• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

üresség

Orvos válaszol

T. Dr. Úr!

Több mint két éve diagnosztizáltak nálam pánik betegséget és szorongást. Akkor kaptam szorongásoldót majd később antidepresszánst is...

... (nem voltam depressziós sőt többet nevettem mint a kolegáim csak nagyon rosszul éreztem magam) Már akkor nehezen kezdem el szedni mert elég komolyaknak hangzottak a mellékhatások pláne mikor bevettem az első szemet és rá kb. húsz percre olyan nevetőgörcsöm támadt alig bírtam kiszolgálni. (vendéglátásban dolgozom) Aztán amikor megemeltette az orvos az adagot a gyógyszer bevétele után nagyon rosszul lettem és abbahagytam a szedését. Ennek ellenére fokozatosan jobban lettem de jött az életemben egy olyan stresszhelyzet amit nem tudtam kezelni és új tünetekkel kiújult a pánik és újra azt a gyógyszert kaptam amitől nem voltam jól bár másodjára már nem okozott olyan kemény tüneteket. Most megint gyógyszermentesen élek. A pánik már elmúlt nem érzem azt a rossz érzést és nem agyalok folyton azon ha fáj a kis lábujjam akkor vajon most meg fokok e halni
vagy sem.:-). Nem járok már orvoshoz folyamatosan legalábbis próbálok sportolni. De amikor leraktam a gyógyszert a mensesem két hónapig késett ami nem igazán fordult még soha elő. Aztán meg jött a jó kis depresszió ami azóta is folyamatosan előjön pár nappal mielőtt megjön. Nem értem mert lelkileg soha nem voltam még csak feszült sem ilyenkor. Lehet ez a gyógyszer miatt? Állandóan sírógörcsöm van kiborulok és sajnos irigység fog el mások iránt. Nem merek megszólalni és mindent magamra veszek. Nagyon durva mintha nem is én lennék. Ami meg a legrosszabb(sose voltam normális mert foglalkoztattak mindig is olyan dolgok amik másokat nem vagy csak nagyon keveseket. Pl.: Vajon mindenki ugyanolyannak látja a zöld fákat mint én:-))ilyenkor rajtam van a dili és az üresség érzés, hogy az élet nem szólhat arról hogy házat veszünk dolgozunk egy csomó olyan dolgot gyüjtünk magunk köré amik igazából teljesen feleslegesek? Kell legyen valami más is ami ok nélküli boldogságérzést okoz? Teljesen befordulok magamba és nem jutok dűlőre. De nem is tudom elfogadni ezt az érzést mint a pániknál és félrerakni mert azt érzem akkor sose lenne vége. Gyógyszert szedni nem szeretnék mert nem tartom már megoldásnak és azt a kevés önbizalmamat is elveszi ami van. Nagyon sok könyvet elolvastam erről az utóbbi időben főleg a megvilágosodásról a meditációról de minél többet olvasok annál távolabbinak érzem. Nem tudom hol kellene elkezdenem mert nem szeretnék megint az sztkban kikötni. Ha esetleg tud valami megoldást kérem válaszoljon.
Segítségét előre is köszönöm.
Jelige.üresség


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Egyre több olyan levelet kapok,mint az Öné. Nehogy félreértsen. Nem annak örülök, hogy ilyen mélyen megéli az emberi szenvedést, hanem annak, hogy bármilyen hihetetlenül is hangzik, de Önnek teljesen igaza van. Valami nagyon mélyről szólal meg Önben és egyre több emberben.
Remélem, hogy már közel van az idő, amikor képesek leszünk valódi segítséget adni az olyan embereknek, mint Ön, akik nem képesek " élőhalott" gépember módjára müködni, mert megérzik a szívük mély üzenetét.
Amit a gyógyszerről ír, nagyon sajnálom, hogy nem fordult korábban hozzám, mert egészen biztosan azt javasoltam volna, hogy ne hagyja abba a gyógyszerek szedését. Mert ez a kisebbik rossz a jelenlegi lehetőségek közül.
A gyógyszer mesterségesen hat, nem az okot, hanem a tünetet gyógyítja, de legalább elviselhetővé teszi az életet.
Igaza van. A valódi út nem ez és Ön pontosan érzi, hogy a gyógyulást máshol, sokkal mélyebben kell keresni és valóban a meditáció megtanulása és gyakorlása ez. De jelenleg a világ tele van " álmesterekkel", akik meditációt tanítanak, de ez gyakran csak imitációja a valódi meditációnak, ami képesse tesz minket arra, hogy megváltozzon a gondolkodásunk, képesek legyünk a szívünkre hallgatni és úgy tudjuk megélni ezt a gyönyörű világot, mint ahogy Ön is képzeli.
Most nehéz helyzetben van. Nem tudom, hogy a gyógyszer abbahagyása milyen következményekkel járt a mentális működésében. Én azért tennék még egy próbát, hátha sikerül visszaállítani az egyensúlyt. De ehhez egy olyan pszichiátert kell keresnie, akiben képes megbízni, aki nem gépnek, hanem élőlénynek látja Önt és pontosan tudja, hogy nem a szenvedés gyökerét, hanem csak a következményt tudja gyógyítani.
Csak remélni tudom, hogy kémiai szerekkel még vissza lehet állítani az egyensúlyt, mert csak az az ember képes a valódi változásra, aki jól érzi magát, tud nevetni és szeretne valóban boldogan élni.
És ekkor már nyugodtan el lehet kezdeni az útkeresést, meg lehet tanulni a meditálást és meg fogja tudni találni a saját útját.
Nagy baj, hogy nálunk fekete-fehér szinekben látjuk a világot és ugyanígy gondolkodunk is. A gyógyszer és a meditáció nem egymást kizáróak. Lehet gyógyszerrel kezdeni és közben megtalálni azt a módszert, ami képes arra, hogy megváltozzon a gondolkodása és olyannak tudja látni a világot, ammilyen: "szivárványszínünek" De ez egy nagyon hosszú, fáradtságos, próbatételekkel teli út, de a végén egy olyan világban találja majd magát, amiről most még csak álmodozik.
Ne adja fel, higyjen abban, hogy Önnek van igaza, mert Ön semmi mást sem szeretne, mint egy békés, boldog világban élni és megtapasztalni a szeretetet.
A világ sajnos tele van hazugsággal, a lélek már már eltünőben, de szerencsére egyre több olyan embwerrel találkozom,mint Ön, akik megérzik a szívük szavát és ösztönösen elutasítják az embertelen létezést. Ön képes meghaladni Önmagát és a világ akkor fog megváltozni, ha sok-sok ilyen ember lesz majd, akik összefognak, valódi kapcsolatokat akarnak, képesek szeretni és szeretetet elfogadni és nem kiüresedett gépemberként, hanem élőlényként létezni ebben a gyönyörű világban, ami most sajnos egyre szürkébbé válik. Örülök, hogy az Önök generációja már nem valami kivülről jött csodában hisz, hanem képes megérteni, hogy a valódi változás belülről következik be és megtalálja a belső utat. És ehhez az úthoz a bátor, elszánt, önmaga meghaladására képes emberek valódi meditációja vezet.


Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink