• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fogalmam nincs,mit tegyek?

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!

10 éve kezdődött a problémám. Rengeteget dolgoztam, pszichiáterhez kerültem,nem tudtam aludni. Szorongást diagnosztizált ...

... és Rivotrilt írt fel.(0,5-öst) Napi fél-fél-1, aztán napi 1. Azt mondta,lehet,hogy egész életemben szednem kell.Sajnos hittem Neki és 5 áv után,azt mondtam,elég,bár közben is voltak ilyen panaszaim. De csak nem alvás,semmi depi...Persze a nem alvástól igen másnap,de ez elmúlt.Csökkentettem,fogalmam nem volt,hogy csináljam,az orvos csak felírta,nem tudtam kire támaszkodni,mindig törtem belőle. Nagyon lassan 2 év alatt tettem le ezt az 1 db-ot. Aztán megint történt valami és minden vissza. Most megint csökkentem, napi negyednél tartok.Ezzel nagyon sokáig elvagyok, aztán csak jön valami,fogalmam nincs mi és ez idegesít a legjobban, és újra pár napig 1,aztán vissza a negyed.De azalatt a pár nap alatt utálok mindent,félek az új munkától,amit most szeretnék,mert mi lesz,ha nem alszom...ez már a saját hülyeségem,tudom.Egyszerűen az okát keresem a nem alvásnak, ami néha rámjön és el akarom hagyni a gyógyszert.
Szerencsére az előbb olvastam olyat,hogy egy hölgy szed napi 3x1-et (0,5)ez olyan kis mennyiség,hogy nem minősül klinikai szempontból függőségnek,viszont az orvos azt írta,érezni kell, amikor el tudjuk hagyni és ez igaz,nálam is így volt. Vegyek valami gyógynövényest és felváltva szedjem teljesen leállva a gyógyszerről és a végén a gyógynövényről is?
Fogalmam nincs,mit tegyek?
Köszönöm válaszát előre is!


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Nem csodálom. Sajnos az Önéhez hasonló kínlódások tömegével találkozom. Ön pontosan érzi azt, amit én is látok, valóban magára van utalva és ez a magára utaltság csak folyamatos kínlódáshoz, szenvedéshez vezet.
Valódi segítségre lenne szüksége, de ez a legnehezebb.
Ha orvosi ( materialista) módon gondolkozunk, akkor a depressziót nemcsak szorongáscsökkentővel, hanem elsősorban jól eltalált antidepresszánssal kellene kezelni. A Rivotril szorongáscsökkentő és egyáltalán nem sok az a 3X1 tbl. amit Ön említ.
Próbáljon keresni egy olyan orvost, aki képes a lelket is megérteni és emberként fordul Önhöz. Egy ilyen ember képes úgy beállítani a gyógyszerelését, hogy jól érezze magát és ne Önnek kelljen a saját gyógyszerelését végeznie, hiszen ehhez nem ért.
De tudnia kell, hogy a tünetmentesség, nem azonos a gyógyulással. Ez csak egy testi síkon elért egyensúly, amit meg lehet haladni és többet törődni a lelke ( szíve) igényeivel és fokozatosan rátérni egy olyan spirituális fejlődésre, ami sok-sok gyakorlás, erőfeszítés után meghozza a valódi változást és élő emberként képes létezni és élvezni az élet minden pillanatát. És ne higgye, hogy butaságokat írok, tudom, hogy igaz, amit írok.
A világgal van a baj és ezen csak mi magunk tudunk segíteni, ha felnőtt, érett, felelősségteljes ember módjára vállaljuk az életünket. Ez a nagy kihívás a modern ember számára.
Próbálja a levelemet nagyon lassan, szórul szóra, szüneteket hagyva és ismételten elolvasni és elmélkedjen rajta.
Ha ezt jól teszi, biztos vagyok abban, hogy elindul Önben valami, ami lehet, hogy egy kis lépés csupán, de előre mutat, a változás felé.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink