi rendelési időben

Lapszemle 2018.05.29 Forrás: InfoRádió Szerző:
Káosz a háziorvosi rendelési időben

A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen.

Főleg a helyettesítések miatt válhat az alapellátásban dolgozó orvosok rendelési ideje nehezen követhetővé - mondta az Inforádiónak Papp Magor háziorvos. Előfordul olyan is, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg, vagy nem egyértelmű, mikor rendel - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Sok helyen pedig nincs nappali ügyeleti ellátás, ami miatt a háziorvosok egyszerre rendelnek és ügyelnek is - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója.

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, egykori OEP) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő - mondta Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is. "Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni. Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni" - emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ANTSZ, a kormányhivatal, a NEAK, és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori - mondta Papp Magor.

"A NEAK-al kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, aminek a ellátását el kell végezzük. Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk" - hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani. "Kapunk egy havi finanszírozást a NEAK-tól, és abból ki kell kalkulálni a működés kereteit és a fizetéseket. Ugyanakkor a szabadság idején helyettesítő kollégát ki kell fizetni, ezért szokott gyakran előfordulni, hogy oda-vissza helyettesítik egymást a kollégák. Ilyenkor lehet változás a rendelési időkben. A betegek részéről viszont érhető az, hogy ők pedig szeretnék előre tudni, hogy mikor tudnak egy-egy szolgáltatáshoz hozzáférni. Nagyon sok kolléga az interneten publikálja a rendelési időt és annak módosulását" - mondta.

Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel.

Sok helyen nincs nappali ügyeleti ellátás, emiatt fordul elő, hogy a háziorvos sürgős esetek miatt megszakítja a rendelést - véli a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója. Békássy Szabolcs szerint hogy ezt elkerüljék, pontosabban kellene szabályozni a rendelkezésre állási időt is.

Az ügyeleti szolgáltatás hétköznapi elérhetősége nagy különbségeket mutat, holott az alapellátási törvény meghatározza, hogy a rendelési feladatok rendelési időn túli ellátására az önkormányzatoknak ügyeleti szolgálatot kellene biztosítani. Ez azonban gyakran nincs, és ilyenkor a háziorvost riasztják, aki tehát ilyenkor egyszerre rendel és ügyel is. A teljes cikk elolvasható itt

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink