• Pollen
  • Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

   Nagyon fogynak az allergiagyógyszerek

  • Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

   Allergia: a megelőző kezelések csökkentik a tüneteket

  • Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

   Mit érdemes tudni az első allergiavizsgálat előtt?

 • utazás
  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

  • Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

   Európában is egyedülálló a debreceni utazásorvostan kurzus

 • napártalom
  • Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

   Az UV-sugárzásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

  • Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

   Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz a napozóknak

  • Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

   Tavasszal is figyelnünk kell az UV-sugárzásra

Nagy gond a nővérhiány Szlovákiában

Lapszemle 2018.05.30 Forrás: InfoStart Szerző:
Nagy gond a nővérhiány Szlovákiában

Szlovákiában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővért tartanak nyilván, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is.

Kelet-európai országokból érkező egészségügyi dolgozókkal orvosolná a nővérhiányt Szlovákiában Peter Pellegrini kormányfő. A miniszterelnök szerint szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni az országban. A külföldről érkezőknek a szlovák nyelvvizsgát is le kellene tenniük - írja az infostart.hu.

A szlovákiai kórházak különböző módon igyekeznek pótolni a szakemberhiányt. A cseh határhoz közeli szakolcai kórházban ma már az orvosok 20 százaléka Ukrajnából érkezett. Nagyobb gond azonban a nővérhiány. Peter Pellegrini kormányfő a béremelésen kívül a külföldi érdeklődőket is motiválná. Azt mondta, szakmailag jól felkészült migrációra kell készülni, és ha marad a nővérhiány, akkor várhatóan más államokból érkeznek nővérek Szlovákiába. „Ha a német vagy osztrák betegnek nem jelent gondot a szlovákiai nővér, akkor bizonyára a szlovákiai betegeknek sem fog gondot okozni egy Bulgáriából érkezett nővér” – fogalmazott Peter Pellegrini.

A Szlovák Nővérkamara nyilvántartásában jelenleg 40 cseh és 10 ukrán nővér szerepel, de dolgoznak az országban magyarországi és szerbiai nővérek is. A nyilvántartás szerint 30 cseh és 20 ukrán orvos van a szlovákiai kórházakban. Összesen mintegy 100 a más uniós országból érkezett dolgozók száma az egészségügyben Szlovákiában, de ennél többen, mintegy 340-en az unión kívüli országokból érkeztek. Valamennyien szakmai vizsgákon esnek át.

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter elmondta: aki uniós országból érkezett, annak a szakvizsgáját elismerik, de nyelvvizsgát kell tennie. Az Európai Unión kívüli országokból érkező egészségügyi dolgozóknak különbözeti vizsgát kell tenniük. „És persze nyelvvizsgát is” – tette hozzá a miniszter. Csupán a csehek kapnak felmentést a szlovák nyelvvizsga alól.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink