• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

   Ónodi-Szűcs: sok minden jobb, de a lakosság nem érzi

  • Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

   Több lombikbébi-eljárást finanszíroz majd az állam

  • Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

   Ónodi-Szűcs Zoltán néhány aktuális problémáról

 • költségvetés
  • A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

   A jövő évi költségvetés gyógyszerészi szemmel

  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

 • EESZT
  • Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

   Jön az E-vény, lesz, aki kiadja az orvosságot?

  • Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

   Hétfőn road-show-ra indulnak az ÁEEK szakértői

  • EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

   EESZT-csatlakozás: tapasztalatok, típushibák

TAJ-kártya: mikor, miért, mire?

Lapszemle 2012.03.19 07:46 Forrás: Kemma.hu

A TAJ-kártya elvileg úgy funkcionál mint egy bankkártya, vagy mint egy jogosítvány.

A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (TAJ-szám) egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és normál esetben végigkíséri egész élete során – írja a Kemma.hu. Bagócsi Katalin, a Szent Borbála Kórház finanszírozási osztályának vezetője a TAJ-kártyáról elmondta: ezt a kódot használjuk az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos nyilvántartások alkalmával. Az igazoló okmányra a társadalombiztosítási ellátások igénybevételéhez van szükség.

A biztosított vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy kérésre a TAJ-t igazoló kártyát köteles bemutatni – fűzte hozzá Bagócsi Katalin. Persze ez önmagában nem elég, hiszen TAJ-kártyán kívül egyéb, személyazonosításra alkalmas okirat, például személyazonosító igazolvány és lakcímkártya felmutatása is szükséges. Mivel gyakoriak a visszaélések, ezért nagyon fontos, hogy a TAJ-kártyán szereplő személyazonosító adatok összhangban legyenek a többi okiraton feltüntetett adatokkal. Azok változása esetén új TAJ-kártya kiállításáról kell gondoskodni. Ha a TAJ tulajdonosának családi vagy utóneve megváltozik, vagy a TAJ-kártya elveszett, megsemmisült, megrongálódott, ellopták, azt az ország területén bármely kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, az erre szolgáló igénylőlapon kell bejelenteni. A személyi adat módosítása, adatpontosítás céljából igényelt TAJ-kártya kiállítása díjmentes.

Bagócsi Katalin arról is beszélt, hogy a TAJ-kártya elvileg úgy funkcionál mint egy bankkártya, vagy mint egy jogosítvány. Ha van TAJ-kártyánk és mögötte járulékfizetés, akkor biztosítottak vagyunk, jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra. Arra a kérdésre, hogy az ellátások igénybevételéhez a TAJ-kártya automatikusan biztosítja-e a térítésmentességet, Bagócsi Katalin úgy válaszolt: Nem ilyen egyszerű a dolog. Zöld, piros, kék és barna színekkel jelzik vissza hogy kinek milyen társadalombiztosítási jogosultsága van. Ha nincs, akkor piros színű, ha van, akkor pedig zöld jelzést kap a beteg. A barna azt jelzi, hogy egyéb okból érvénytelen a TAJ-szám. Barna színű a jogosultság ellenőrzés eredménye, ha a szám tulajdonosa meghalt, vagy végleg külföldre költözött.

Technikai ok miatt is előfordul, nagyon ritkán, hogy barna a TAJ, ilyenkor az informatikai rendszeren keresztül nem történt meg a szükséges frissítés. Ebben az esetben csak térítés ellenében lehet a szolgáltatást igénybe venni. Kékkel jelölik a külföldön dolgozó, és ott járulékot fizető magyar állampolgárokat. Aki az európai gazdasági térségben, külföldön dolgozik és ott fizet járulékot, annak arra az időre passzív lesz a TAJ-száma. Ha eközben Magyarországon megy orvoshoz, be kell mutatnia az uniós egészségbiztosítási kártyáját, enélkül viszont ki kell fizetni az ellátást.

Bagócsi Katalin hangsúlyozta, a TAJ-kártya és a mögötte lévő járulékfizetés sem biztosítja valamennyi egészségügyi ellátás térítésmentességét. Jogszabály határozza meg, hogy mely egészségügyi ellátások nem állami támogatásból finanszírozottak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink