• Ónodi-Szűcs
    • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

      Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

    • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

      Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

    • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

      Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

  • EBP
    • Megújul az országos pulmonológiai intézet

      Megújul az országos pulmonológiai intézet

    • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

      Mitől lesz szuper a szuperkórház?

    • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

      Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EESZT
    • Nem elég rugalmas  az e-recept

      Nem elég rugalmas az e-recept

    • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

      Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

    • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

      EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

lekcse48

Orvos válaszol 2014.05.29 08:36 Szerző: Dr Alföldy Ferenc professzor

Tisztelettel fordulok Önökhöz:
Ki-ki újuló diverticulumom van. Az étrendemet is ennek alapján állítottam össze...

... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48


VÁLASZ


Azt hiszem, a kérdésre ( ami más formában volt feltéve) már válaszoltam. A diverticulosis állapotában a puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, „K" betűsök) bár rostban gazdagok, mégis több-kevesebb panaszt okozhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülendők, de mértékkel kell fogyasztani (forrás után első levét elönteni stb.). Komolyabb panaszt, gyulladást általában az erős, csípős fűszerek okoznak, ezeket és a rövid italokat célszerű mellőzni. Egyébként lényeges diétára általában nincs szükség, hiszen a lakosság legalább 30%-a bír ezzel az elváltozással, anélkül, hogy tudna róla, bármilyen étkezési megszorítással élne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink