• Ónodi-Szűcs
  • 221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

   221 milliárddal több jut egészségügyre 2018-ban

  • Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

   Az államtitkárt nem lepte meg az egészségügy lelete

  • Az államtitkár is élt az alkalommal

   Az államtitkár is élt az alkalommal

 • kanyaró
  • Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

   Egyre súlyosabb a romániai kanyaróhelyzet

  • Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

   Kanyaró: nő a nyomás Románia felől

  • Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

   Kanyaró: egy hét alatt több száz beteg

 • bérrendezés
  • Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

   Nem az IKEA az egészségügy gyilkosa

  • Éger az ígéretekről, költségvetésekről

   Éger az ígéretekről, költségvetésekről

  • A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

   A miniszter elégedett a mentős bérfejlesztéssel

Praxisok: pénz és jogtiszta helyzet kell

Lapszemle 2017.01.27 11:00 Forrás: karcfm.hu
Praxisok: pénz és jogtiszta helyzet kell

Egy személyhez kötődő vagyonértékű jogot, amit valaki valaha megvásárolt, azt ne lehessen tőle elkonfiskálni.

A háziorvosi praxis olyan, mint egy kisvállalkozás, amit csak akkor vásárol meg valaki, ha nem veszteséges, ami jelenleg nem mondható el a rendelőkről. Emiatt a fiatalok számára nem vonzó a szakma, míg 2200 háziorvos van a nyugdíjkorhatáron túl, addig évente csak 80 rezidens jelentkezik erre a munkára - nyilatkozta a Karc FM-en a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István hangsúlyozta, az eddigi kormányzati intézkedések jók, de csak egyszeri pénzt jelentenek.

– A vállalkozást hónapról hónapra kell üzemeltetniés itt az üzemeltetésre havonta fordított összeg elégtelenségéről van még mindig szó, tehát az évi tízmilliárd forint fejlesztés továbbvitele, - ami havi 130 ezer forint praxispénzt jelent pluszban - kulcskérdés. Ebből még legalább öt ilyen egység kellene, és sajnos például az idei költségvetésben ennek már alig egy töredéke van meg. Éger István úgy vélte, a háziorvos és a szakdolgozó bére a velük egyszintű kórházi orvos fizetésével kellene, hogy egyenlő legyen.

Hozzátette, emellett a jogszabályok sem teljesen tiszták. – Egy olyan buta, jogilag és emberileg nem indokolható, és az Alkotmányt sértő rendelkezés létezik ma, miszerint, ha valaki kiszáll a praxisból, mondjuk meghal vagy nyugdíjba megy, akkor neki csak korlátozott ideje van arra, hogy ezt a praxisjogát eladja, átadja, értékesítse. És ezt azzal próbálják indokolni, hogy egyébként veszélybe kerül az adott terület ellátása. Erről mi már komoly jogi tanulmányt készítettünk, és bizonyítottuk, hogy ez nem igaz. Gyakorlatilag egy személyhez kötődő vagyonértékű jogot, amit valaki valaha megvásárolt, azt nem lehet tőle semmiféle indokkal elkonfiskálni. Amíg ezt jogilag rendbe nem teszik, addig bizony mindenki nagyon megtorpan, amikor azt mondja: jó, én most ezt megveszem, de vajon egyszer nem fogják-e tőlem elkonfiskálni?

Éger István kifejtette, sokszor azért nem tudják eladni a rendelkezésre álló időben a praxist, mert azonnal nincs jelentkező rá. Miután viszont elveszik azt a távozó háziorvostól, valaki, akár évek múlva ingyen kaphatja majd meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink