• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Pomázon is megszüntetik a háziorvosi ügyeletet

Lapszemle 2024.01.17 Forrás: atv.hu
Pomázon is megszüntetik a háziorvosi ügyeletet

A nettó 2600 forintos órabér lehet az oka, hogy nem akarnak ügyelni a háziorvosok.

Február elsejétől 40 kilométert kell utazniuk azoknak a pomáziaknak, akik ügyeletre vinnék a gyereküket délután 4 óra után. A jövő hónaptól ugyanis Pomázon is megszűnik a háziorvosi ügyeleti rendszer. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint az új ügyeleti rendszer nem vonzó a háziorvosok számára - írja az atv.hu.

Ahogy arról korábban az atv.hu is beszámolt, az országos egészségügyi rendszer átalakítása érinti a háziorvosi ügyeleti rendszert is, így február 1-jétől Pomázon is megszüntetik a háziorvosi ügyeletet, amely a település mellett ellátja a térség - Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka és Pilisszentkereszt - lakosságát is. 

A pomázi háziorvosi ügyelet 1987 óta működik, azonban nem éli meg a 37. születésnapját, február elsejével - az országos egészségügyi rendszer átalakítása miatt - megszűnik.

A pomázi orvosi ügyelethez 42 ezer ember tartozik, a város mellett az ügyelet, a térség – Pilisborosjenő, Üröm, Budakalász, Csobánka, Pilisszentkereszt, Dobogókő- lakosságát is ellátja. Ők most Pilisvörösvárhoz illetve Szentendréhez kerülnek. Az ügyeletes gyerekorvosért pedig Pomáztól 40 kilométert kell majd utazni Vácra, vagy valamelyik budapesti gyerekkórházba.

Pomáz polgármestere két orvosról tud, aki nem vállalja azt, hogy Szentendrén ügyeljen februártól. Egyikük áprilistól Németországban dolgozik, a másikuk magánügyeletet nyit Pomázon. Leidinger István értetlenül áll a döntés előtt. Szerinte a településen évek óta jól működik az ügyelet, ezt támasztják alá az éves beszámolók is. "Nagyon jó a lakossági megítélése az orvosi ügyeletnek, tehát jól működő orvosi ügyeletről van szó, nagyon sok embernek segített, nagyon sok embernek az életét mentette meg az orvosi ügyelet" - fogalmazott a polgármester.

Híradónk stábja Budapest egyik 14. kerületi háziorvosi rendelőjében járt. A fővárosban várhatóan nyáron lép életbe az új ügyeleti rendszer. A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint sokkal kevesebb háziorvos vállalta az új ügyeleti rendszert, mint amire az államtitkárság számított. "A legtöbben úgy érzik, hogy nem felkészültek a sürgősségi beteg ellátásra, amit nagyon sokszor igazolt már az, hogy az  Országos Mentőszolgálat irányító csoportja olyan sürgősségi esetekhez is küldött ki háziorvost, amely valójában  mentő gépjárművet és mentő egységet igényelt volna" - fogalmazott dr. Keczéry Attila.

Az sem vonzó a háziorvosok számára, hogy miközben akár 40-50 kilométert is kell utazniuk ahhoz, hogy ügyelni tudjanak, meglehetősen kevés pénzt kapnak. Híradónk információi szerint a praxisok óránként - kiadásaikat leszámítva - bruttó 4000, azaz nettó 2660 forintot kapnak. Azt is egy-két hónap késessel.

Legolvasottabb cikkeink