• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Úgy tűnik, egyre nagyobb a Lyme-kór kockázata

Lyme borreliosis 2023.07.31 Forrás: Harvard Health&Medicine
Úgy tűnik, egyre nagyobb a Lyme-kór kockázata

Amerikai reumatológus-epidemiológussal beszélgetett a bostoni Gazette a kullancsok számának növekedéséről, terjedésükről és elkerülésükről.

A Lyme-kór elkerülésének eshetőségeiről a bostoni Gazette Nancy Shadickkal, a Brigham and Women's Hospital reumatológusával, klinikai epidemiológussal beszélgetett, aki az 1990-es évek óta kutatja a betegséget.

GAZETTE: Az elmúlt öt-tíz évben nőtt a Lyme-kór előfordulási aránya?

SHADICK: A Lyme-kór még mindig a leggyakoribb vektorok által terjesztett betegség. Továbbra is terjed az endémiás területeken. Az éghajlatváltozás és a melegebb hőmérséklet miatt például a Lyme-kór most az északibb Vermont, New Hampshire és Maine államokban is terjed.

Ennek a növekedésnek az éghajlatváltozás a fő oka?

Az általános tudatosság is megnőtt. A járványügyekkel foglalkozó CDC már megerősített és valószínűsíthető Lyme-kóros eseteket is jelent.

Az ország bizonyos földrajzi területei magas kockázatúnak számítanak. Milyen egyéb tényezők miatt lehet egy terület magas kockázatú?

Az erdős vagy sűrű lombozatú – külvárosi, vagy vidéki – területeken általában több Lyme-kór megbetegedés fordul elő. A kullancsok az erdős területeken és a bozótosban élnek. Tehát például egy városi területen, ahol kevés a zöld növényzet, kevésbé lehet megtalálni. A golfpályák is kockázatosak lehetnek. Amikor a golfozók a bozótba ütik a golflabdát, elhagyják a rendkívül ápolt golfpályát, és a bozót olyan terület, ahol sok kullancs lehet. A fehérfarkú szarvasok jelenléte szintén jelzi, hogy ott lehet a Lyme-kór, vagy az olyan kisemlősök, mint a fehér lábú egerek, amelyek hordozók lehetnek.

Ki van leginkább a fertőzésveszélyének kitéve?

Általánosságban elmondható, hogy a Lyme-kór életkor szerinti eloszlása bimodális, az 5 és 9 év közötti gyermekek a leginkább érintettek. Emellett a betegségben egyre inkább a férfiak vannak túlsúlyban. A legtöbb korcsoportban a férfiak előfordulási aránya a nőkhöz képest 39-89 százalékkal volt magasabb az 1992 és 2016 közötti időszakban, azonban a legújabb kutatások szerint ez akár amiatt is lehet, hogy a nők sokszor később jutnak diagnózishoz, gyakrabban titulálják pszichoszomatikus eredetűnek a tüneteket.

És mi a helyzet a háziállatokkal? Ők is hordozzák a Lyme-kórt, vagy maguk is elkaphatják?

Igen, a háziállatok behozhatják a kullancsokat a házba. Ha például a kutyája kint szaladgál az erdőben, majd bejön, és felmegy a bútorokra, vagy egy ágyban alszik Önnel, az növeli a kullancscsípés valószínűségét. És a kutya is elkaphatja a Lyme-kórt, bár nekik vannak bizonyos védekezési lehetőségeik, amelyek nekünk még nincsenek, mint például a védőoltás. A kutyák beolthatók, és sok kutyának adnak kullancs- és bolha elleni szert, amely megakadályozza, hogy a kullancs megcsípje őket.

Ha nyáron sokat vagyok a szabadban, mivel védekezhetek?

Legyen tisztában a környezetével. Ha túrázik, maradjon az ösvényen. Ruházatát védje DEET-tartalmú kullancs elleni szerrel, repellenssel. Léteznek más, természetesebb repellenseket tartalmazó anyagok, de ezek nem olyan hatékonyak a kullancsok elriasztásában. Ha teheti, viseljen világos színű ruházatot, így könnyebben észreveszi a kullancsot. Viseljen hosszú nadrágot, és tűrje be a zoknijába. A legfontosabb dolog, amit meg kell tennie, hogy minden alkalommal, amikor a kullancsokkal potenciálisan fertőzött területeken tartózkodik, végezzen kullancsellenőrzést. Fontos még aznap este ellenőrizni, így biztos lehet benne, hogy nem csípte meg egy sem. A kullancsok szeretik a nedves, meleg testtájakat, ezért ellenőrizze testének minden részét, különösen a bőrredőket és hajlatokat, például a könyökét, a térdhajlatát, vagy a nyakát.

Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak?

A korai tünetek közé tartozik a klasszikus erythema migrans bőrpír, amely egy piros, körkörös, folyamatosan terjedő bőrtünet. Ez napok vagy hetek alatt alakul ki, de néha - az esetek kétharmadában - egyáltalán nem jelentkezik. Lázzal, fejfájással és ízületi fájdalmakkal járó influenzaszerű megbetegedést is tapasztalhat. Ha nem ismerik fel időben, a Lyme-kór arcbénuláshoz, ízületi gyulladáshoz, agyhártyagyulladáshoz vagy a szív gyulladásához, az úgynevezett karditiszhez vezethet, amely szívritmuszavart is okozhat. Ha Lyme-kór gyanúja merül fel, fontos, hogy minél előbb kezelőorvoshoz kerüljön, és pozitív diagnózis esetén kezelést kapjon. A gyors gyógyulás legjobb módja, ha minél hamarabb beszedi a megfelelő antibiotikumot, amelyet minden esetben kezelőorvosa ír fel.

A kutatások tekintetében van-e előrelépés akár a Lyme-kór megelőzésében, akár kezelésében?

Egy Lyme-kór elleni vakcina jelenleg 3. fázisú klinikai vizsgálatban van. Reméljük, hogy a vakcina 2025-re elkészül. A UMass Chan Medical School egy másik lehetséges terápiát is vizsgál a Lyme-kór megelőzésére, amely jelenleg klinikai vizsgálatokon esik át. Ez a megelőzési módszer nem vakcina, hanem egy monoklonális antitest, amely elpusztítja a kullancs bélrendszerében lévő, Lyme-kórt okozó baktériumokat.

Forrás: Harvard Health&Medicine

Legolvasottabb cikkeink