Weborvos.hu
 • Pollen
  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

   OKI: már tüneteket okoz a parlagfű

 • utazás
  • Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

   Egzotikus utazás egzotikus betegség nélkül

  • Kockázatos az utazás az oltások nélkül

   Kockázatos az utazás az oltások nélkül

  • Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

   Utazást tervez? Erre mindenképpen gondoljon!

 • napártalom
  • A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

   A napégés meggyógyul, a hatása megmarad

  • Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

   Milyen szempontok szerint válasszunk naptejet?

  • Rendszeresen kell használni a fényvédőt

   Rendszeresen kell használni a fényvédőt

Nem látod, hogy Down-szindrómás van a színpadon?

Lapszemle 2018.08.09 Forrás: abcug.hu Szerző:
Nem látod, hogy Down-szindrómás van a színpadon?

Tímea ugyanúgy jár versenyekre, mint a többiek, sosem volt kiemelve, csak a tudása számított.

Állva spárgázik, miközben a kezében rudat forgat a Down-szindrómás artisa lány, Bőczy Tímea. A lány nem mindennapi tehetség, 14 éve edz egy integrált artista csoportban. Szegény családból származik, anyukája még tandíjat se tudja fizetni, az orvosok és gyógypedagógusok sosem hittek benne, de az edzője felfigyelt a tehetségére, azóta pedig sorra nyeri a versenyeket ép artisták ellen - írja az abcug.hu

A 19 éves Bőczy Tímeával és edzőjével, Kovács Beatrixszal Pécsen a próbateremben találkozott a portál munkatársa. Hangosan szól a zene, Tímea pedig szorgalmasan gyakorol a tükör előtt. Tímea középsúlyos Down-szindrómás, de amikor 5 éves korában először besétált a terembe, az első órákon kiderült, hogy hatalmas tehetség lehet belőle.

Tímea szinte véletlenül került a BioRitmus Európai Tehetségpontra, ahol újcirkuszi módszerrel, vagyis a tánc, a dráma és artista elemek keveredésével tanít Kovács Beatrix, a Bonis Bóna-díjas koreográfus. Tímea és anyukája az óvodában egy Down-szindrómás lány édesanyjától hallottak a csatlakozási lehetőségről. Együtt kezdtek el járni, a lány azóta betegségei miatt abbahagyta, de Tímea 14 éve heti több órában tanul.

Tímea ugyanúgy jár versenyekre, mint a többiek, sosem volt pusztán azért kiemelve, mert Down-szindrómás, csak a tudása számított. Az első fellépése hét évvel ezelőtt volt a Pécsi Nemzeti Színházban, de a versenyeken is sorra aratja a sikereket: 2014-ben és idén is első helyezett lett az Országos Berczik Sára versenyen, Göllesz Viktor és MATEHETSZ ösztöndíjas lett, A Richter Flórián Cirkusz Ki-Mit-Tud? tehetségkutatóban megkapta a Fővárosi Nagycirkusz Külön-díját, Zamárdiban pedig lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Cirkuszok Éjszakáján.

A lány már annyira profi, hogy asszisztensként néha ő tartja meg az órát, megmutatja a többieknek a gyakorlatokat, amiket ő hibátlanul vitelez ki. Nagyon hajlékony, olyan szépek és erősek a mozdulatai, hogy ránézésre senki nem mondaná meg róla, hogy Down-szindrómás. Beatrix szerint éppen ez a cél.

Hatalmas karrier állhat még Timi előtt, aminek edzője szerint az lehet a felső határa, ha papírt kap arról, hogy hivatásos mozgásművész artista.

Legolvasottabb cikkeink