• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kórházi illik, nem illik - dióhéjban

Lapszemle 2018.08.04 Forrás: bien.hu
Kórházi illik, nem illik - dióhéjban

Sem betegnek, sem látogatónak nem illik bekapcsolt mobillal kórházban, ápolóhelységben lenni.

Először is tisztáznunk kell, hogy a kórház nem szálloda, nem szolgáltatás, hanem segítségnyújtó, életmentő hely. Az egészségügy helyzete még nem teszi indokolttá, hogy tiszteletlenek, illetlenek, udvariatlanok legyünk. Mostanában mindenki általánosít, hogy a nővérek, orvosok nem hivatásként állnak munkájukhoz, elhanyagolják azt, és csak a pénzre hajtanak, írja a bien.hu. Nos… van ilyen is, de gondoljunk bele abba, hogy mi vállalnánk-e az éjszakázást, tudnánk-e ilyen hatalmas felelősséget vállalni emberi életekért, képesek lennénk-e egyéni problémáink ellenére ilyen mértékben koncentrálni?

A két véglet

Az egyik véglet, amikor a kórházi személyzetet istenként tiszteli valaki. Bár sok mindent nem ért, nem mer kérdéseket feltenni, mindent helyben hagy, minden döntést az orvosra bíz, és beletörődik abba, hogy nem megfelelő a betegellátás. Ez utóbbi hiba, hiszen a kórházi dolgozóknak is kell a visszajelzés, hogy minden rendben zajlik-e.

A másik véglet, amikor semmibe veszi valaki a kórházi rendet, átnéz az ott dolgozókon, esetleges magasabb végzettsége folytán azt gondolja, hogy lenézheti, felülbírálhatja a nővért. Hát nem. A nővér tudása speciális, tehát nem helyettesíthető egyéb tudással.

A kórházi mobiltelefon használat

Sem betegnek, sem látogatónak nem illik bekapcsolt mobillal kórházban, ápolóhelységben lenni. Mindig engedélyt kell kérni, mint a betegtársaktól, mint a személyzettől arra, hogy bekapcsolt állapotban mobiltelefon legyen nálunk.

A telefonbeszélgetést illendő röviden, lehetőleg félre vonulva megoldani, és nem illik csacsogni a semmiről. A nővérnél, orvosnál van mobiltelefon, ez a munkáját is(!) segíti, mivel ez többnyire szolgálati telefon. Velünk ellentétben ők pontosan tudják, hogy hol lehet a kórház területén telefont használni.

A látogatás

Attól függetlenül, hogy ,,nyitottak” az osztályok, minden osztályon van ajánlott látogatási rend. Ez a beteg érdekét is szolgálja, hiszen gondoskodik arról, hogy pihenni tudjon. A látogató érdekét is szolgálja, hiszen akkor megy látogatni, amikor biztos nincs hozzátartozója semmilyen vizsgálaton.

A látogatásnak nem szabad hosszúra nyúlnia, hiszen kifárasztja a beteget, zavarhatja a többi szobában tartózkodót. Régebben – helyesen – csak korlátozott számú látogató mehetett be egy beteghez a szobába. Ne ide időzítsük a nagy családi találkozókat.

További intelmek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink