• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

   Ónodi-Szűcs: nem fenyegettek sztrájkkal a tárgyalófelek

  • 2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

   2021-ig plusz 4100 orvos állhat itthon munkába

  • Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

   Előrehozzák a szakdolgozók novemberi béremelését

 • EBP
  • 2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

   2019 tavaszára megújul az Irdalmasrendi Kórház

  • A jövő kórháza épül Dél-Budán

   A jövő kórháza épül Dél-Budán

  • 8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

   8 milliárdos fejlesztés a Szent Imre-kórházban

 • EESZT
  • 100 napja működik már az EESZT

   100 napja működik már az EESZT

  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

Nagy változás jön a gyógyszerfronton

Lapszemle 2018.01.23 07:46 Forrás: vg.hu
Nagy változás jön a gyógyszerfronton

Bizonytalanságot okozhat a hazai gyógyszergyártásban, gyógyszerellátásban, s jelentős exportkieséssel járhat.

Csaknem húszmilliárd forint ráfordítást igényel egy 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás a hazai gyógyszerszektorban – mondta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke.

A gyógyszerek biztonsága miatt bevezetésre kerülő új jogszabály alapján 2019-től minden vényköteles gyógyszert egyedi azonosítóval kell ellátni. Ezzel lehetővé válik a gyógyszer eredetiségének ellenőrzése a betegnek történő átadás pillanatában. Az egyedi azonosító rendszer bevezetésének és működtetésének kötelezettsége a Magyosz gyártó tagvállalatainak több tízmilliárdos ráfordítás, a hazai kis- és közepes vállalatokra pedig mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul – tette hozzá az elnök.

A biztonsági elemek bevezetéséhez kapcsolódó gyártói beruházási kötelezettség nagymértékben csökkenti a cégek mozgásterét. A rendszer bevezetésének elmulasztása vagy késleltetése az érintett gyártók működésének, illetve az érintett termékek forgalmazásának felfüggesztéséhez vezethet mind a belföldi, mind az exportpiacokon. Ez pedig a számottevő – többek között Európai Unión kívüli – konkurencia miatt károkat, bizonytalanságot okozhat a hazai gyógyszergyártásban, gyógyszerellátásban, s jelentős exportkiesés lehet a következménye – véli Greskovits Dávid, aki szerint a pluszterhek miatt a kkv-k fejlődési potenciálja akár három-hat évre is visszaeshet.

Hologrammal védekezik a Richter Gedeon
Moszkva pályázati úton támogatja az orosz piacon tevékenykedő helyi és nemzetközi gyógyszergyártókat, hogy hozzájáruljon a kötelező gyógyszer-azonosításhoz kapcsolódó költségeikhez. A lehetőség a Richter Gedeon előtt is nyitva áll, ám a támogatás csak a kapcsolódó kiadások 10-15 százalékáig igényelhető. Mint Beke Zsuzsa, a társaság PR-vezetője a lapnak elmondta, az egyedi azonosítás súlyos pluszköltséget okoz a gyógyszergyártóknak, így a Richternek is.

A társaság az összes érintett piac tekintetében 7-8 milliárd forintos kapcsolódó kiadással kalkulál, amelyből 1,5 milliárd forintot már felhasználtak egy gyógyszeripari szerializációs géppark beszerzésére. Hozzátette, az orosz piacon a Richter-termékekkel kapcsolatban minimális a hamisítási probléma azóta, hogy hologrammal látták el a termékeik dobozolását, és erről a patikusokat, illetve a lakosságot is értesítették. Beke Zsuzsa még korainak tartotta nyilatkozni arról, hogy indulnak-e az orosz állami alap pályázatán.

Kapcsolódó hírek

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink