• Ónodi-Szűcs
  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

 • EBP
  • Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

   Növekvő bérek, csökkenő várólisták, maradó orvosok

  • EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

   EBP: Új épületet kap a Szent Ferenc Kórház

  • 352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

   352 millió a szigetszentmiklósi rendelőnek

 • EESZT
  • Informatika az egészségügy szolgálatában

   Informatika az egészségügy szolgálatában

  • EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

   EESZT: Határidőre minden gyógyszertár csatlakozik

  • 2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

   2018: gépek válaszolnak, ha orvost hívunk

Új eszközök a Soproni Gyógyközpont műtőiben

Lapszemle 2016.02.01 10:54 Forrás: kisalfold.hu
Új eszközök a Soproni Gyógyközpont műtőiben

A hatszáz millió forintos fejlesztési program keretében megújult a sebészeti és a traumatológiai osztály műszerállománya is.

A XXI. századi műtéttechnika elvárásaihoz igazodva új sebészeti, traumatológiai műszereket szerzett be a Soproni Gyógyközpont. A modern készülékek segítik a kíméletes műtéti eljárások alkalmazását, így a betegek gyorsabb felépülését is. A fejlesztés eredményeit dr. Rakos Gyula és dr. Sztancs György osztályvezető főorvosok a műtőben mutatták be, így a sajtósok is csak beöltözve léphettek be a kórház e zárt, sterilizált világába – írja a kisalfold.hu portálja.

A betegforgalom szempontjából a kórház két kiemelt egysége a sebészeti és a traumatológiai osztály. Éves szinten mintegy háromezer sebészeti-érsebészeti beavatkozást, és további ezerhatszáz traumatológiai–ortopédiai műtétet végeznek el a Soproni Gyógyközpont szakemberei.

A tervezett operációk mellett naponta négy-öt akut műtétet is végzünk – mondta el dr. Sztancs György. A műtétek mindig a legnagyobb betegbiztonság és a szövődmények minimalizálása figyelembevételével történnek. A modern eljárások alkalmazása, a felhasznált anyagok magas minősége, és az újonnan beszerzett műszerek is ezt a célt szolgálják. A sebészeti osztály a már meglévő mellé újabb laparoszkópos tornyot kapott, amely az úgynevezett kulcslyuk sebészet elengedhetetlen eszköze. Eddig elsősorban epe- és vakbélműtéteknél alkalmazták, de vastagbélműtétek, gyomorperforáció, köldök- és lágyéksérv, hasi sérülések ellátása és diagnosztikus feltárások során is használták. Az új készülékkel megduplázódott a laparoszkópos műtéti kapacitás, tehát e technikával a jövőben a korábbinál több beteget tudnak megoperálni a sebészeink – húzta alá dr. Rakos Gyula.

Világszínvonalú, automata műtéti feltáró műszert is kapott az osztály, melyet a nyílt, nagy hasi beavatkozásoknál alkalmaznak. A gép a seb széleit önállóan, hosszú ideig képes rögzíteni, így lehetővé teszi egy asszisztens kiváltását. Új műtőasztalokat, lámpákat, kézi műszereket és fúrómotorokat is kapott a műtőblokk.

Az új eszközök között van egy modern, archiválni is tudó képerősítő berendezés, aminek ráadásul a sugárdózisa is alacsonyabb, így a betegek és a szakemberek is kisebb terhelésnek vannak kitéve.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink