• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

Megmentették Miruna életét a szegedi orvosok

Lapszemle 2017.04.15 08:57 Forrás: delmagyar.hu
Megmentették Miruna életét a szegedi orvosok

A szegedi orvosok valószínűleg az utolsó pillanatban operálták meg a 9 éves, szívbeteg Mirunát.

„Nem tudunk rajta segíteni". Ezt mondták a 9 éves Miruna édesanyjának a kolozsvári orvosok tavaly nyáron, és széttárták a kezüket. A romániai kislánynak sürgősségi műtétet javasoltak, ám hozzátették: ők ezt nem tudják elvégezni. Az, hogy csütörtökön egy egészséges kislánnyal és egy mosolygós édesanyával találkozhattunk, a szegedi orvosoknak köszönhető – írja a delmagyar.hu.

Miruna a Nagyszalonta melletti Tulcában él szüleivel és nővérével.
Kétnapos korában derült ki róla, hogy szívproblémával született: a bal kamrában lévő billentyű súlyos rendellenességgel alakult ki.
– Kolozsvárra küldték vizsgálatokra, két hónapot töltöttünk ott – mesélte az édesanya, Indrie Laura Corina. – Az ottani professzor azt mondta, túl rizikós eset, ezért végül hazaküldött bennünket, két hónappal később viszont Marosvásárhelyen mégis elvégeztek rajta egy operációt. A kislány aztán jól is volt, tavaly nyáron is csak egy kontrollvizsgálatra ment vissza a kórházba. Ott azonban kiderült, hogy súlyosbodott az állapota, és sürgősségi műtétre van szüksége. Csakhogy az intézményben ezt nem tudták megoldani.

Az édesanya gy ismerősétől hallott a szegedi gyermekklinikáról, illetve a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet programjáról, amellyel határon túli szívbeteg gyerekek műtétjeit támogatják. Január elején felvette velük a kapcsolatot, két hónappal később pedig már el is végezték az itteni szakemberek a műtétet.

– Mivel fennállt a hirtelen szívhalál veszélye, a műtét sürgető volt. Szerencsére még a kanyaró miatt elrendelt zárlat előtt fel tudtuk venni a klinikára Mirunát, így nem kellett heteket várnia – mondta el Katona Márta, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ kardiológusprofesszora. Hartyánszky István, a szegedi szívsebészeti osztály professzora elmondta, a szívbillentyű rendellenessége miatt súlyos szűkület alakult ki, ezzel műtötték meg a kislányt annak idején Marosvásárhelyen. Csakhogy az operáció után is egyre több vér folyt vissza a szívkamrába, annak egyre többet kellett dolgoznia, amit már nem bírt. – Az egyetlen megoldás az volt, hogy kicseréljük a billentyűt, csakhogy a gyártott szívbillentyűk gyerekek számára túl vastagok – magyarázta a szívsebész. Ő kezdett el Magyarországon alkalmazni egy új eljárást – végül ezzel mentették meg a kislány életét.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink