• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

étkezések után úgy éreztem

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

26 éves nő vagyok és a problémám immár 3. hónapja keseríti meg az életemet. Egyik napról a másikra jött elő az, hogy étkezések után úgy éreztem, mintha megakadt volna egy picit ételdarabka a torkom bal oldalán...

... Sajnos elég komolyan kijött rajtam akkor az övsömör, szóval csak annak elmúlása után tudtam felkeresni orvost. Elmentem a megye legjobb fül-orr-gégészéhez, aki (csak baloldali) tüszős mandulagyulladásra adott antibiotikumot, de eddigre már nem kellett ennem sem, hogy azt a valamit bal oldalt érezzem. Miután nem enyhültek a tüneteim, elmentem egy másik fül-orr-gégészhez, aki szerint a tüszők elmúltak, csak a mandulám körül volt granulált a garatom, de csakis a bal oldalt. Kaptam allergiagyógyszert (hátha az a ludas), öblögettem eleinte sós, majd Salvus vízzel. Ittam a kálciumot és szopogattam izlandi mohás cukorkát. Kontrollra jártam, elmúlt a granulált garatfal, de azt hitte a doki, hogy ez okozza a kellemetlen valami-ott-maradt érzésem. A tünetem viszont megmaradt, hol enyhébb, hol olyan erős, hogy enni sincs kedvem. Sajnos a második orvos se tudott újat mondani, ő nem látott semmit. De én fizikálisan érzem, tudom a nyelvem úgy mozgatni, hogy élesen érezzem. Próbáltam megmutatni kívül-belül, hol érzem, de nem jártunk sikerrel. Van mikor élesen érzem, szinte szúr (főleg étkezések után), de az sem ritka, hogy egész nap megvan ez az érzés, és olyankor enni se nagyon eszek. Régebben volt gombócérzésem a torkomban stressz miatt, ez teljesen más, ez egyértelműen kiérezhető, roppant zavaró és csak a bal oldalt van jelen, és evés közbe/után a legrosszabb, egy étkezésnek többször neki kell rugaszkodnom. Kívülről meg is tudom nyomni az állam és nyakam találkozásánál, hol érzem belül ezt a valamit. Legjobban úgy tudnám leírni, mintha lenne ott valami, amibe beleakad evésnél az étel vagy fennakad rajta vagy csak nagyon megsérti.
Sajnos ötletem sincs, hova kellene fordulnom, milyen vizsgálatot kellene megejtenem, mert roppantmód zavar, és sajnos keveset eszek, azt is eléggé egyoldalúan. Sajnos nagyon sokat matatok emiatt a számban, de sose enyhül a tünet. Szinte már végigtapogattam a nyelvem alatti és mellette levő részt, ameddig a garatreflexem engedte. Amikor öblögettem, akkor mindig azt éreztem, hogy pont nem ér le oda a gargalizált víz, mintha egy picit lejjebb kellett volna engednem, de nem tudtam. Mit tudna javasolni?
Előre is köszönöm válaszát!


VÁLASZ


Kedves Márta! 
Nem tudom, melyik testtájon jelentkezett az övsömör. Az övsömör bárányhimlőn átesett immungyengült egyéneken jelentkezik a vírus aktiválódása miatt: ideg-és bőrgyulladás.
Azaz nem tudom kizárni annak a lehetőségét sem, hogy az adott helyen érezhető szúró fájdalom esetleg összefüggésben állhat a zoosterrel, illetve övsömör utáni neuralgia.
Persze, ha az övsömör például a derekán jött ki, akkor kissé nyakatekert ez az elképzelés, de nem teljesen lehetetlen.
Ha valaki úgy érzi, hogy az algaratban egy ponton megakad valami és ott idegentestérzést kelt és ha ezen a területen a fül-orr-gégész nem talál kórosat, akkor arra gondolhatok, hogy az adott helyen a nyirokszövet megduzzadt / hypertrophiás / és a járatokban valóban megakad a falat darabka és ezt a beteg érzi. Természetesen nem betegség, de kellemetlen.
A féloldali / jelen esetben csak baloldali / gennyes mandulagyulladás nem rendellenesség, Plaut-Vincent angina a neve.
Nem túl gyakori, de létezik és ismert.
Levelét olvasva számomra úgy tűnik, hogy a nyelv mozgásával is összefüggenek a panaszai.
Ad abszurdom baloldali mandula körüli kis tályog is keletkezhetett, ami elmúlt, de a tályogocska fala ott van még.
Ha adott helyen hasadékos nyirokszövet van, akkor abban bármikor bármi beleragadhat átmeneti ideig. Aztán felhígul és tovább csúszik.
Azt javaslom, hogy igyon nagyon sokat. Evés közben is. Ne egyen mostanában kemény, száraz és nagyon morzsalékos ételeket.
Az sem jó, hogy keveset eszik, egyoldalúan és az sem, hogy arra koncentrál, vajon a kellemetlenség jelentkezik-e.
Szerintem mérjen ki és igyon meg naponta 2,5 - 3 liter vizet/ folyadékot. Szedjen be egy doboz Eurovit B-komplex forte tablettából napi egy szemet. Ha nagyon kellemetlen az érzet, szopogasson el egy szem Mucoangin tablettát.
Teljesen hiába való a garatba nyúlkálni, az nem old meg semmit, csak hányingert generál.
Gargalizálhat, ez természetesen nem juthat le szinte a nyelőcső bemenetéig. Pl. 2 dl hársfateába tegyen egy evőkanál mézet és egy evőkanál szódabikarbónát és ezzel sokszor gargalizáljon. Kiküszöböli az idegentestérzetet, selymessé teszi a garatnyálkahártyát.
Nem szabad engedni azt, hogy elhatalmasodjon Önön ez a kellemetlen érzet, mert egyre inkább erre fog koncerntrálni és akkor is érezni fogja, ha a kiváltó ok már rég megszűnt.
Ezt a területet fül-orr-gégész tudja áttekinteni, de nem hiszem azt, hogy egyre több gégész felkeresése a járható út.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink