• Ónodi-Szűcs
  • Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

   Az államtitkár egy követelést tud teljesíteni

  • Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

   Megújul a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház

  • Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

   Ónodi-Szűcs: mennyiség helyett a minőséget célozzák

 • EBP
  • EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

   EBP: az Uzsoki Kórház is fejleszthet

  • Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

   Tényleg lesz új egészségügyi struktúra a fővárosban?

  • Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

   Kardiológiai rehabkórházzá alakítják a Szent Ferencet

 • EESZT
  • EESZT: Féltérden volt, de működik

   EESZT: Féltérden volt, de működik

  • Nagykorúsítani kellene a betegeket

   Nagykorúsítani kellene a betegeket

  • Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

   Hogy hogy áll az EESZT? Bizony leáll(t)

Praxisok: pénz és jogtiszta helyzet kell

Lapszemle 2017.01.27 11:00 Forrás: karcfm.hu
Praxisok: pénz és jogtiszta helyzet kell

Egy személyhez kötődő vagyonértékű jogot, amit valaki valaha megvásárolt, azt ne lehessen tőle elkonfiskálni.

A háziorvosi praxis olyan, mint egy kisvállalkozás, amit csak akkor vásárol meg valaki, ha nem veszteséges, ami jelenleg nem mondható el a rendelőkről. Emiatt a fiatalok számára nem vonzó a szakma, míg 2200 háziorvos van a nyugdíjkorhatáron túl, addig évente csak 80 rezidens jelentkezik erre a munkára - nyilatkozta a Karc FM-en a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István hangsúlyozta, az eddigi kormányzati intézkedések jók, de csak egyszeri pénzt jelentenek.

– A vállalkozást hónapról hónapra kell üzemeltetniés itt az üzemeltetésre havonta fordított összeg elégtelenségéről van még mindig szó, tehát az évi tízmilliárd forint fejlesztés továbbvitele, - ami havi 130 ezer forint praxispénzt jelent pluszban - kulcskérdés. Ebből még legalább öt ilyen egység kellene, és sajnos például az idei költségvetésben ennek már alig egy töredéke van meg. Éger István úgy vélte, a háziorvos és a szakdolgozó bére a velük egyszintű kórházi orvos fizetésével kellene, hogy egyenlő legyen.

Hozzátette, emellett a jogszabályok sem teljesen tiszták. – Egy olyan buta, jogilag és emberileg nem indokolható, és az Alkotmányt sértő rendelkezés létezik ma, miszerint, ha valaki kiszáll a praxisból, mondjuk meghal vagy nyugdíjba megy, akkor neki csak korlátozott ideje van arra, hogy ezt a praxisjogát eladja, átadja, értékesítse. És ezt azzal próbálják indokolni, hogy egyébként veszélybe kerül az adott terület ellátása. Erről mi már komoly jogi tanulmányt készítettünk, és bizonyítottuk, hogy ez nem igaz. Gyakorlatilag egy személyhez kötődő vagyonértékű jogot, amit valaki valaha megvásárolt, azt nem lehet tőle semmiféle indokkal elkonfiskálni. Amíg ezt jogilag rendbe nem teszik, addig bizony mindenki nagyon megtorpan, amikor azt mondja: jó, én most ezt megveszem, de vajon egyszer nem fogják-e tőlem elkonfiskálni?

Éger István kifejtette, sokszor azért nem tudják eladni a rendelkezésre álló időben a praxist, mert azonnal nincs jelentkező rá. Miután viszont elveszik azt a távozó háziorvostól, valaki, akár évek múlva ingyen kaphatja majd meg.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink