• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

   Felújítják és bővítik a dunakeszi szakrendelőt

  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Megmentették Miruna életét a szegedi orvosok

Lapszemle 2017.04.15 08:57 Forrás: delmagyar.hu
Megmentették Miruna életét a szegedi orvosok

A szegedi orvosok valószínűleg az utolsó pillanatban operálták meg a 9 éves, szívbeteg Mirunát.

„Nem tudunk rajta segíteni". Ezt mondták a 9 éves Miruna édesanyjának a kolozsvári orvosok tavaly nyáron, és széttárták a kezüket. A romániai kislánynak sürgősségi műtétet javasoltak, ám hozzátették: ők ezt nem tudják elvégezni. Az, hogy csütörtökön egy egészséges kislánnyal és egy mosolygós édesanyával találkozhattunk, a szegedi orvosoknak köszönhető – írja a delmagyar.hu.

Miruna a Nagyszalonta melletti Tulcában él szüleivel és nővérével.
Kétnapos korában derült ki róla, hogy szívproblémával született: a bal kamrában lévő billentyű súlyos rendellenességgel alakult ki.
– Kolozsvárra küldték vizsgálatokra, két hónapot töltöttünk ott – mesélte az édesanya, Indrie Laura Corina. – Az ottani professzor azt mondta, túl rizikós eset, ezért végül hazaküldött bennünket, két hónappal később viszont Marosvásárhelyen mégis elvégeztek rajta egy operációt. A kislány aztán jól is volt, tavaly nyáron is csak egy kontrollvizsgálatra ment vissza a kórházba. Ott azonban kiderült, hogy súlyosbodott az állapota, és sürgősségi műtétre van szüksége. Csakhogy az intézményben ezt nem tudták megoldani.

Az édesanya gy ismerősétől hallott a szegedi gyermekklinikáról, illetve a Rotary Gift of Life – Ajándékozz életet programjáról, amellyel határon túli szívbeteg gyerekek műtétjeit támogatják. Január elején felvette velük a kapcsolatot, két hónappal később pedig már el is végezték az itteni szakemberek a műtétet.

– Mivel fennállt a hirtelen szívhalál veszélye, a műtét sürgető volt. Szerencsére még a kanyaró miatt elrendelt zárlat előtt fel tudtuk venni a klinikára Mirunát, így nem kellett heteket várnia – mondta el Katona Márta, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ kardiológusprofesszora. Hartyánszky István, a szegedi szívsebészeti osztály professzora elmondta, a szívbillentyű rendellenessége miatt súlyos szűkület alakult ki, ezzel műtötték meg a kislányt annak idején Marosvásárhelyen. Csakhogy az operáció után is egyre több vér folyt vissza a szívkamrába, annak egyre többet kellett dolgoznia, amit már nem bírt. – Az egyetlen megoldás az volt, hogy kicseréljük a billentyűt, csakhogy a gyártott szívbillentyűk gyerekek számára túl vastagok – magyarázta a szívsebész. Ő kezdett el Magyarországon alkalmazni egy új eljárást – végül ezzel mentették meg a kislány életét.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink