• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyereményjáték – 19. forduló

Nyereményjáték

Ebből a fordulóból kiderül, mennyi A-vitaminra van szükségünk 50 év felett, mire jó a C-vitamin és az is, létezik-e hatékony és olcsó megoldás a megfázásra.

A-VITAMINSZÜKSÉGLET – 50 FELETT
A retinolként vagy retinolekvivalensként is nevezett A-vitamin zsíroldékony – azaz felszívódásához zsiradék jelenlétére van szükség. Elővitaminjaiból – ezek közül legismertebb a béta-karotin – a szervezet is elő tudja állítani, ugyanakkor fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt karotinok csak kisebb részben hasznosulnak: kb. 20-50 %-ban. Ez az arány magasabb a bevitt A-vitamin esetében: kb. 70-90 %.


Legfontosabb A-vitamin források:
• Belsőségek: máj, vese, szív
• Tojássárgája
• Tej és tejtermékek
• Tengeri halak
Provitaminjainak legfontosabb forrásai:
Sárgarépa, paraj, sütőtök, sárga- és kajszibarack, sárgadinnye, paprika (általában a sárga, piros és zöld színű zöldségek-gyümölcsök), ugyanakkor a paradicsomban található karotinoid vegyület, a likopin, nem bomlik A-vitaminra!
Mekkora A-vitamin bevitelre van szüksége egy 50. életévét betöltött egészséges embernek?

 Életkor A-vitamin szükséglet: (mcg) A-vitamin szükségler: férfi (mcg)
 31-60 év 800 1000
 60 év felett 800 1000
 nehéz fizikai munka - 1000
 stressz 1100 1100
 dohányzás 900 1100
 alkohol 1000 1000
 menopauza 800 -


 

 

 

 

 

 

 

A magyar sajátosságokat is figyelembe véve (magas a dohányzók ill. az alkoholt rendszeresen fogyasztók aránya) a napi szükséglet kb. 1000-1100 mcg retinol.


Az A-vitamin B-vitamin komplexszel, D- és E-vitaminnal, kalciummal, foszforral és cinkkel együtt fejti ki legjobban hatását.


MIRE JÓ A C-VITAMIN?

Az emberi test vitamin és ásványi-anyag szükségletét számos tényező befolyásolja. Az életkorral változik a vitamin igény is. Gyermekkorban, illetve serdülőkorban a növekedéssel párhuzamosan nő az igény a vitamin-, az ásványi-anyag pótlásra. Terhesség alatt az anya szervezetének kell kielégíteni a magzat vitamin, és ásványi-anyag szükségletét. A sport, illetve a nehéz fizikai munka megköveteli a pótlólagos vitamin, és ásványi-anyag bevitelt. Fogyókúra, illetve diéta alatt számos vitamin, és ásványi-anyag felvétele válik nehézkessé a speciális étrend következtében. A dohányzás, a levegőszennyezés, a stressz következtében a szervezeten felszaporodó szabadgyökök hozzájárulnak a rákos folyamatok beindításához, szív-érrendszeri megbetegedéseket idéznek elő, valamint korai öregedéshez vezetnek.


A C-vitamin, más ’szabadgyökfogókkal’ együtt felveszi a harcot ezen agresszív vegyületekkel szemben. Az aszkorbin-sav nevével utal arra, hogy az évszázadokkal korábban rettegett hiánybetegség, a skorbut ellenszere. A fenti két példa is alátámasztja, hogy modern, és ősrégi problémákra egyaránt megoldást jelent a C-vitamin. De ennél még sokoldalúbb vitaminról van szó. Segít megelőzni a különböző típusú vírus, illetve baktérium okozta fertőzéseket, és általában fokozza az immunrendszer működését. A vérerek, a csontok, a fogíny megújulását segíti elő.


A nátha megelőzésének, illetve kezelésének elmaradhatatlan eszköze, melyet leginkább a testet-lelket felmelegítő mézes-citromos tea alakjában veszünk magunkhoz.


HA MEGFÁZOTT ÉS CSÚNYÁN KÖHÖG…

Nincs az a család, ahol az ősz beköszöntével, a hideg téli hónapok vagy a kora tavaszi szeszélyes időjárás alatt ne fordulna elő egy-egy kiadós megfázás, esetleg influenza. Ezeknek a betegségeknek gyakori velejárója a légutak hurutos gyulladása és az ezt kísérő köhögés. Ez a köhögés az ilyenkor felszaporodó légúti váladék eltávolítására, a légutak megtisztítására szolgál. Ki ne ismerné azonban azt az érzést, amikor a megerőltető köhögés ellenére a váladék „nem szakad fel", és nem távozik a légutakból. Ez az „állapot" a felnőtteknek is sok kellemetlenséget okozhat, még inkább megviseli azonban a szülőt, ha kisgyermeke szenved az erős köhögéstől.


Normális esetben, a légutakban napi kb. 100 ml váladék képződik, aminek nagy része fel is szívódik Ennél nagyobb mennyiség esetén felköhögjük. A köpetet kikenve eldönthetjük, hogy ez szájüregi, vagy felső légúti vagy alsó légúti.


Ha gyógyszerelni szeretnénk a köhögést, háromféle terápia között dönthetünk:
Köhögéscsillapítók
Hatásmechanizmus szerint: Köhögési reflex gátlása
Köhögési központ ingerlékenységének elektív csökkentése
Köptetők:
Hatásmechanizmus szerint: a szekréció fokozása és a nyák elfolyósítása (direkt a receptormezőn hatnak pl. hörgő nyálkahártya
Illetve ezek kombinációja


Az IMS Health szerint az orvosok által legyakrabban használt köptető az Ambroxol-Q. A készítmény hatóanyaga az ambroxol, amely hazai és külföldi viszonylatban is az egyik leggyakrabban alkalmazott nyákoldó szer. Az Ambroxol-Q tabletta ill. szirup hatékonyságát hazai klinikákon is vizsgálták. Az eredmények szerint a készítmény hatására a betegek panaszai már az első napokban javultak: nem csak a váladék felköhögése lett könnyebb, hanem a köhögés erőssége és gyakorisága is csökkent.

A készítmény hatékonyságát egy 2001-ben a háziorvosok, gyermekorvosok és gyógyszerészek körében végzett felmérés is bizonyítja. A válaszadó orvosok (1778 fő) 95,7 %-a kíválóan hatékony készítménynek tartja az Ambroxol-Q-t, 3,7 % szerint csak a betegek egy részénél hatásos, és mindössze 0,6 % nem tartja hatékonynak a gyógyszert. A gyógyszerészek (1507 gyógyszerész ill. gyógyszertári asszisztens) esetén nagyon hasonló eredmény született: 95,4 %-uk szerint kíválóan hatékony gyógyszer az Ambroxol-Q tabletta és szirup.

Legolvasottabb cikkeink