• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték - 6. forduló

Nyereményjáték

Ebből a fordulóból kiderül, hogy milyen módon segíthető a székrekedés megszüntetése, miről kapta nevét a Hevisos kenőcs, valamint az is, milyen összetevőinek köszönheti a Mastu S készítmény a sokoldalúságát.

A SZÉKREKEDÉS KEZELÉSE: GYÓGYSZERREL ÉS ANÉLKÜL

1. Táplálkozás, folyadékfogyasztás, mozgás
• A táplálékeredetű rostbevitel fokozása csökkenti a székrekedés kockázatát (csökken a GI tranzitidő, nő a széklettömeg). Ugyanakkor kialakult székrekedésben a rostbevitel fokozása mérsékeltebb változást idéz elő.
• Az alacsony folyadékbevitel fokozhatja a székrekedés kockázatát. Ugyanakkor a folyadékbevitel fokozásának, mint kezelési módnak a hatékonysága pontosan nem ismert (nincs megfelelő vizsgálati eredmény).
• A mozgáshiány fokozza a székrekedés kockázatát (ágyhozkötött, ill. mozgássérült betegek)
2. A székrekedést okozó gyógyszerek szedésének lehetőség szerinti módosítása/leállítása
3. Farmakológiai beavatkozás

• Ballasztanyagok, ozmotikus hashajtók, lágyítók, motilitást és szekréciót befolyásoló szerek (stimulánsok) alkalmazása.
A laxatívumok és a bizonyítékokra alapozott orvoslás
1. Ballasztanyagok (pl. metil-cellulóz, karboximetil-cellulóz-Na, gummi arabicum, agar): az ürítési gyakoriságot a placebóhoz képest heti 1-2-vel növelik. A vizsgálatok többsége javulást mutatott az hastáji fájdalom terén. Fontos a megfelelő folyadékbevitel.
2. Ozmotikus hashajtók (szervetlen sók, laktulóz, lactitol, szorbitol, PEG 3350 /Macrogol/): a placebóhoz képest a javítják a tüneteket (gyakoriság, állag, erőlködés, fájdalom).
3. Lágyítószer (paraffinum liquidum; felületaktív laxatívum: docusate-Na /= dioktil-szulfoborostyánkősav-Na/): a placebóhoz képest hatékonyak.
4. Motilitást és szekréciót befolyásoló szerek: szintetikus triarilmetán-származékok (bisacodyl, Na-pikoszulfát, fenolftalein), antraglikozidok (senna, rebarbara, aloe, Frangulae cortex), bélizgató olajok (oleum ricini, oleum crotonis), drasztikus hatású gyanták (podofillin), epesavak: Nincs elegendő összehasonlító vizsgálat a ballasztanyagok és a többi hashajtó relatív hatékonyságának megítéléséhez

 

A VISZKETÉS MEGY- A SZÉPSÉG VISSZAJÖN?

A nagy bőrfelületen jelentkező herpes zoster fertőzések ideális külső kezelését jelenti a Hevizos kenőcs. Neve is a herpes virus zoster indikációra utal. A Hevizos kenőcs az egyetlen, gazdaságosan nagy, 10 g-os kiszerelésben is rendelhető külsőleges készítmény a herpesz kezelésére.

A Hevizos kenőcs csökkenti a herpes fertőzéssel járó kellemetlen viszkető tüneteket, és segít a bőr esztétikai állapotának visszaállításában.


A Hevizos kenőcs 10g térítési díja mindössze 1700 Ft, fajlagosan a legolcsóbb gyógyszerkészítmény a herpesz külső kezelésére. A Hevizos kenőcs 3g kiszerelési formája közgyógyellátottak részére térítésmentesen rendelhető.


A Hevizos kenőcs hatóanyaga, az epervudin, gátolja a herpeszvírus DNS szintézisét, és ezáltal a vírus szaporodását. Rendszeres használata csökkenti a visszatérő herpes labialis gyakoriságát. A hagyományos „háziszerekkel" ellentétben oki terápiát nyújt, mivel gátolja a herpes vírus szaporodását.


AZ ÜLÉS ISMÉT FELÜDÜLÉS

A végbéltáji problémával küzdő beteg panaszainak gyors enyhítésében reménykedik. De valójában milyen tünetekről is van szó? A viszketés áll az előtérben, vagy a duzzanat? A Pharmindex szerint több mint 20 készítmény tartozik az aranyér elleni localis ill. orális készítmények közé, nem számítva ide a bőrgyógyászati készítményeket, amelyek között ott vannak például glükokortikoid-tartalmú vagy az antibiotikus, illetve gombaölő hatású külsőleges szerek.


Antikoagulánsok
A véralvadásgátlók, mint pl. a heparin, gátolják a vérrögképződést a vérlemezkék összecsapódásának akadályozásával, a fibrinogén átalakulásának gátlásával fibrinné, valamint a fibrinolízis elősegítésével. A felszíni trombózis/trombophlebitis megelőzésében sokan vitatják a helyi heparin-kezelés hatékonyságát.


Kemoterapeutikumok/fertőtlenítő szerek
A fertőzéses végbél-ekcéma esetén elsősorban gombaölő szereket alkalmaznak. A helyi antibiotikum-terápiának a végbélnyílás környékén, általában nincs javallata.
Az olyan anyagoknak, mint a perubalzsam és a kamilla, enyhe antibakteriális hatást tulajdonítanak, és ezeket esetenként kiegészítő hatóanyagként beépítik a végbélpanaszok kezelésére szolgáló készítményekbe.


Helyi érzéstelenítők
Egy hatóanyagú készítményként, vagy hatóanyag-kombinációkban rendkívül nagy jelentőségük van a betegek számára a fájdalmas, illetve viszkető végbélpanaszok kezelésében. A sértetlen epidermiszen a helyi érzéstelenítő szerek azonban szinte hatástalanok, hiszen alig jutnak át a szarurétegen; a sebfelületeken és a nyálkahártyán viszont átdiffundálnak az érzékeny idegvégződésekhez, illetve elágazásokhoz. A benzocaint, amely észter-típusú helyi érzéstelenítő, 5-20%-os töménységben alkalmazzák helyileg. A leggyakrabban alkalmazott helyi érzéstelenítők a sav-amid típusúak (pl. Lidocain).


Összehúzó szerek
Ide taroznak a növényi eredetű, illetve az azokból készített szintetikus adstirgensek, mint pl. a csersav, továbbá a cink-, az alumínium- és a bizmut-vegyületek.

 
Glükokortikoidok
A glükokortikoidok jó vérrögképződés-gátló és viszketéscsillapító hatása indokolja azok rendelését az ödémás előreesési formák akut, illetve kezdeti kezelésénél, a növekvő végbélkörnyéki trombózis kezdeti kezelésénél, vagy más gyulladásos végbélelváltozásoknál. A fertőzések elősegítése, a fokozódó bőrsorvadás, és az esetleges systemás mellékhatásokkal járó felszívódás miatt a glükokortikoidok külsődleges alkalmazását néhány napra, de legfeljebb 4 hétre kell korlátozni. A kenőcs-alapú alkalmazás nagyobb hatóanyag-felvétellel jár, mint a megfelelő gél- vagy krém-készítmény.


Egyebek
A perubalzsamot, mint gyenge antiszeptikumot gyakrabban fellépő allergizáló hatása miatt visszafogottan alkalmazzuk. A mentol 0,5-2 %-os töménységben az általa okozott hűsítő érzés révén viszketéscsillapító hatású. Az éteri olajak és a kamilla flavon-származékai gyenge gyulladás-gátló, baktériumtoxin-gátló és sebgyógyító hatást fejtenek ki.
A bufexamac a nem-szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik. A gyulladáscsökkentő hatása a kortikoidok hatásával vethető össze.


A Mastu S kenőcs és a Mastu S forte végbélkúp első és másodfokú aranyér, végbélberepedések, akut és krónikus végbél körüli ekcéma, valamint a végbél területén jelentkező gyulladásos folyamatok kezelésére szolgál. Lidokain hatóanyaga gyorsan csillapítja a fájdalmat, a viszketést és az égő érzést. Bázisos bizmutgallát összetevőjének hatására csökken a váladékozás, míg a gyulladáscsökkentő bufexamac, valamint a titán dioxid komponensek elősegítik a sebgyógyulást.


A kenőcsöt külsőlegesen, illetve a végbélbe bejuttatva naponta kétszer kell alkalmazni, a végbélkúpból naponta kétszer egyet kell a végbélnyílásba felhelyezni. A panaszok csökkenése után elég naponta egy végbélkúp. A kezelés sikerét elősegíti, ha az akut tünetek csökkenését követően még 8-10 napig fenntartják.
Ellenjavallat: A készítmény bármely összetevője iránti ismert túlérzékenység, illetve speciális bőrfolyamatok (syphilis, tuberculosis) esetén.

Legolvasottabb cikkeink