• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

A kés

Orvos válaszol 2014.10.15 13:05 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
4-5 hónappal ezelőtt edzés közben (párhuzamos rúdon tolódzkodás) egy nagyon erős, késszűrás szerű fájdalom hasított a szegycsonton környékébe. Annyira intenzív volt a fájdalom, hogy hetekig nem tudtam aludni ...

... minden egyes mozdulat fájdalommal járt. Olyan hétköznapi toló mozdulatot igénylő feladatok mint a fürdőkádból vagy a karosszékből való kiszállás is gondot okoztak. Egy köhögés vagy tüsszentés erős fájdalommal járt. Nem fordultam orvoshoz, feltételeztem hogy rossz volt a mebelegítés, valami meghúzódhatott. Pár hónapig pihentettem, a helyzet lassan, de javult, így újra ezdeni kezdtem. Fájdalmat továbbra is csak a toló gyakorlatoknál éreztem, de közel sem volt elviselhetetlen. De szép lassan egyre rosszabb lett, újra abba kellett hagynom. Azóta is igyekszem nem terhelni a területet. Az életemet semmiben nem akadályozza, kizárólag akkor fáj ha afelsőtestem a csípőm felé mozdítom (mint egy felülés), vagy ha toló mozdulatot végzek. A fájdalom egy pontosan meghatározott helyen van. Mellbimbó magasságban a szegycsontomtól 1 centiméterrel jobbra. Körülbelül olyan alakban érzem mintha tényleg megszúrtak volna. Nem estem rá, nem érte ütés, külsö elváltozás nincs, tapintásra ill nyomásra nincs fájdalom, nem is érzékeny. Légzési nehézséget nem okoz, alaphelyzetben fájdalom sincs. Talán fontos lehet még: nem vagyok beteg, évek óta nem is voltam, nem szedek gyógyszert, sen tartósan, sem korábban, továbbá nem iszok és drogokkal sem éltem (élek).
Tudom hogy ennyiből nem lehet diagnózist felállítani, így csak annyi a kérdésem van-e valami ötlete? Van azon a környéken bármi ami a fent leírt gyakorlat közben megsérülhet, ne adj isten törhet, szakadhat, rándulhat, húzódhat stb.?
Köszönettel


VÁLASZ


Azt kell feltételezni, hogy sportsérülés következett be, de súlyosabb lehetett, mint Ön feltételezte, akár izomszakadás, akár szakításos törés (amikor az izom leszakítja a csontos tapadásának egy részét). A sérülés - a panaszok alapján, leginkább a borda-szegycsont határán következhetett be. Kimutatása fizikális vizsgálattal, ultrahangos vizsgálattal esetleg Ct-vel lehetséges. Hagyományos röntgen rendszerint nem visz előre a borda porcos része miatt. Ha valami ilyesmi történt volna, annak a gyógyulása 6-8 hetet szokott igénybe venni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink