• Ónodi-Szűcs
  • A labda az államtitkárnál volt

   A labda az államtitkárnál volt

  • Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

   Nem kell adót fizetni a praxis eladása után

  • Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

   Tető alatt az uniós egészségügyi fejlesztések kétharmada

 • költségvetés
  • Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

   Fókusz: népegészségügy, alapellátás és betegbiztonság

  • Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

   Ónodi-Szűcs: csökken a lemaradásunk

  • Százmilliót vonnának el a kórházaktól

   Százmilliót vonnának el a kórházaktól

 • bérrendezés
  • KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

   KSH: kétszámjegyű növekedés az átlagkeresetben

  • Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

   Jelentősen nőttek az egészségügyi fizetések

  • Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

   Ápolói fizetések - a régióban sereghajtók vagyunk

orrprobléma

Orvos válaszol 2015.01.10 08:26

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!
Orromban belül hol az egyik, hol a másik orrlyukban gyakran (kb havonta) gyulladás keletkezik, s ezzel egyidőben több esetben kis gennyzacskó is előjön (nem mindig). Előfordul, hogy egyszerre 2-3 helyen is egy orrlyukon belül ...

... talán a pattanáshoz tudnám hasonlítani. Ilyenkor orrcimpám fáj, szinte hozzáérni nem lehet. Orrom nem túrom, szőröket nem tépkedem, ugyanakkor sokszor száraz az orrjárat (garat is). 37 éves nő vagyok,alleriás rhinitisem van (többek között poratkák, parlagfű, de erre nem használok jelenleg semmit, három és fél éve FESS műtétem volt - mindkét oldali arc- és homloküreg, rostasejtek). Ezen kívül primer sjögren syndromám van non exocrin tünetekkel (izületi problémák leginkább). Jelenleg heti 20 mg trexant szedek (s nagyjából rendben vagyok). Kérdésem arra vonatkozna, hogy az orrban keletkező gyulladások valamelyik betegéggel vagy esetleg a gyógyszerrel összefüggésben állhatnak-e, illetve leginkább mit tudnék erre használni gyulladáskor és esetlegesen megelőzésképpen
? A probléma kb. 1,5 éve jelentkezik, allergia kb 6 éve ismert, autoimmun betegséget 3 éve diagnosztizálták, gyógyszert azóta szedek, 1 éve a jelenlegi adagot.
Tisztelettel.


VÁLASZ


Tisztelt Levélíró!

Az nem világos számomra, hogy mely betegségére szedi a Trexant. Merthogy az sem az allergia, sem a Sjögren szindróma nem lehet. FESS műtéte azért volt, mert a melléküregek polipózus nyálkahártya burjánzását meg akarták oldani.
Az elmondott tünetek alapján szőrtüsző gyulladásra gondolok.
Az orrszárazság miatt használjon Coldastop orrcseppet, naponta 2x1-1 cseppet orrjáratonként és az orrcimpűákat összenyomva masszírozza el az orrolajat.
Ismételt fül-orr-gégészeti szakvizsgálat szükséges annak az eldöntésére, hogy jelenleg milyen állapotok uralkodnak az orrmelléküregekben / azaz arckoponya CT is kell/
Az allergia nem gyógyítható, ezen belül a poratka allergia folyamatosan meglévő irritáció. Ezért azt javaslom Önnek, hogy a február végétől a gyógyszertárakban kapható Prevalin orrspray-t használja naponta 2x. Ez egy speciális, szabadalmaztatott, de gyógyszer hatóanyagot nem tartalmazó orrspray, amit erőteljes felrázás után lehet befújni asz orrfelekbe, ahol tartós bevonatot képez 6 óra időtartamra és az allergiát okozó szemcsék nem tudnak megtelepedni. Tehát semmiféle speciális, más gyógyszer nem kell.
Januártól a nagyker raktárakban már bent lesz a készlet, de csak márciustól kezdik el " hirdetni", azaz Hazánkban sem az orvosok, sem a betegek még nem ismerik.
Én nagyon örülök annak, hogy végre forgalomba kerül, mert sok betegem érintett.
Az orrbemenetben visszatérő gyulladásokat kizárólag az orrbemenetben beforduló bőr és annak szőrtüszői gyulladása okohzatja.
gyulladás esetén - ad abszurdum - felírható Bactroban orrkenőcs, ami megszünteti a heveny gyulladást.
Összefoglalva:
Coldastop orrolaj használatát javaslom, egy üveggel elhasználva, majd 1-2 hónapos szünet.
Prevalin orrspray naponta 2x folyamatosan, minimum 2 hónapon át.
Hevenyen fellángoló fertőzésben Bactroban orrkenőcs egy héten át.

őszintén remélve a gyógyulást
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink