• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Elfogytak az ötleteim...

Orvos válaszol

Tisztelt Lajtavári Doktor Úr!

Öntől szeretném kérdezni, hogy mit tegyek, mert egy alkalommal, (szintén ezen az oldalon) őszintén mondom, hogy nagyon sokat segített nekem! Utólag is köszönöm!
35 éves férfi vagyok és nem tudom, hogy mit kezdjek a párommal ...

... komolyan aggaszt a dolog. 3 gyermekünk van és én sokat besegítek, azt gondolom, hogy jó apa vagyok. Hozom-viszem a fiaimat óvodába, bölcsődébe, törődüm velük. A legkisebbel, aki még nincs egyéves, a párom otthon van. Nyilván ő is fáradt, de állandóan ingerült, a gyerekekkel nem nagyon törődik, vagyis csak ritkán játszik velük, úgy elvan. Állandóan ásítozik, esténként valóságshow-szerű műsorokkal kábítja magát, ahelyett hogy... A háztartást ellátja, rendet tart, de kb. ennyi.
Velem egyáltalán nem törődik és ez már kezd teljesen felőrölni. Ha én nem kezdeményeznék, szerintem nem is lenne szexuális életünk, ami így se sok van, sajnos. Ő nem érti meg, - pedig ezt már többször próbáltam megbeszélni vele - hogy ez így nem működik, fiatalok vagyunk, nem lehet így élni, én meg nem vagyok szerzetes. A baj az, hogy a folyamatos tartózkodásával elérte, hogy kezdek elhidegülni tőle és szerintem ez rossz út,különösen, ha az ember nagycsaládos, dolgozni kéne a kapcsolaton, nagy rajtunk a felelősség. De mindeközben már én is kimerültem, egy csomóm mindennel próbálkoztam, de már elnyomom magamban a saját vágyaimat. Az érintés-, és szeretethiánytól én is egyre feszültebb, ingerültebb vagyok. Tudom, hogy az anyai teendők, a szoptatás, a hormonok mind-mind felelősek lehetnek a problémákért és nem akarok diagnosztizálni, hiszen nem értek ehhez a területhez, de lehet, hogy a páromnak valamilyen pszichés, vagy hormon eredetű problémája van? (amúgy nem egy szorongó alkat, inká
bb eleve "erős" idegrendszerű típus.) Lehet, hogy egyszerűen csak nem szeret már, és ezt kéne tudomásul vennem?
Bocsánat a hosszú és valószínűleg szubjektív írásért, de teljesen elfogytak az ötleteim. Köszönettel


VÁLASZ


Tisztelt levélíró!

Köszönöm szépen a levelét, örülök, ha segíteni tudtam.
Levele se sem hosszú, sem nem szubjektív. Őszinte, érthető és remélem egyre több ilyen levelet kapok másokól is.
Egy hires pszichológus mondta: " ami a legszemélyesebb, az a legáltalánosabb"- tudom, hogy milyen nehéz őszintén írni a szubjektív tapasztalatainkról,de nem látok más megoldást. A belső realitást csak a szubjektiv tapasztalatainkon keresztül érthetjük meg. Ebben sok a vitám, de nem hiszem, hogy én "autentikusabb" lehetnék egy másik egyén belső világát illetően.
Amit ír, sokkal általánosabb,mint gondolná. Az emberi kapcsolatok problémáira gondolok és sajnos ezzel kapcsolatban nagyon kevés érdemi műsort, vitát látok a médiumokban.
Amit Ön ír azt saját magamról is elmondhatnám.
Az ember társas lény, társra és családra van szüksége, kevés kivétellel.
Az az érzésem, mintha a " lélek", a " szeretet" az " érzelmek" lényegében alig jelennek meg - és ez a helyzet csak romlik. A TV műsorok - még az őszintébbek is - mintha a politikusok, a hatalommal bírók "élő showja "lenne de egyre kevesebb fontosságú lett az emberek 99%-át súlyosan nyomasztó kapcsolati, házassági, gyereknevelési gondja. Attól tartok, hogy párja hasonló problémákkal küszködik. A XXI század emberének újra kellene definiálnia pl. a szeretet fogalmát. Nekem is az az érzésem,, hogy a szeretetről nagyon szó hangzik el, de a szeretet - mint cselekvés -kezd kihúzódni a világból.
Magam részéről próbálok egy programot kidolgozni, aminek lényege,hogy nagyon megbomlott az egyensúly a humán terület és a technológiai innovációk között. Egyre gépiesebben élünk, egyre kevesebb értéke van az őszinte, megoldást kereső emberi kontaktusoknak. A legkönnyebb válasz persze az , hogy ez mindenkinek a magánügye és önmaga a felelős az életéért.
Ez valószínűleg igaz, de sokkal több segítségre lenne szükség.
Az emberek döntő része egy nyugodt, örömteli, szabad életre vágyik, de ez egyenlőre csak álomnak tűnik.
Nem ismerem a családját, drukkolok azért, hogy feleségével sokkal könnyebb lenne őszintén, hitelesen, elhallgatások nélkül beszélgetni, a hibát egyre kevésbé a másikban keresni. Nincs értelme a " vég nélküli" vitáknak. Több csendre, a saját tükrünkbe történő betekintésre lenne szükség.
Mindíg kérdéses, hogy elég érettek vagyunk-e erre.Képesek vagyunk-e, fokozott éberségre, a tudatossági szintünk emelésre.
Ha mindez megis van, akkor is egy lassú, hosszú folyamat.
Változni nagyon nehéz, pedig mindenki változni szeretne.
Szabadságra vágyunk, de kérdés, hogy tudunk-e szabadok lenni, vagy inkább a " szabadság hiánya" ami a fő gond.
Semmi " betegségre utaló jelet" sem látok. Szenvedést annál többet. Mitől szenvedünk? Ne próbájon azonnal válaszolni, de ismételten tegye fel a kérdést - a válasz valamikor úgyis magától jön majd.
Nincs olyan társadalmi elvárás, ami felül tudná írni ennek fontosságát.
De változni sem kötelező, de ebben is próbáljanak őszintének lenni.Nem könnyű, de be lehet gyakarolni.
Az élet rövid és ez a csodálatos bolygó igenis lehetővé teszi hogy a mainál boldogabban éljünk. Csak sokat kell érte dolgozni.
Ha bármilyen konkrét kérdése van, írjon, válaszolni fogok.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink