• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Újabb tízmilliárdok e-egészségügyi fejlesztésekre

Lapszemle 2018.01.10 08:24 Forrás: ITBusiness
Újabb tízmilliárdok e-egészségügyi fejlesztésekre

Az ÁEEK terveiben csaknem 40 olyan, összesen 22 milliárdos projekt szerepel, amelyekkel bővül majd az EESZT.

Novemberben ugyan elrajtolt az EESZT, de a következő években állami forrásból még több tízmilliárd forintnyi e-egészségügyi fejlesztésre lehet számítani Magyarországon – írja az itbusiness.hu.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai egészségügy informatikai támogatása, hiszen 2017. november elején elindult az egészségügyi szolgáltatók közös, felhőalapú rendszere, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Kétségkívül ez volt a legnagyobb történés a magyarországi e-egészségügyben ebben az évben, de valószínűleg az IT gyógyításban való megjelenése óta is ez az egyik legjelentősebb változás.

Ahogyan az a nagy átállásoknál lenni szokott, ez a történet sem indult zökkenőmentesen, de az első napok kissé kaotikus állapotát követően egyre kevesebb hír érkezett a gyógyszertárakban kialakult hosszú sorokról vagy olyan orvosokról, akik még nem kapták meg a szükséges eszközöket ahhoz, hogy használni tudják a rendszert.

Szakértők szerint az EESZT-nek köszönhetően gyorsabb, hatékonyabb lesz az egészségügyi ellátás, és a következő években további modulokkal bővül majd a rendszer, úgyhogy az informatikai beszállítóknak is jócskán lesz majd esélyük újabb megbízásokat elnyerni.

Azt már most lehet tudni, hogy érkezik az e-recept után az e-beutaló, de az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) terveiben összesen mintegy 40 „eredménytermék" szerepel a következő időszakban, amelyekkel bővül majd az EESZT. Ezekre a projektekre több mint 22 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, és többek között az adatvagyon bővítését és jobb hasznosítását, a területi egyenlőtlenségek megszüntetését, az intézmények informatikai infrastruktúrájának és biztonságának fejlesztését célozzák.

Igaz, egyelőre csak a tesztek szintjén, de elindul a telemedicina projekt is (2019-ben), amely távmonitorozással és távkommunikációs módszerek informatikai támogatásával próbálja segíteni a terápia-menedzsmentet.

Az Egészséges Budapest Program keretén belül csak idén közel 3 milliárd forint jutott az érintett kórházakban informatikai fejlesztésekre, ez a kezdeményezés a következő évekre is sok feladatot jelenthet az egészségügy IT-beszállítói számára. A kórházak maguk is igyekeznek lehetőségeikhez mérten bevetni a legújabb technológiákat, így például akad már olyan intézmény, ahol chatbotok alkalmazására készülnek, hogy hatékonyabbá tegyék a betegekkel való kapcsolattartást.

Azt, hogy az e-egészségügy mekkora üzleti lehetőségeket rejt magában nemcsak itthon, de globális szinten is, jól mutatja a Grand View Research előrejelzése. A prognózis szerint 2022-ben világszerte 308 milliárd dollárt költenek majd erre a területre.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink